Lapin ELY-keskus

Työvoiman kysyntä näkyy Lapin työllisyyskehityksessä

Jaa

Työvoiman kysyntä on Lapissa kasvussa ja avoimia työpaikkoja on ilmoitettu TE-palveluihin alkuvuoden aikana enemmän kuin vuosiin. Ero koronapandemiaa edeltäviin lukuihin on pienentynyt työttömien määrässä. Toukokuun lopussa työttömiä oli lähes kolmannes vähemmän kuin viime vuonna ja enää vajaa 1 600 enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin toukokuussa.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä

Lapissa oli toukokuun lopussa noin 10 570 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 1 490. Työttömiä oli lähes 570 vähemmän kuin huhtikuussa ja 4 730 (­31 %) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien osuus työvoimasta oli toukokuun lopussa Lapissa 13,1 % vaihdellen Simon ja Keminmaan 8,9 %:sta Muonion 21,3 %:iin.

Työttömyys vähentynyt kaikissa Lapin seutukunnissa

Työttömiä oli kaikissa Lapin seutukunnissa ja kunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyys on vähentynyt vuodentakaisesta eniten Tunturi­Lapin ja Rovaniemen seutukunnissa ja vähiten Itä­Lapissa. Lähimpänä koronapandemiaa edeltäviä kahden vuoden takaisia toukokuun lukuja ollaan Kemi­Tornion ja Torniolaakson seutukunnissa, joiden alueella työttömiä oli alle 10 % enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin. Sen sijaan Pohjois­Lapissa työttömiä oli 29 % enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin toukokuussa.

Avointen työpaikkojen määrä kasvussa

Työvoiman kysyntä jatkui kasvussa toukokuussa ja TE­palveluihin ilmoitettiin Lapissa lähes 2 620 avointa työpaikkaa. Työpaikkojen määrä on ollut alkuvuoden kaikkina kuukausina korkeampi kuin kymmeneen vuoteen ja viiden ensimmäisen kuukauden aikana työpaikkoja on ilmoitettu avoimeksi yhteensä yli 12 500. Vahvimmin toukokuun avoimet työpaikat ovat lisääntynyt kahteen viime vuoteen verrattuna Kemi-Tornion ja Tunturi-Lapin seutukunnissa. Työpaikkoja ilmoitettiin toukokuussa avoimeksi eniten rakennustyöntekijöille, siivoojille, hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöille, palvelutyöntekijöille, myyntityöntekijöille, opettajille, rakentamisen avustaville työntekijöille ja kuljetustyöntekijöille.

Lapin ELY-keskuksen työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (kesäkuu 2021) julkaistaan 27.7.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kohdataan! - Työelämän ja koulutuksen yhteistyöfoorumi ETAPPI 2021 Pyhätunturilla 2.-3.12.202125.11.2021 10:32:50 EET | Tiedote

Pyhätunturilla kokoonnutaan keskustelemaan ja hakemaan ratkaisuja hyvin ajankohtaisiin kohtaannon haasteisiin Lapissa. Vuosittain järjestettävän ETAPPI 2021 -yhteistyöfoorumin teemana tänä vuonna on työelämän, osaamisen ja työvoiman kohtaannon kehittäminen Lapissa. Foorumiin kokoontuu elinkeinoelämän kehittäjiä, aluehallinnon edustajia, koulutuksen järjestäjiä sekä yrityksiä keskustelemaan ajankohtaisista teemoista osaamisen ja kohtaannon ympärillä.

Lapissa 40 valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta22.11.2021 14:21:44 EET | Tiedote

Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista. Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet ovat edustavia esimerkkejä suomalaisesta kulttuuri- ja luonnonperinnöstä. Ne ovat syntyneet luonnon ja perinteisen maankäytön yhteisvaikutuksen tuloksena. Valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita on Lapissa nyt yhteensä 40, joista 23 sijaitsee saamelaisten kotiseutualueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme