Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Työttömyys laskussa – työvoimalle paljon kysyntää Pohjois-Pohjanmaalla

Jaa

Työttömien määrä on vähentynyt tasaisesti Pohjois-Pohjanmaalla, ja alkuvuonna työpaikkoja on ollut hyvin tarjolla. Maaliskuun lopussa työttömiä työnhakijoita (ml. lomautetut) oli maakunnassa 18 500, mikä on 5 200 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten. Lomautukset ovat vähentyneet huomattavasti vuoden aikana; kokoaikaisesti lomautettuja oli maaliskuun lopussa 56 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työvoimalle on maakunnassa ollut alkuvuoden ajan kova kysyntä. Maaliskuun aikana Pohjois-Pohjanmaalla oli tarjolla kaikkiaan 18 500 avointa työpaikkaa. Uusia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella avoimeksi 8 100, mikä on 36 % enemmän kuin vuosi sitten. Uusia työpaikkoja oli eniten palvelu- ja myyntialalla, kuten lähihoitajille, myyjille ja tarjoilijoille. Runsaasti uusia työpaikkoja oli myös siivoojille, ravintolatyöntekijöille ja rakennusapulaisille. Runsas työpaikkatarjonta on nähtävissä eri puolilla maakuntaa.

Maaliskuun lopussa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta (työttömyysaste) oli Pohjois-Pohjanmaalla 9,8 %. Koko maassa työttömyysaste oli 9,5 %. Suhteellinen työttömyys vaihtelee suuresti maakunnan sisällä. Alhaisin työttömyysaste oli Limingassa (5,4 %) ja korkein Vaalassa (13,3 %). Oulussa työttömyysaste oli 11,1 %.

Pitkäaikaistyöttömyys on maakunnassa hieman vähentynyt alkuvuoden aikana. Maaliskuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä (vähintään yli vuoden yhtäjaksoinen työttömyys) oli 6 900, mikä on 500 vähemmän kuin viime vuoden lopussa. Vuoden takaiseen verrattuna pitkäaikaistyöttömien määrä on 200 pienempi. Yli kaksi vuotta työttömänä olleiden määrä sen sijaan on edelleen nouseva; maaliskuun lopussa heitä oli 3 550, mikä on 900 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Alle 25-vuotiaita nuoria työttömiä työnhakijoita oli maaliskuun lopussa 2 600, mikä on 1 100 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorista työttömistä alle 20-vuotiaita oli 500. Yli 50-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä (6 300) oli vähentynyt 1 400:lla vuoden takaisesta.

Työllistymistä edistetään eri palvelumuodoin. Maaliskuun lopussa TE-hallinnon eri palveluissa oli yhteensä 7 600 osallistujaa. Eniten osallistujia oli koulutuksessa: omaehtoisesti työttömyysetuudella opiskeli 1 700 henkilöä ja työvoimakoulutuksessa oli 1 500 opiskelijaa. Työllistettynä yksityiselle ja julkiselle sektorille oli yhteensä 2 100 henkilöä ja kuntouttavassa työtoiminnassa osallistujia oli 1 500. Lisäksi työ-/koulutuskokeiluissa, vuorotteluvapaasijaisena sekä työnhaku- ja uravalmennuksessa oli yhteensä 800 osallistujaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus:
johtaja Petri Keränen, 0295 026 727
yksikön päällikkö Eine Kela, 0295 038 227
asiantuntija Jarkko Pietilä, 0295 038 116
suunnittelija Pirjo Hyrkäs (tilastot), 0295 038 061
s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto:
johtaja Maire Mäki, 0295 056 800
palvelujohtaja Pirjo Juntunen, 0295 056 596
palvelujohtaja Mari Tuomikoski, 0295 056 801
palvelujohtaja Marita Rimpeläinen, 0295 056 713
s-posti: etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa toimijoita selvittämään Fennovoiman ydinvoimalahankkeen alasajon vaikutuksia ja tarvittavia tukitoimia (Pohjois-Pohjanmaa)13.5.2022 11:15:45 EEST | Tiedote

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen alasajolla on merkittäviä suoria ja välillisiä vaikutuksia Pyhäjoen ja lähialueen elinkeinoille ja työllisyydelle. Vaikutukset heijastuvat myös laajemmalle alueelle. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa alueen viranomaisia ja Hanhikivi-hankkeen toimijoita selvittämään tarvittavien tukitoimien laajuutta. Työryhmien tavoitteena on löytää keinoja elinkeinoille ja työvoimalle aiheutuvien vaikutusten lieventämiseksi. Toimintamalli perustuu työ- ja elinkeinoministeriön äkillisten rakennemuutosten hallinnan konseptiin.

Ukrainan sota himmentää Pohjois-Pohjanmaan talouden ja työllisyyden näkymiä10.5.2022 13:01:30 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan talous ja työllisyys ovat kasvaneet suotuisasti jo toista vuotta. Useilla aloilla myynti, tilaukset ja liikevaihto ovat yhä hyvässä kasvussa ja puretut koronarajoituksessa avaavat yhteiskuntaa. Helmikuussa alkanut Ukrainan sota luo suurta epävarmuutta ja aiheuttaa inhimillistä hätää. Talouden odotetaan jatkossakin kasvavan, mutta kasvuodotukset ovat madaltuneet aiemmasta. Tähän mennessä Ukrainan sodan välilliset vaikutukset ovat olleet suoria vaikutuksia merkittävämpiä Pohjois-Pohjanmaalla, ilmenee tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut maakuntaamme kuvaavan osuuden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme