Lapin ELY-keskus

Työvoiman kysyntä näkyy Lapin työllisyyskehityksessä

Jaa

Työvoiman kysyntä on Lapissa kasvussa ja avoimia työpaikkoja on ilmoitettu TE-palveluihin alkuvuoden aikana enemmän kuin vuosiin. Ero koronapandemiaa edeltäviin lukuihin on pienentynyt työttömien määrässä. Toukokuun lopussa työttömiä oli lähes kolmannes vähemmän kuin viime vuonna ja enää vajaa 1 600 enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin toukokuussa.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä

Lapissa oli toukokuun lopussa noin 10 570 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 1 490. Työttömiä oli lähes 570 vähemmän kuin huhtikuussa ja 4 730 (­31 %) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien osuus työvoimasta oli toukokuun lopussa Lapissa 13,1 % vaihdellen Simon ja Keminmaan 8,9 %:sta Muonion 21,3 %:iin.

Työttömyys vähentynyt kaikissa Lapin seutukunnissa

Työttömiä oli kaikissa Lapin seutukunnissa ja kunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyys on vähentynyt vuodentakaisesta eniten Tunturi­Lapin ja Rovaniemen seutukunnissa ja vähiten Itä­Lapissa. Lähimpänä koronapandemiaa edeltäviä kahden vuoden takaisia toukokuun lukuja ollaan Kemi­Tornion ja Torniolaakson seutukunnissa, joiden alueella työttömiä oli alle 10 % enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin. Sen sijaan Pohjois­Lapissa työttömiä oli 29 % enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin toukokuussa.

Avointen työpaikkojen määrä kasvussa

Työvoiman kysyntä jatkui kasvussa toukokuussa ja TE­palveluihin ilmoitettiin Lapissa lähes 2 620 avointa työpaikkaa. Työpaikkojen määrä on ollut alkuvuoden kaikkina kuukausina korkeampi kuin kymmeneen vuoteen ja viiden ensimmäisen kuukauden aikana työpaikkoja on ilmoitettu avoimeksi yhteensä yli 12 500. Vahvimmin toukokuun avoimet työpaikat ovat lisääntynyt kahteen viime vuoteen verrattuna Kemi-Tornion ja Tunturi-Lapin seutukunnissa. Työpaikkoja ilmoitettiin toukokuussa avoimeksi eniten rakennustyöntekijöille, siivoojille, hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöille, palvelutyöntekijöille, myyntityöntekijöille, opettajille, rakentamisen avustaville työntekijöille ja kuljetustyöntekijöille.

Lapin ELY-keskuksen työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (kesäkuu 2021) julkaistaan 27.7.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Sinilevää havaittu heinäkuussa myös Lapissa22.7.2021 15:28:33 EEST | Tiedote

Sinileväsamentumia on havaittu heinäkuussa myös Lapissa. Havainnot keskittyvät Etelä- ja Keski-Lapin järviin. Pintavedet lämpenivät kesä-heinäkuun vaihteessa monin paikoin yli 20 ºC:seen, mikä on edesauttanut sinileväesiintymien kehittymistä tyynien poutajaksojen aikana. Valtakunnallisessa leväseurannassa tehdyt havainnot ja Lapin ELY-keskukselle ilmoitetut yleisöhavainnot ovat kuitenkin pääosin koskeneet vähäisiä määriä sinilevää.

Helmi-elinympäristöohjelman maastotyöt ovat alkaneet Lapissa perinnebiotoopeilla ja lintuvesillä7.7.2021 15:44:49 EEST | Tiedote

Lapin ELY-keskus jatkaa inventointeja, hoidon ja kunnostuksen suunnittelua sekä hoidon järjestämistä. Helmi-ohjelmassa inventoidaan arvokkaita elinympäristöjä, jotta säilyneet kohteet löydetään ja niille voidaan suunnitella kunnostusta ja hoitoa. Lapin ELY-keskus etsii myös tekijöitä kohteiden kunnostukseen ja hoitoon. Toimenpiteisiin voi saada uutta luonnonsuojelulain mukaista tukea, jota haetaan alueellisesta ELY-keskuksesta.

Etätyöntekijä yhdistää työn ja rakkauden Lappiin5.7.2021 00:00:00 EEST | Tiedote

Kesän ja syksyn aikana esitellään erilaisia Lapissa etätöitä tekeviä henkilöitä osana Lapin liiton ja Lapin ELY-keskuksen somekampanjaa. Nämä työntekijät ovat halunneet omalla esimerkillään tuoda esiin etätyön tarjoamat mahdollisuudet ja ne tekijät, jotka ovat vetäneet heidät juuri Lappiin työskentelemään paikkariippumattomasti. Kaikkia heitä yhdistää rakkaus Lappiin sekä omaan työhönsä. Etätyö on keino yhdistää nämä tekijät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme