Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Työtapaturmia sattui vuonna 2020 ennätyksellisen vähän

Jaa

Vakuutuslaitokset korvasivat 103 700 palkansaajille sattunutta työtapaturmaa vuonna 2020. Korvatuista työtapaturmista 87 500 sattui työpaikalla työtehtävissä ja 16 200 asunnon ja työpaikan välisellä matkalla.

Palkansaajien työtapaturmat vuosina 2010-2020
Palkansaajien työtapaturmat vuosina 2010-2020

Vuonna 2020 työtapaturmia sattui lähes 18 % vähemmän kuin vuonna 2019.

Työtapaturmien kokonaismäärä vuonna 2020 oli tilastohistorian alhaisin. Tätä aikaisempi alhaisin noteeraus on vuodelta 2014, jolloin sattui 115 724 työtapaturmaa.

”Erityisesti maaliskuussa 2020 aloitetut koronapandemian torjuntatoimet ja niihin liittynyt talouden yleinen hiljentyminen vaikuttivat työtapaturmien lukumäärän vähenemiseen. Muutokset ovat siten loogisia, mutta silti yllättävän suuria”, kertoo johtaja Mika Tynkkynen Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Pandemian vuoksi moni toimistotyöntekijä siirtyi etätöihin, mutta etätöissä sattuneiden työtapaturmien määrä ei juuri kasvanut aiempiin vuosiin verrattuna. Etätöissä tehtävien töiden tapaturmariski on hyvin matala, mikä selittää etätöissä sattuneiden, korvattujen työtapaturmien alhaisen määrän.

Työpaikkatapaturmataajuus laski dramaattisesti

Työpaikkatapaturmien taajuus eli kaikkien korvattujen vahinkojen lukumäärä miljoonaa työtuntia kohden oli viime vuonna 25.

Työpaikkatapaturmataajuus suhteuttaa tehdyn työmäärän ja sattuneiden työpaikkatapaturmien lukumäärän. Taajuuslaskennassa käytetään Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen tuntilukuja.

”Työpaikkatapaturmataajuuden muutos vuodesta 2019 oli dramaattinen. Silloin kokonaistaajuus oli 28,7 tapaturmaa/miljoona työtuntia. Työntuntien määrä pieneni viime vuonna vain vähän suhteessa työpaikkatapaturmien lukumäärän muutokseen.”

Työpaikkatapaturmien määrän kehitys oli kaikilla päätoimialoilla laskevaa sosiaali- ja terveyspalveluja lukuun ottamatta.

Kuolemaan johtaneiden työtapaturmien määrä laski

Vuonna 2020 sattui 17 palkansaajan kuolemaan johtanutta työtapaturmaa, joista työpaikkatapaturmia oli 10. Kodin ja työpaikan välisellä matkalla sattuneita, palkansaajan kuolemaan johtaneita työmatkatapaturmia sattui seitsemän.

Vaarallisimmat ammatit

Suomen vaarallisinta työtä tekevät edelleen sanomalehtien jakajat ja lähetit, joiden työpaikkatapaturmataajuus on pysytellyt 165:n tuntumassa vuosina 2019-2020.

Yleisesti vaaralliseksi mielletyistä rakennusalan töissä rakennustyöntekijöille on sattunut viime vuosina keskimäärin noin 120 työpaikkatapaturmaa/miljoona työtuntia.

Yrittäjien tapaturmat

Vuonna 2020 vakuutuslaitokset korvasivat 5 700 yrittäjille sattunutta työtapaturmaa, mikä oli yli 12 % vähemmän kuin vuonna 2019.

Vakuutuksen ottaneille yrittäjille sattui viime vuonna viisi kuolemaan johtanutta työtapaturmaa, joista kaksi oli työpaikkatapaturmia.

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen ottaminen on yrittäjille vapaaehtoista, joten vahinkojen lukumääriin vaikuttaa myös se, kuinka moni yrittäjä on ottanut itsellensä vakuutuksen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Palkansaajien työtapaturmat vuosina 2010-2020
Palkansaajien työtapaturmat vuosina 2010-2020
Lataa
Työtapaturmat vuonna 2020
Työtapaturmat vuonna 2020
Lataa
Palkansaajien ja yrittäjien kuolemaan johtaneet työtapaturmat vuosina 2010-2020
Palkansaajien ja yrittäjien kuolemaan johtaneet työtapaturmat vuosina 2010-2020
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

http://www.tvk.fi

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) koordinoi ja kehittää työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanoa. TVK:n asemasta ja tehtävistä säädetään työtapaturma- ja ammattitautilaissa. 

TVK käsittelee vakuuttamattomassa työssä sattuneiden vahinkotapahtumien korvausasiat. TVK:n ylläpitää ja julkaisee tilastoja työtapaturmista ja ammattitaudeista sekä valvoo työnantajien vakuuttamisvelvollisuuden toteutumista.

TVK huolehtii myös ammattiurheilijoiden vakuuttamisen seurannasta ja yleisestä valvonnasta sekä pitää rekisteriä urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaan vakuutetuista urheilijoista ja vakuutuksenottajista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Työtapaturmien määrä ja taajuus romahtivat kuntasektorilla vuonna 20207.5.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Työpaikkatapaturmien lukumäärät ja taajuudet laskivat kunta-alalla viime vuonna dramaattisesti. Työpaikkatapaturmien määrä putosi 17 % ja taajuus 24,2:stä 21,2:een. Merkittävin yksittäinen selittäjä muutosten takana on koronapandemia, jonka takia siirryttiin nopeasti etätöihin ja toteutettiin erilaisia poikkeusjärjestelyjä. Oppilaille sattuneet työpaikkatapaturmat ovat puolittuneet vuodesta 2016.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme