Lapin ELY-keskus

Työvoiman kysyntä lisääntyi helmikuussa - työttömien määrä edelleen korkea

Jaa

Työttömien määrä oli helmikuun lopussa edelleen huomattavasti korkeampi kuin ennen koronaepidemiaa. Myönteistä on, että avoimia työpaikkoja on ilmoitettu TE-toimistoon tämän vuoden alkukuukausina enemmän kuin viime vuonna. Tilannekuva- ja kehitysnäkymät vaihtelevat kuitenkin kunnittain ja toimialoittain.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli helmikuun lopussa 11 320 työtöntä, joista lomautettuja 1 970. Työttömiä oli 360 (3 %) vähemmän kuin tammikuussa, mutta 2 645 (31 %) enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyydet ovat pitkittyneet ja pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa. Työttömien osuus työvoimasta oli helmikuun lopussa Lapissa 14,0 % ja koko maassa 12,4 %.

Tunturi- ja Pohjois-Lapissa tilanne vaikein verrattuna vuodentakaiseen helmikuuhun

Lapissa työttömien osuus työvoimasta oli helmikuussa alin Kemi-Tornion seutukunnassa (13,1 %) ja korkein Itä-Lapissa (17,7 %). Kunnittain tarkasteltuna osuus oli alin Simossa (9,2 %) ja korkein Savukoskella (19,4 %).

Seutukuntien väliset erot työttömyyden palautumisessa koronapandemiaa edeltäviin lukuihin ovat huomattavia. Vuodentakaiseen verrattuna työttömyys on lisääntynyt vähiten Torniolaakson ja Kemi-Tornion seutukunnissa (11–14 %). Tunturi-Lapissa työttömiä oli edelleen 75 %, Pohjois-Lapissa 67 % ja Rovaniemen seutukunnassa 34 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Savukoski ja Simo olivat ainoat Lapin kunnat, joissa työttömiä oli vähemmän kuin viime vuoden helmikuussa. Pellossa ja Tervolassa työttömiä oli lähes saman verran kuin vuotta aiemmin. Kittilässä, Muoniossa, Inarissa ja Utsjoella työttömiä oli edelleen lähes kaksinkertainen määrä verrattuna vuodentakaiseen. Kaupunkikunnista työttömyys on lisääntynyt eniten Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Torniossa ja Kemissä työttömyyden kasvu on ollut selvästi maltillisempaa.

Avoimia työpaikkoja enemmän kuin viime vuoden helmikuussa

Helmikuussa työ- ja elinkeinotoimistoon ilmoitettiin Lapissa 2 260 avointa työpaikkaa, mikä on noin 400 eli viidenneksen enemmän kuin viime vuonna. Avoimista työpaikoista 1 720 eli kolme neljäsosaa oli yrityksissä ja 400 kuntasektorilla. Työpaikoista 800 eli useampi kuin joka kolmas tarjosi työtä yli vuodeksi. Työpaikkoja ilmoitettiin helmikuussa avoimeksi eniten myyjille, rakennustyöntekijöille, hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöille, siivoojille sekä rakentamisen avustaville työntekijöille.

Kemin biotuotetehtaan rakentamisvaihe piristää Lapin työllisyyskehitystä 

Työttömien määrä on laskenut tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana ja ero vuodentakaiseen on pienentynyt. Myös työvoiman kysynnässä on ollut nähtävissä elpymistä, ja TE-toimistoon on ilmoitettu työpaikkoja avoimeksi enemmän kuin viime vuoden tammi-helmikuussa.

TE-toimiston asiakastietojärjestelmästä saatavan tilannetiedon mukaan työttömyys tyypillisestä kausivaihtelusta poiketen lisääntyi hieman maaliskuun aikana. Maaliskuun työttömyyden kehityksessä näkyvät ravintoloiden sulkutoimet, jotka nyt päättyivät Kittilää lukuun ottamatta muissa Lapin kunnissa. Toisaalta Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan rakentamisvaihe ja hankkeeseen liittyvä infrarakentaminen näkyvät työvoiman kysynnän lisääntymisenä useilla toimialoilla.

Lapin ELY-keskuksen helmikuun 2021 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (maaliskuu 2021) julkaistaan 4.5.2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus hakee toimijoita perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitamiseen30.3.2021 14:45:07 EEST | Tiedote

Ympäristöministeriön valtakunnallinen Helmi-elinympäristöohjelma on käynnistynyt myös Lapissa. Heikentyneitä luonnonympäristöjä kunnostavan monivuotisen ohjelman yhtenä teemana ovat perinnebiotoopit eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat, lapinkentät ja metsälaitumet. Nyt etsitään kohteiden kunnostajia sekä niitto- ja laidunnuspalvelujen tuottajia.

Lapin ELY-keskus ei tee jäänsahauksia tänä keväänä30.3.2021 09:59:48 EEST | Tiedote

Jäätilanne on heikko Lapin alueen vesistöissä. Teräsjäänpaksuuksia on mitattu viikoilla 10 ja 11 Tenojoella, Ivalojoella, Kemijoella, Ounasjoella, Muonionjoella, Tornionjoella ja Simojoella. Tenojoella teräsjäänpaksuudet ovat lähellä keskimääräistä. Muilla alueilla teräsjäänpaksuudet ovat selvästi keskimääräistä ohuemmat, minkä vuoksi jäänsahauksia ei tulla tänä keväänä tekemään. Teräsjäänpaksuuden tulee olla yli 50 cm, jotta se kantaisi jäänsahauskonetta.

Kesänopeuksiin siirtyminen aloitetaan Lapissa keskiviikkona 31. maaliskuuta29.3.2021 11:12:13 EEST | Tiedote

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen aloitetaan Lapissa keskiviikkona 31.3.2021. Nopeusrajoitusmerkit vaihdetaan aloittaen pääteistä, joissa merkit vaihdetaan 1.4.2021 mennessä. Poisto porrastetaan olosuhteiden mukaan niin, että kaikki merkit on vaihdettu huhtikuun loppuun mennessä. Kesäajan nopeusrajoitukset tulevat voimaan heti, kun niitä osoittavat merkit on vaihdettu.

Tammikuussa työvoiman ja työvoimapalvelujen kysynnässä oli myönteistä kehityssuuntaa2.3.2021 08:14:57 EET | Tiedote

Työttömyyden kehityksessä ja työvoiman kysynnässä on ollut nähtävissä käännettä myönteisempään suuntaan. Tilannekuva ja kehitysnäkymät vaihtelevat kuitenkin kunnittain ja toimialoittain. Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan investointi työllisyysvaikutuksineen antaa positiivista näkymää. Toisaalta koronaviruksen rajoitustoimien tiukentuminen heikentää palvelualojen tilannetta entisestään. Työnhakijat ovat hyödyntäneet aiempaa enemmän tarjolla olevia palveluja osaamisen kehittämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme