Aluehallintovirasto

Työtapaturma leivän valmistukseen käytettävällä koneella toi päiväsakkoja

Jaa

Pohjanmaan käräjäoikeus on 4.2.2021 tuominnut keskipohjalaisen leipo-moyrityksen toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta 12 päiväsakkoon. Tuomio ei ole lainvoimainen.


Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa yhtiön työntekijälle joulukuussa 2018 tapahtunutta työtapaturmaa. Työntekijä oli puhdistamassa koneen osia ja irrottamassa niitä pesuun, kun toinen työntekijä oli vahingossa laittanut koneen käyntiin sillä seurauksella, että ensimmäiseksi mainitun työntekijän sormiin tuli vammoja.

Koneen puhdistaminen on edellyttänyt koneen telan suojuksena olevan suppilon poistamista. Suppilon poistamisen jälkeen koneen vaara-alue on ollut vapaasti kosketeltavissa. Suppilon poistamisella ei ole ollut vaikutusta koneen toimintoihin, vaan kone on ollut mahdollista käynnistää suppilon poistamisesta huolimatta. Tapahtumainkulku oli oikeuskäsittelyssä riidaton.

Toimitusjohtaja ja yhtiö ovat kiistäneet syytteen työturvallisuusrikoksesta sekä vaatimuksen yhteisösakkoon tuomitsemisesta, ja ovat vedonneet muun ohella koneen ikään, alkuperäiskuntoon sekä käytäntöjen ja koneeseen kiinnitettyjen varoituskylttien vastaiseen työskentelytapaan tapahtumahetkellä.

Käräjäoikeus totesi muun ohella, että koneen vaara-alueelle on ollut pääsy koneen ollessa käynnissä ja koneeseen liittyvä vaara on tiedostettu etukäteen. Käräjäoikeus katsoi myös, että koneeseen olisi ollut mahdollista asentaa suojakehikko sekä rajakytkin, joka estää koneen käytön ilman suppiloa. Käräjäoikeus katsoi, että pääsy koneen vaara-alueelle olisi näin ollen tullut estää jo ennen työtapaturman sattumista. Vaarasta ohjeistaminen koneeseen kiinnitetyillä varoituskylteillä ja työntekijöiden opastuksella ei ole ollut riittävä toimenpide. Käräjäoikeuden mukaan toimitusjohtaja on syyllistynyt työturvallisuusrikokseen siten, että hänen ei ole näytetty menetelleen tahallisesti.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työsuojelussa yhtenä johtavana periaatteena on niin sanottu turvallisen tekniikan periaate. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että ensisijaisesti teknisin ratkaisuin tulee huolehtia siitä, ettei työntekijöiden ulottumisalueella ole vaarallisia kohteita. Jos vaara on poistettavissa suojuksella, on koneessa oltava suojus. Puutteita koneiden suojaamisessa ei voi korvata työntekijöille annettavilla varoituksilla tai ohjeilla, joissa esimerkiksi kielletään koneen pitämistä käynnissä puhdistuksen aikana.

Pohjanmaan käräjäoikeuden asia nro R 20/1835

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Lassi Anttila, 0295 018 189, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Jokainen maahantulija ohjattava terveystarkastukseen Etelä-Suomen alueen rajanylityspaikoilla (26.2. julkaistun tiedotteen korjattu versio)28.2.2021 12:02:03 EETTiedote

**26.2. julkaistun tiedotteen korjattu versio. Tiedotteesta puuttui Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin aluetta koskeva päätös.** Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää tartuntatautilain nojalla alueensa kuntia järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta.

Jokainen maahantulija ohjattava terveystarkastukseen Etelä-Suomen alueen rajanylityspaikoilla (TIEDOTETTA TÄYDENNETTY 26.2. KLO 23.08 JA 27.2. KLO 14.50)26.2.2021 21:11:42 EETTiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää tartuntatautilain nojalla alueensa kuntia järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta. **Tiedotteesta puuttui Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin aluetta koskeva päätös. Päätös on lisätty tiedotteeseen 26.2. klo 23.08. Tiedotteeseen on lisätty täsmennys Imatran rajanylityspaikan liikenteen ohjaamisesta Nuijamaalle 27.2. klo 14.50.**

Raumo och Vittis - säkert avstånd ska garanteras i utrymmen som är avsedda för kunder och deltagare i verksamheten26.2.2021 18:16:29 EETTiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland ålägger aktörerna inom de två kommunerna, exempelvis enskilda näringsidkare, att säkerställa att personer inte kommer i nära kontakt med varandra i utrymmen som är avsedda för kunder och deltagare i verksamheten. Beslutet är baserat på den temporära paragrafen 58 d i lagen om smittsamma sjukdomar och är i kraft 28.2-7.3.2021.

Jokainen maahantulija ohjattava terveystarkastukseen Lapin rajanylityspaikoilla26.2.2021 18:11:43 EETTiedote

Covid19-tartuntojen leviämisen estämiseksi Lapin aluehallintovirasto määrää Rovaniemen, Kemin, Tornion, Inarin, Kittilän, Kolarin, Pellon, Sallan, Ylitornion ja Utsjoen kunnat järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan niiden alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta sekä Lapin sairaanhoitopiirin järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan Enontekiön ja Muonion kuntien alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme