Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työvälineet heikosti lainmukaisessa kunnossa

Jaa

Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen mukaan Suomessa sattuu vuosittain satoja nostolaitteiden tai muiden työvälineiden aiheuttamia työtapaturmia. Tilanteen parantamiseksi työsuojeluviranomaiset suorittivat viime vuonna noin 200 työvälineiden toimintakunnon varmistamiseen liittyvää tarkastusta eri puolilla Suomea. Tehtyjen valvontahavaintojen perusteella työnantajat varmistavat heikosti työvälineiden lainmukaisen toimintakunnon. Täysin kunnossa olevia työvälinetä havaittiin valvonnassa vain vähän.

”Työvälineiden riittävät, säännölliset huollot ja tarvittavat kunnossapitotoimet jätetään tekemättä tai ne tehdään vasta, kun se on aivan välttämätöntä toimintojen jatkumisen turvaamiseksi. Samalla laiminlyödään valmistajien antamia huolto- ja kunnossapito-ohjeita. Huoltokirjaan, jos sellainen ylipäätään on, ei merkitä tehtyjä toimenpiteitä eikä huoltokirjaa pidetä työvälineen mukana”, kertoo työsuojelutarkastaja Ari Pulli. Hän muistuttaa, että työvälineen oikealla ja riittävällä huollolla ja kunnossapidolla työvälineen turvallisuus, työtehokkuus ja työn suorittamisen mielekkyys paranevat.

Työsuojelutarkastuksilla työnantajille annettiin viranomaisohjausta työvälineen toimintakunnon varmistamisesta, varoituslaitteista ja merkinnöistä, työvälineen käyttö- ja huolto-ohjeiden puuttumisista, koneiden hallintalaitteiden toimivuudesta.

Työsuojeluviranomaiset jatkavat vuonna 2022 työvälineiden valvontaa valtakunnallisesti lisäämällä työvälineiden tarkastusmääriä. ”Tarkastukset toteutetaan ennalta ilmoittamatta pistoluonteisesti. Työnantajaan pyritään vaikuttamaan siten, että työvälineiden säännöllisillä huolloilla ja kunnossapidolla työvälineiden käyttäminen on työntekijöille turvallista”, sanoo tarkastaja Ari Pulli.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Ari Pulli, p. 0295016336
Sähköposti: ari.pulli@avi.fi,
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Kainuuseen – voimaan 20.1.202219.1.2022 13:42:45 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on tänään määrännyt asiakas- ja yleisötilojen käytölle rajoituksia Kainuun maakunnan kuntien alueella 20.1.2022 alkaen. Voimassa olevien yleisten kokousten ja yleisötilaisuuksien osallistujamäärien rajoitusten lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Määräys on nyt tehdyllä päätöksellä voimassa 19.2.2022 saakka. Rajoitusten ajantasaisuutta seurataan tarkoin.

Asiattomasta johtamistavasta ja muusta epäasiallisesta kohtelusta toimitusjohtajalle ja yhtiölle sakkoja18.1.2022 14:36:50 EET | Tiedote

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Lahdessa toimivan, muovituotteita valmistavan yhtiön toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta 50 päiväsakkoon ja yhtiön 6 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi toimitusjohtaja ja yhtiö velvoitettiin maksamaan työntekijälle tilapäisestä haitasta 3 000 euroa ja kärsimyskorvauksena 2 000 euroa. Tapauksessa oli kyse epäasiallisesta kohtelusta ja haitallisesta kuormittumisesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 17.1.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme