Lapin ELY-keskus

Työttömien määrä alitti Lapissa 7 800

Jaa

Työttömyyden väheneminen jatkui syyskuussa. Samanaikaisesti osaavan työvoiman saatavuushaaste on voimistunut.

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli syyskuun lopussa alle 7 800 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 390. Työttömiä oli lähes 230 vähemmän kuin elokuussa ja yli 1 050 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Syyskuussa TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa 4 170 avointa työpaikkaa, joka on 100 enemmän kuin vuosi sitten. Aiempina kuukausina ilmoitetut työpaikat mukaan lukien syyskuussa oli avoinna 10 120 työpaikkaa. Työpaikoista lähes 40 % tarjosi työtä 3–6 kuukaudeksi ja joka kolmas yli vuodeksi.

Työttömien osuus työvoimasta oli syyskuun lopussa Lapissa 9,7 % ja vaihteli Sodankylän 6,3 %:sta Savukosken 15,0 %:iin. Työttömiä oli Kemijärveä ja Simoa lukuun ottamatta kaikissa Lapin kunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työvoiman saatavuushaasteen ratkaisemiseksi tarvitaan yhteistyötä

Työvoiman kysynnän kasvu on entisestään lisännyt työvoiman saatavuushaastetta. Osaavista työnhakijoista on pulaa yhä useammissa ammateissa. Toisaalta lappilaisissa työnhakijoissa on potentiaalia kehittyä vastaamaan työpaikkojen osaamistarpeita. Osaajia tarvitaan myös muualta Suomesta ja ulkomailta.

- Yhteistyössä yritysten ja työnantajien kanssa on tarpeen miettiä keinoja, joilla voidaan tukea niiden työnhakijoiden työllistymistä, jotka eivät ole paikkaansa työmarkkinoilta vielä löytäneet, Lapin ELY-keskuksen johtaja Marja Perälä painottaa.

Ratkaisujen löytämiseksi sekä työnantajien että työnhakijoiden on mahdollista hyödyntää monipuolisia osaamisen kehittämis- ja tukitoimenpiteitä. Lisätietoa Lapin TE-palveluista työnantajille löydät TE-palveluiden verkkosivuilta.

- Kannustamme työnantajia ilmoittamaan kaikki avoimet työpaikat TE-palveluihin ja rohkaisemme olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä työvoiman rekrytointiin liittyvissä kysymyksissä, Lapin TE-toimiston johtaja Tiina Keränen toteaa.

Lapin ELY-keskuksen syyskuun 2022 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (lokakuu 2022) julkaistaan 22.11.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lapin säännösteltyjen vesistöjen jääolosuhteet voivat poiketa tavanomaisesta12.1.2023 08:22:15 EET | Tiedote

Sähköenergian tarve voi kuluvana talvena johtaa tavanomaisesta poikkeaviin juoksutuksiin Lapin alueen säännöstellyissä vesistöissä. Tästä johtuen jäätilanne erityisesti Kitisen, Kemijoen pääuoman, Suolijärvien, Vanttausjoen, Kaihuanjoen, Juotasjoen ja Tengeliönjoen vesistöissä voi olla arvaamaton. Lumen määrä Lapin alueella on tällä hetkellä ajankohtaan nähden tavanomainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme