Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työtapaturmasta epäkeskopuristimella päiväsakkoja ja yhteisösakkoa

Jaa
Maa- ja metsätalouskoneita valmistavalle metallialan yritys Jusmara Oy:lle tuomittiin käräjäoikeudessa työturvallisuusrikoksesta 12 000 euron yhteisösakko. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistuksen yrityksen toimitusjohtajana ja työnjohtajana tapahtuma-ajankohtana toimineille henkilöille, kummallekin 25 päiväsakkoa. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus antoi tuomionsa 31.3.2023.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa maaliskuussa 2021 Lapualla tapahtunutta työtapaturmaa. Kyseessä olevassa tapaturmassa työntekijä oli työskennellyt epäkeskopuristimella käyttäen jalkalaukaisua. Onnettomuus tapahtui, kun työntekijän käsi oli jäänyt puristimen ja työstettävän kappaleen väliin laitteen tehtyä työstöliikkeen.

Vastaajat kiistivät syyllisyytensä. He vetosivat oikeudessa muun ohella siihen, että vahingoittunut työntekijä olisi voinut käyttää laitteella kahdella kädellä toimivaa laukaisua, kuten häntä oli ohjeistettu, ja että aikaisemmin työntekijää oli huomautettu samasta asiasta.

Käräjäoikeus totesi, että vastaajat olivat toimineet siten, että he olivat ainakin hiljaisesti hyväksyneet vaarallisen työtavan käyttämisen kyseisen työntekijän osalta. Lisäksi käräjäoikeus kiinnitti huomiota laitteesta löytyneisiin puutteisiin koskien muun ohella jalkapolkimen puuttuvaa suojaa, käsivahinkoja estävän turvalaitteen puuttumista, hätäpysäytyspainikkeen puutteellista merkintää ja sähkökaapelin puutteellista suojakuorta sekä sitä, että laite toimi vain niin sanotusti jatkuvaiskuisena tapahtumahetkellä. Käräjäoikeuden mukaan vastaajat olivat menetelleet ainakin huolimattomuudesta syytteen teonkuvauksessa kuvatulla tavalla ja syyllistyneet siten työturvallisuusrikokseen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa käräjäoikeuden tuomiosta ilmenevää turvallisen tekniikan periaatetta. Teknisin ratkaisuin tulee huolehtia, ettei työntekijän ulottumisalueella ole vaarallisia kohteita. Lisäksi tulee valvoa ja varmistaa, että työntekijät noudattavat oikeita ja turvallisia työtapoja, ja että työvälineet toimivat virheettömästi.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomio 31.3.2023, asianumero R 22/1520. Tuomio on lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Lassi Anttila, 0295 018 189, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ändringarna i diskrimineringslagen träder i kraft 1.6.2023 – vad förändras gällande arbetslivet?7.6.2023 07:59:52 EEST | Tiedote

Syftet med diskrimineringslagen som trädde i kraft 2015 är att främja likabehandling och förebygga diskriminering. Den delreform av lagen som träder i kraft den 1 juni 2023 förtydligar arbetsgivarens skyldigheter i fråga om främjandet av likabehandling och likabehandlingsplaneringen. Bestämmelserna preciseras också i fråga om trakasserier som kränker människovärdet och rimliga anpassningar av arbetstagare med funktionsnedsättning. Rättsskyddet för personer som upplevt diskriminering förbättras när främjandet av likabehandling och förbudet mot diskriminering i fortsättningen övervakas av både regionförvaltningsverkens ansvarsområden för arbetarskyddet, dvs. arbetarskyddsmyndigheterna, och diskrimineringsombudsmannen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme