YTK

Työttömyyden lasku pysähtyi

Jaa

YTK:n jäsenistön työttömyys nousi heinä-elokuussa yhdellä prosenttiyksiköllä. Naisten työttömyys kasvoi miehiä nopeammin. Työttömyyden vuosikeskiarvossa on palattu koronaa edeltävälle tasolle.

Naisten ja miesten työttömyyden kehitys vuosina 2018–2019. Naisten työttömyys punaisella, miesten sinisellä.
Naisten ja miesten työttömyyden kehitys vuosina 2018–2019. Naisten työttömyys punaisella, miesten sinisellä.

Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli elokuussa 6,6 %. Työttömyys nousi edelliskuusta yhden prosenttiyksikön. Heinäkuussa YTK:n työttömyys oli 5,6 %.  

Elokuun nousua edelsi työttömyyden pitkäaikainen lasku maaliskuusta (9,1 %) heinäkuuhun (5,6 %). 

“Työttömyyden pieni nousu loppukesästä on hyvin tyypillistä kausivaihtelua. Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä, onko tässä kyse myös suuremmasta käänteestä. Työllisyyskehitys on ollut tänä vuonna hyvää, mutta kriisejä on nyt jonoksi asti”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen

Vuodentakaiseen verrattuna työttömyys on kuitenkin yhä melko alhaalla. Elokuussa 2021 YTK:n jäsenten työttömyysaste oli 8,2 % eli 1,6 prosenttiyksikköä nykyistä korkeammalla.  


Naisten työttömyys kasvoi miehiä enemmän
 

Naisten työttömyys kohosi heinä-elokuussa 1,4 prosenttiyksikköä (6,1 % > 7,5 %), miesten työttömyys puolestaan 0,7 prosenttiyksikköä (5,2 % > 5,9 %).  

Ero miesten ja naisten työttömyydessä nousi nyt 1,6 prosenttiyksikköön. Vielä kesäkuussa miesten ja naisten työttömyydet olivat tasoissa.  

”Yksi selitys naisten ja miesten väliseen eroon on se, että naiset työskentelevät miehiä useammin määräaikaisuuksissa ja kyseiset työsuhteet päättyvät usein kesän kynnyksellä. Naisten työttömyys kohosi samalla tavalla loppukesästä koronakriisiä edeltävinä vuosina 2018 ja 2019”, Auli Hänninen kertoo.

 
Työttömyyden keskiarvo vuoden 2018 tasolla – ero viime vuoteen roima 

Työttömyys on tänä vuonna aaltoillut alkuvuoden loivasta noususta pitkään laskuun, joka nyt pysähtyi. Kuluvan vuoden työttömyyden keskiarvo YTK:lla on tällä hetkellä 7,15 %. Luku on hyvin lähellä vuoden 2018 keskiarvoa, joka oli 7,14 %.  

vuosi työttömyyden keskiarvo
2018 7,14 % 
2019 6,61 %
2020 9,68 % 
2021 8,96 %
2022 (tähän mennessä) 7,15 %

“Työttömyyden vuosikeskiarvossa on palattu lähes koronaa edeltävälle tasolle, muttei ainakaan vielä vuoden 2019 tasolle, joka oli suotuisan taloustilanteen vuoksi hyvin matala. Kuluvan vuoden ero viime vuoteen on iso, vaikka onkin huomioitava, että työttömyys yleensä nousee loppuvuodesta”, Auli Hänninen sanoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Naisten ja miesten työttömyyden kehitys vuosina 2018–2019. Naisten työttömyys punaisella, miesten sinisellä.
Naisten ja miesten työttömyyden kehitys vuosina 2018–2019. Naisten työttömyys punaisella, miesten sinisellä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa joka neljännen suomalaisen palkansaajan työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa ja sen toimintaa valvoo Finanssivalvonta. YTK palvelee valtakunnallisesti verkossa osoitteessa www.ytk.fi.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

YTK Työelämän Lakikaveri auttanut jopa 10 000 asiassa viime vuonna12.1.2023 07:35:00 EET | Tiedote

Jopa 10 000 YTK Työelämä ry:n jäsentä sai viime vuonna apua työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä Lakikaveri-palvelusta. Asioista suurin osa selviää jo ensimmäisellä soitolla ja noin 10 % tapauksista jatkuu tarkempaan selvittelyyn. Lakikaveri-palvelussa halutaan tarjota YTK:n jäsenille helposti ja edullisesti asiantuntevan juristin apu. Tavoite on löytää sovinto ja nopea ratkaisu työsuhteiden yleisimpiin pulmiin. Useimmiten kyse on palkoista tai työsuhteen päättymiseen liittyvistä aiheista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme