YTK

Työttömän opiskelumahdollisuudet lisääntyvät

Jaa
Opiskelusta työttömyysajalla on tulossa lakiuudistuksen myötä nykyistä helpompaa. YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen näkee lakimuutoksen hyvin tarpeellisena.
Eduskunnassa käsittelyssä oleva hallituksen lakiesitys lisäisi toteutuessaan työttömän mahdollisuuksia opiskella työnhaun ohessa. Tähän asti oman osaamisen kehittäminen on vaatinut työttömältä tarkkaavaisuutta, koska opiskelu on voitu tulkita TE-toimistossa perusteeksi evätä ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksaminen. 
 
YTK:n toimitusjohtajan Auli Hännisen mukaan monet ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavat työttömät eivät ole uskaltaneet kehittää omaa osaamistaan edes lyhyiden verkkokoulutusten avulla, sillä pelko tukien menettämisestä on ollut vahva.  
 
“Jäsenistössämme on ollut huolta siitä, minkälaisia vaikutuksia esimerkiksi YTK Työelämän tarjoamiin verkkokoulutuksiin tai webinaareihin osallistumisella voi olla omaan ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Henkilöt ovat joutuneet jopa pelkäämään päivärahaoikeuden menettämistä webinaariosallistumisten takia”, Hänninen toteaa.
 

YTK:ssa lakimuutosta tervehditään ilolla

Uuden lakiesityksen mukaan työnhakijan muilla kuin erikseen määritellyillä päätoimisiksi katsottavilla opinnoilla ei enää olisi vaikutusta työnhakijan oikeuteen saada työttömyysetuutta. Lakimuutoksen tavoitteena on myös selkeyttää työnhakijan opintojen vaikutusta oikeuteen saada työttömyysetuutta.

Aiemmin TE-toimisto on joutunut selvittämään kaikkien opintojen pää- ja sivutoimisuuden, mikä on ennen kaikkea aiheuttanut turhaa päivärahahakemusten käsittelyn viivästymistä. Joissain tapauksissa lyhytkin kurssi tai koulutus on voinut ankarien lakipykälien takia jopa estää kokonaan päivärahan saamisen, vaikka käytännössä kurssi olisi kaikin puolin ollut suoritettavissa kokoaikatyönkin ohessa.

”Otamme tulevan lakimuutoksen vastaan ilolla. Työttömiä ja lomautettuja kannattaa aina kannustaa kehittämään osaamistaan. Nopeasti muuttuvassa työelämässä tietojen ja taitojen kartuttaminen auttaa pysymään kehityksessä mukana, ja uuteen perehtyminen voi avata myös uudenlaisen uran”, Auli Hänninen sanoo.

YTK Työelämä tarjoaa jäsenetunaan muun muassa työelämän verkkokoulutuskirjaston, jonka tuhansien koulutusten tarjonnan avulla oman osaamisen kehittäminen sujuu vaivattomasti mistä tahansa. Tarjontaan kuuluu myös reaaliaikaisia etäkoulutuksia.

Mikäli laki vahvistetaan, se tulee voimaan 1.1.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee noin 200 ansioturvan ammattilaista. www.ytk.fi

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme