Työttömyydessä poikkeuksellisen rauhallinen tilanne

Jaa
Suomen suurimman työttömyyskassan jäsenistön työttömyys on lievässä nousussa, mutta hakemustilanne on verrattain rauhallinen. Vuodenvaihteen indeksikorotus peruspäivärahaan nostaa myös ansiopäivärahan tasoa.
Marraskuun YTK Barometri kertoo mm. sen, että Uudellamaalla 31-55 -vuotiaiden työttömyys on vain 3,4 %.
Marraskuun YTK Barometri kertoo mm. sen, että Uudellamaalla 31-55 -vuotiaiden työttömyys on vain 3,4 %.

YTK Työttömyyskassan jäsenistön työttömyysaste oli marraskuussa 5,6 %. Työttömyys nousi lokakuusta (5,1 %) hieman.

Vuodentakaisesta tasosta ollaan noin viidenneksen alempana. Marraskuussa 2021 YTK:n työttömyysaste oli 7,1 %. Vuoden 2019 marraskuussa työttömyysaste oli 6,0 %, siis hieman tämänhetkistä korkeammalla.

“Tilanne työttömyydessä on jopa poikkeuksellisen rauhallinen muuten hyvin epävarman taloustilanteen keskellä”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Normaali kausivaihtelu nostanee työttömyyttä alkuvuoteen mennessä. Viime vuosina suurimmat työttömyyspiikit ovat olleet tammikuussa, jos työttömyyden osalta poikkeuksellisten koronavuosien 2020 ja 2021 tilastoja ei huomioida.

Joulukuun alun hakemusmäärät lievässä nousussa

YTK on saanut joulukuun alussa hakemuksia hieman edelliskuuta enemmän. 1–14. joulukuuta päivärahahakemuksia saapui 20 155 kappaletta, kun vastaavaan aikaan marraskuussa niitä saapui 18 860.

“Hakemusmäärien perusteella työttömyys olisi lähdössä alkuvuodesta lievään nousuun. Toisaalta yksittäisten päivien välillä on suurtakin vaihtelua, eikä näistä luvuista voida vielä ennustaa työttömyyden kehitystä”, sanoo Auli Hänninen.

Indeksikorotus nostaa ansiopäivärahaa vuodenvaihteessa

Ensi vuoden alusta eli 1.1.2023 alkaen peruspäivärahan ja sitä myöden ansiopäivärahan perusosan suuruus nousee 35,72 eurosta 37,21 euroon päivässä.

Indeksikorotus ei suoraan nosta ansiopäivärahaa, vaan se muuttaa ansiopäivärahan määräytymisperusteita. Käytännössä ansiopäiväraha lasketaan siis uudelleen uudella perusosalla.

“Euromääräinen vaikutus ansiopäivärahaan riippuu sitä, millaisella tulotasolla ansiopäiväraha on laskettu. Keskimäärin ansiopäivärahaa maksetaan noin 2 600 euron kuukausipalkan perusteella. Tällä tulotasolla ansiopäiväraha nousee indeksikorotuksessa noin 80 senttiä päivässä eli hieman reilu 17 euroa kuukaudessa”, Auli Hänninen kertoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Marraskuun YTK Barometri kertoo mm. sen, että Uudellamaalla 31-55 -vuotiaiden työttömyys on vain 3,4 %.
Marraskuun YTK Barometri kertoo mm. sen, että Uudellamaalla 31-55 -vuotiaiden työttömyys on vain 3,4 %.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi
YTK Työttömyyskassa
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee noin 200 ansioturvan ammattilaista. www.ytk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

YTK Työelämän Lakikaveri auttanut jopa 10 000 asiassa viime vuonna12.1.2023 07:35:00 EET | Tiedote

Jopa 10 000 YTK Työelämä ry:n jäsentä sai viime vuonna apua työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä Lakikaveri-palvelusta. Asioista suurin osa selviää jo ensimmäisellä soitolla ja noin 10 % tapauksista jatkuu tarkempaan selvittelyyn. Lakikaveri-palvelussa halutaan tarjota YTK:n jäsenille helposti ja edullisesti asiantuntevan juristin apu. Tavoite on löytää sovinto ja nopea ratkaisu työsuhteiden yleisimpiin pulmiin. Useimmiten kyse on palkoista tai työsuhteen päättymiseen liittyvistä aiheista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme