Aluehallintovirasto

Työterveyspalvelujen laiminlyönnistä sakkoja

Jaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi entisen toimitusjohtajan 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työterveyspalvelujen laiminlyönneistä. Lisäksi rikoshyödyt 2 317 euroa tuomittiin valtiolle menetetyksi. Tuomio liittyy kahteen kassajärjestelmäalan yritykseen, joiden toimitusjohtajana tuomittu toimi rikoksen tapahtumahetkellä. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 14.12.2020.

Käsiteltävänä olevassa tapauksessa työnantaja oli laiminlyönyt lakisääteisen työterveyshuollon järjestämisen kahdessa eri yrityksessä. Tämä kävi ilmi vuonna 2017 tehdyissä työsuojelutarkastuksissa, joissa havaittiin, että työnantajalla ei ollut esittää voimassa olevaa työterveyshuoltosopimusta. Työterveyshuolto oli ollut järjestämättä usean vuoden ajan.

Työnantaja ei ryhtynyt toimiin vielä silloinkaan, kun työsuojelutarkastaja antoi tälle kehotuksen asiasta. Lakisääteinen työterveyshuolto järjestettiin vasta sitten, kun työsuojeluviranomainen ryhtyi asettamaan asiasta uhkasakkoa.

Käräjäoikeus katsoi, että toimitusjohtaja on jättänyt työnantajan edustajana lakisääteiset työterveyspalvelut järjestämättä ja järjestänyt ne vasta kehotuksen ja uhkasakon saatuaan. Oikeus totesi, että yhtiöiden ottamat vapaaehtoiset vakuutukset eivät korvaa lakisääteistä työterveyspalveluiden järjestämisvelvoitetta eivätkä poista teon rangaistavuutta.

Lakisääteisen työterveyshuollon tarkoitus on ehkäistä työn terveyshaittoja

”Työterveyshuollon järjestäminen on jokaisen työnantajan lakisääteinen velvollisuus”, muistuttaa työsuojelun lakimies Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. 

Työnantajan on laadittava työterveyshuollon kanssa kirjallinen sopimus palveluista ja toimintasuunnitelma työterveyshuollon toteuttamiseksi. Työterveyshuoltotoiminnan perusta on työpaikkaselvitys, josta työterveyshuolto tekee kirjallisen raportin.
Lakisääteinen työterveyshuolto on ehkäisevää työterveyshuoltoa, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä työstä aiheutuvia terveyshaittoja- ja vaaroja.

”Sen sijaan sairaanhoitopalveluiden järjestäminen työntekijöille ei ole osa lakisääteistä työterveyshuoltoa, vaan sen järjestäminen on työnantajalle vapaaehtoista”, Tiainen toteaa.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio 14.12.2020, R 19/7981

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Anna Tiainen, 02950 16448, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

////FEL VAR I INGRESS/// Året 2021 inleds i väntan på vaccinet (Västra och Inre Finland)15.1.2021 14:58:49 EETTiedote

I årets första beredskapskommitté sammanställde myndigheterna en gemensam helhetsuppfattning om corona-störningssituationen. Smittläget varierar i landskapen och varje vecka. Därför kan olika tjänster, till exempel idrottsanläggningar eller bibliotek, hålla öppet på olika sätt i kommunerna. Regionförvaltningverkets nya sammankomstbegränsningsbeslut publicerades 14.1.2021 och den träder ikraft måndagen 18.1.2021.

///KORJAUS INGRESSISSÄ/// Vuoden 2021 alku sujuu rokotetta odottavissa tunnelmissa (Länsi- ja Sisä-Suomi)15.1.2021 14:43:32 EETTiedote

Viranomaiset kokosivat vuoden ensimmäisessä valmiustoimikunnassa yhteistä kokonaiskäsitystä korona-häiriötilanteesta. Tautitilanne vaihtelee maakunnittain ja viikoittain, joten myös eri palvelut, kuten liikuntapaikat tai kirjastot voivat olla kunnissa eri tavoin avoinna tai suljettuina. Aluehallintoviraston uusi kokoontumisrajoituspäätös julkaistiin 14.1.2021 ja sen voimassaolo alkaa maanantaina 18.1.2021.

Året 2021 inleds i väntan på vaccinet (Västra och Inre Finland)15.1.2021 14:18:39 EETTiedote

I årets första beredskapskommitté sammanställde myndigheterna en gemensam helhetsuppfattning om corona-störningssituationen. Smittläget varierar i landskapen och varje vecka. Därför kan olika tjänster, till exempel idrottsanläggningar eller bibliotek, hålla öppet på olika sätt i kommunerna. Regionförvaltningsverkets nya beslut om sammankomstbegränsningar publiceras snart och beslutet är i kraft från och med måndagen den 18 januari 2021.

Vuoden 2021 alku sujuu rokotetta odottavissa tunnelmissa (Länsi- ja Sisä-Suomi)15.1.2021 14:12:31 EETTiedote

Viranomaiset kokosivat vuoden ensimmäisessä valmiustoimikunnassa yhteistä kokonaiskäsitystä korona-häiriötilanteesta. Tautitilanne vaihtelee maakunnittain ja viikoittain, joten myös eri palvelut, kuten liikuntapaikat tai kirjastot voivat olla kunnissa eri tavoin avoinna tai suljettuina. Aluehallintoviraston uusi kokoontumisrajoituspäätös julkaistaan pian ja sen voimassaolo alkaa maanantaina 18.1.2021.

Sammankomster begränsas fortsättningsvis till högst tio personer i sjukvårdsdistrikten i västra och inre Finland14.1.2021 16:12:47 EETTiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förlänger begränsningen av antalet deltagare i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster till högst tio personer i Birkalands, Mellersta Finlands, Södra Österbottens, Mellersta Österbottens och Vasa sjukvårdsdistrikts områden. Begränsningen är fortfarande nödvändig för att få det epidemiologiska läget under kontroll och är i kraft till och med den 8 februari 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme