Satakunnan ELY-keskus

Työvoimakoulutuksen vaikuttavuus Satakunnassa on maan kärkeä

Jaa

Satakunnassa työvoimakoulutuksen suoritti 1244 asiakasta vuonna 2021. Heistä 47 % oli töissä kolme kuukautta työvoimakoulutuksen päättymisen jälkeen, mikä on 6 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2020. Luku on valtakunnan kärkeä. Erityisesti lähihoitajakoulutuksen työllistävä vaikutus on ollut suuri.

Satakunnassa järjestettävän työvoimakoulutuksen jälkeinen työhön sijoittuminen on ollut Suomen korkeinta yhdessä Pohjois-Savon kanssa vuonna 2021. Kolme kuukautta työvoimakoulutuksen päättymisen jälkeen 47 % työvoimakoulutuksen suorittaneista oli työssä. Joka viides asiakas jatkoi koulutuksen jälkeen jossain muussa työvoimapalvelussa, kuten toisessa koulutuksessa tai työkokeilussa.

– Erityisen korkea työllistyminen on ollut lähihoitajakoulutuksissa, joiden jälkeen yli 90 % valmistuneista on siirtynyt työelämään. Myös logistiikan, elintarvikealan, vartioinnin ja metallialan koulutusten jälkeinen työllistyminen on ollut yli 75 %, kertoo koulutusasiantuntija Juha-Pekka Kallioniemi Satakunnan ELY-keskuksesta.

Työvoimakoulutus vastaa työmarkkinoiden tarpeisiin

Satakunnan ELY-keskus on monipuolistanut työvoimakoulutustarjontaa viime vuosien aikana. Yksi kehityssuunta on ollut palvelujen tarjoaminen digiyhteyden kautta verkossa.

– Pyrimme kokeilemaan erilaisia koulutustoteutuksia parhaiden mallien löytämiseksi, sanoo koulutusasiantuntija Eino Alanko Satakunnan ELY-keskuksesta.

Työmarkkinoiden ja työnhakijoiden tarpeisiin vastataan yhdessä alueen ammatillisten oppilaitosten kanssa suuntaamalla koulutuksia nopeavaikutteisiin työllisyyttä tukeviin osatutkintokokonaisuuksiin.

– Koko tutkinnon suorittaminen on edelleen mahdollista muun muassa sosiaali- ja terveysalalla. Iso osa lähihoitajaopiskelijoista tosin työllistyy kesken koulutuksen ja siirtyy tekemään koulutusta oppisopimuksen kautta, jatkaa Eino Alanko.

Työnantajien kanssa järjestettävien yhteishankintakoulutusten määrä on lisääntynyt nopeasti. RekryKoulutuksia järjestetään esimerkiksi teknologiateollisuuden ja logistiikan aloilla.

Merkittävät yhteiskunnalliset haasteet heijastuvat koulutussisältöihin

Työvoimakoulutuksen avulla haetaan uusia ratkaisuja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaan. Koulutusten sisältöjä pyritään koko ajan kehittämään vastaamaan paremmin työmarkkinoiden tarpeita. Satakunnassa uusille innovatiivisille koulutuskokonaisuuksille on kysyntää.

– Meidän tulee miettiä, miten tuemme myös osatyökykyisten ja maahanmuuttaneiden työllistymistä paremmin. Heidän työllistymisensä tukena erilaiset koulutuspalvelut ovat tärkeitä, koulutusasiantuntija Juha-Pekka Kallioniemi pohtii.

Jatkossa työvoimakoulutuksen hankinnassa korostuvat entistä enemmän ilmastonmuutoksen hillintään ja kiertotalouteen liittyvät sisällöt. Vihreä siirtymä, joka on nopeutunut Ukrainan sodan vuoksi, tulee näkymään työvoimakoulutustarjonnassa. Myös Ukrainan sodan aiheuttama Suomeen suuntautunut pakolaisuus aiheuttaa tarpeita järjestää palveluita, jotka tukevat ukrainalaisten työllistymistä ja asettautumista Satakuntaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satakunnan ELY-keskus
Koulutusasiantuntija Juha-Pekka Kallioniemi, puh. 0295 022 121
Koulutusasiantuntija, Eino Alanko, puh. 0295 022 036

sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Kaikki kuluvana vuonna Satakunnassa oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat on sijoitettu Poriin29.9.2022 14:15:23 EEST | Tiedote

Oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita on sijoitettu 29.9.2022 mennessä Satakunnan ELY-keskukselle tehtyjen kuntasijoitushakemusten perusteella 21 henkilöä. Kaikki sijoitukset on tehty Poriin. Sijoitetut ovat kansalaisuudeltaan irakilaisia ja afganistanilaisia. Lokakuussa Poriin on tulossa ryhmä kiintiöpakolaisia, joiden vastaanottamiselle Porin kaupunki on antanut suostumuksensa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme