Diakonissalaitos

Työtaitoja nuorille ja työnantajille

Jaa

Poikkeusaika on asettanut syrjäytymisvaarassa olevat nuoret entistä haavoittuvampaan asemaan. Työ- tai työkokeilupaikkojen tarjoaminen nuorille tilanteessa, jossa vakituista henkilöstöä on lomautettu, ei ole helposti toteutuva vaihtoehto. Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten moninaisiin haasteisiin vastaa Työtaidot -hanke Rovaniemen alueella. Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Vamoksen koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä Rovaniemen kaupungin, Lapin TE-palveluiden sekä eri työnantajien kanssa. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR).

Sosiaali- ja terveysministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön asettaman selvitysryhmän raportin (06/2020) mukaan poikkeusaika on asettanut haavoittuvassa asemassa olevat kohderyhmät, kuten syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, entistä haavoittuvampaan asemaan. Syrjäytyminen on usein pitkä prosessi, jossa riskit ja niiden kasautuminen johtavat ongelmallisiin olosuhteisiin elämän eri osa-alueilla. Erityisesti syrjäytyneillä miehillä ilmenee psykiatristen palveluluiden alikäyttöä, ja he hakeutuvat naisia heikommin tarvitsemiinsa palveluihin. Miesten osuus on naisia suurempi kaikissa ikäluokissa alle 30-vuotiaissa työttömissä Rovaniemellä.

Työtaidot-hanke tarttuu osaltaan yhteiskunnallisiin ajankohtaisiin haasteisiin: nuorten työllisyyden edistämiseen, sukupuolisensitiivisyyden huomioimiseen sekä resilienssin vahvistamiseen nuorten työllisyyden edistämisessä Rovaniemen alueella.

”Hankkeessa on tavoitteena kehittää ja tarjota työsuhdetta edeltävää sekä työsuhteen alkuun ajoittuvaa yksilö- ja ryhmävalmennusta nuoren työllistymisen ja työelämään kiinnittymisen sekä työssäjaksamisen tueksi.”, kertoo projektipäällikkö Juha Leinonen Diakonissalaitoksen Rovaniemen Vamoksesta.

”Valmennuksessa huomioidaan kokonaisvaltaisen lähestymistavan kautta nuoren todelliset tuen tarpeet vähentäen työelämään pääsyn ja siellä toimimisen esteitä.”

Hanke toimii tiiviissä yhteydessä työelämän sekä nuoren tarvitsemien palveluiden kanssa. Työnantajille ja nuorille tarjotaan tukea työllisyyden edistämiseksi erityisesti työsuhteen alussa.

Räätälöityä tukea nuorten työllistymiseen

Hanke kytkeytyy Rovaniemen alueella työllisyyden kuntakokeiluun ja vahvistaa osaltaan alueella rakentuvaa työllisyyden ekosysteemiä. Rovaniemen alueella työllisyystilanne on merkittävästi heikentynyt maaliskuusta 2020 alkaen. Lisäksi alueen työllisyyshaasteina on jo ennen pandemiaa tunnistettu työvoiman saatavuus- sekä kohtaantohaaste. Lisäksi työnantajilta saattaa puuttua myös valmiuksia vastata vaikeasti työllistyvien nuorten tarpeisiin. Yrityksillä on mahdollisuus saada hankkeen kautta valmennuksellista tukea ja osaamisen lisäämistä, jotta valmiudet tukea nuorten kestävää työllistymistä paranevat.

Hankkeessa kehitetään valmennusmalli, jonka tavoitteena on nuorten työelämävalmiuksien koheneminen, siirtyminen työhön, koulutukseen tai työllistymistä edistävään palveluun ja sinne kiinnittyminen.

Yhteistyössä
Rovaniemen kaupunki, Elinvoimapalvelut, työllisyys
Lapin TE-palvelut
Ohjaamo Rovaniemi

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Juha Leinonen, projektipäällikkö
Diakonissalaitos, Vamos Rovaniemi
050 342 5335
juha.leinonen@hdl.fi

Minna Kestilä-Suopajärvi, Esihenkilö
Diakonissalaitos, Vamos Rovaniemi
050 502 2321,
minna.kestila-suopajarvi@hdl.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Sotatraumojen kuntoutus on ensiaskel onnistuneeseen kotoutumiseen16.2.2021 07:43:23 EETTiedote

Osa Suomeen tulevista kiintiöpakolaisista tarvitsee kuntoutusta sodasta ja pakolaisuudesta johtuviin fyysisiin ja psyykkisiin ongelmiin. Kuntoutus on moniammatillista ja monialaista erityisosaamista, jota Suomessa on tarjolla vähän. Kuntoutuksen onnistumisen edellytyksenä ovat yksilöllisyys, oikea-aikaisuus ja omalle paikkakunnalle saatava hoito, kuntoutus ja tuki. Suomessa suurimmat haasteet ovat yhteistyön johtamisessa sekä hankerahoituksen lyhytjänteisyydessä.

Koronaepidemialla on syvälliset sosiaaliset seuraukset nuorten elämään - vaikutuksista viitteitä jo Vamoksen viime vuoden tuloksissa12.2.2021 11:10:49 EETTiedote

Huoli korona-ajan vaikutuksista nuoriin kasvaa, ja syystä. Tilanne eroaa lähimenneisyyden talouskriiseistä siinä, että koronakriisin alkaessa nuoret olivat valmiiksi jo hyvin polarisoitunut ryhmä. Osalla nuorista meni hyvin ja pienellä osalla erittäin huonosti. Koronavuoden vaikutus näkyi kaikkein heikoimmassa asemassa oleville nuorille suunnatussa Vamos-toiminnassa selkeästi: tuen tarve lisääntyi loppuvuotta kohti.

KUTSU MEDIALLE: Sotatraumatisoituneiden kuntoutushankkeen Myötätuulia -päätöswebinaari1.2.2021 12:14:55 EETKutsu

AIKA: 16.2.2021 klo 9.00 – 15.30 Sotatraumatisoituneiden kuntoutuksen asiakkaita ovat kiintiöpakolaisina maahan tulleet sodan ja pakolaisuuden traumatisoimat aikuiset. Moniammatillinen työryhmä on tehnyt pakolaisille hoidontarpeen arviointijaksoja jo yli kahden vuoden ajan. Asiakastyön ohella työryhmä on tarjonnut konsultaatiota, työnohjausta ja koulutusta ammattilaisille, jotka työssään kohtaavat traumatisoituneita pakolaisia. Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksessa toteutettua kuntoutusta on rahoittanut Turvapaikka-, maahanmuutto ja kotouttamisrahasto (AMIF) vuosina 2018–2021. ”Myötätuulia-webinaari syntyi ajatuksesta, että jokainen meistä tarvitsee joskus myötätuulta matkalleen. Hankkeemme on pyrkinyt olemaan myötätuuli asiakkaillemme moniammatillisen arvioinnin ja sen tuloksena syntyneiden hoito- ja kuntoutussuunnitelmien, tarvittavien lausuntojen ja asiakasohjausten muodossa. Olemme näiden toimien saattelemana halunneet lähettää asiakkaamme suotuisten tuulien, eli tarp

Kokoelmaraportit kuvittavat Diakonissalaitoksen ainutlaatuista historiaa14.1.2021 08:00:00 EETTiedote

Diakonissalaitos on toiminut Helsingissä vuodesta 1867. Laitoksen historiallinen esinekokoelma on kuvattu ja koottu kahdeksi raportiksi. Kokoelmaraportti I muodostaa kuvallisen kertomuksen Diakonissalaitoksen vaiheista 1950-luvun lopulle, Kokoelmaraportti II on teemallinen; esineet ovat pääsääntöisesti käyttöesineitä, joiden käyttöpaikka on ollut Diakonissalaitoksessa tai käyttäjä/omistaja on ollut Sisarkodin jäsen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme