Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työturvallisuuden vaarantaminen läpi organisaation johti sakkoihin toimitusjohtajalle ja esimiesportaalle sekä yhtiölle

Jaa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Päijät-Hämeessä sijaitsevan yhtiön toimitusjohtajan 30 päiväsakkoon, tuotantopäällikön 20 päiväsakkoon ja molemmat lähiesimiehet 15 päiväsakkoon sekä yhtiön 25.000 euron suuruiseen yhteisösakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomion 23.3.2022.

Yhtiössä oli tapahtunut muutaman kuukauden sisällä kaksi tapaturmaa. Ensimmäisessä tapaturmassa oli kyse työskentelystä suojaamattomalla koneella ja toisessa koneen puhdistamisesta sen käynnissä ollessa. Molemmat toimintatavat olivat yhtiössä yleisesti hyväksyttyjä.

Yhtiön toiminnassa havaittiin useita työturvallisuusrikkeitä

Yhtiössä oli rikottu useita muitakin työturvallisuuslain säännöksiä. Asianmukaisesta haitta- ja vaaratekijöiden arvioinnista ei ollut huolehdittu. Esimiesten tehtäviä ja vastuita ei ollut riittävästi määritelty. Esimiesten kouluttamisesta ei ollut huolehdittu. Käräjäoikeus katsoi toimitusjohtajan olleen tietoinen mainituista puutteellisuuksista ja olleen asemansa perusteella velvollinen huolehtimaan työturvallisuuspuutteiden asianmukaisesta kuntoon saattamisesta.

Tuotantopäällikkö oli osaltaan vastuussa koneessa olleesta turvallisuuspuutteesta ja myös työntekijöiden käyttämästä vaarallisesta työtavasta, joista tuotantopäällikön olisi asianmukaisen valvonnan perusteella tullut olla tietoinen. Tuotantopäällikkö ei ollut valvonut, että hänen alaisessaan työssä lähiesimiehet huolehtivat omista tehtävistään eikä varmistanut, että työntekijät saavat asianmukaisien opastuksen ja ohjauksen. Lähiesimiehet olivat laiminlyöneet työnjohto- ja valvontavelvollisuutensa.

Ennalta-arvaamattomuudesta ei ollut kyse

Vastaajat katsoivat, että työntekijöiden ohjeiden vastaisen menettelyn ja heidän huolimattomuutensa vuoksi kyse oli ennalta-arvaamattomista tapahtumista. Käräjäoikeus totesi, että työntekijän virheellinenkään menettely ei sulje pois työnantajan tai tämän edustajan vastuuta työturvallisuutta koskevista velvollisuuksistaan.

Työnantajan vastuun rajaaminen ennalta-arvaamattomien olosuhteiden vuoksi edellyttäisi, että kyseessä olisi tilanne, johon työnantaja ei voi vaikuttaa. Tällaisesta tilanteesta ei ollut nyt kyse, koska työnantaja oli muun muassa laiminlyönyt asianmukaisen haitta- ja vaaratekijöiden selvityksen ja arvioinnin. Siitä ei ollut myöskään kyse syystä, että yhtiössä oli yleisesti käytössä tapa työskennellä tietyissä työtehtävissä suojaamattomalla koneella sekä käyttää puhdistustyössä vaarallista työtapaa.

Työturvallisuuden on oltava osa yrityksen toimintaa ja johtamista

Käräjäoikeus totesi, että yhtiössä on yleisellä tasolla panostettu tuotannollisiin tekijöihin työsuojelullisten kysymysten sijaan. Lisäksi yhtiössä oli suhtauduttu jossakin määrin piittaamattomasti lain säännöksiin ja työsuojeluviranomaisten määräyksiin. Myös se, että toimitusjohtaja oli osallinen rikokseen ja sallinut rikoksen, oli yhteisövastuun perusteena.

Työsuojelun lakimies Anna-Maija Heino muistuttaa, että työturvallisuus on syytä nostaa osaksi yrityksen kaikkea muutakin toimintaa ja johtamista.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 23.3.2022 numero 22/112413. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Anna-Maija Heino, 02950 16657, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kriget i Ukraina och Finlands Natomedlemskap tema för Västra och Inre Finlands beredskapskommitté13.5.2022 15:19:41 EEST | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 12.5.2022 på ett av regionförvaltningsverket sammankallat möte för att skapa en lägesöversikt avseende aktuella beredskapsärenden i regionen. Med den regionala beredskapskommitténs lägesöversikter säkerställs informationsgången mellan centrala aktörer inom Västra och Inre Finlands region, som täcker landskapen Birkaland, Mellersta Finland, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten.

Ukrainan sota ja Suomen Nato-jäsenyys teemana Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunnassa13.5.2022 15:15:14 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 12.5.2022 aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, joka kattaa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme