Lapin ELY-keskus

Työvoiman kysyntä vilkasta ja työttömien määrä laskee

Jaa

Työvoiman kysyntä on jatkunut ennätyksellisen vilkkaana. TE-palveluihin ilmoitettiin elokuussa yli 3 400 avointa työpaikkaa. Työttömiä oli Lapissa elokuussa noin 9 200 ja syyskuun aikana työttömien määrä on alittanut 9 000.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.

Elokuun lopussa työttömiä oli Lapissa 9 210, mikä on 1 460 vähemmän kuin kuukautta aiemmin ja 1 760 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien määrä on palautumassa kohti tilannetta ennen koronapandemiaa. Kesä-elokuussa työttömien määrä on ollut vuoden 2018 lukemissa ja elokuussa työttömiä oli enää 650 enemmän kuin alimmillaan kaksi vuotta aiemmin vuonna 2019. Epävirallisen viikkoseurantatiedon mukaan työttömyyden väheneminen on jatkunut syyskuussa ja on nyt alle 9 000.

Työttömien osuus työvoimasta oli elokuun lopussa Lapissa 11,4 % ja koko maassa 10,7 %. Osuus alitti Lapissa 10 % Simossa (7,6 %), Sodankylässä (8,0 %), Keminmaassa (8,6 %) ja Torniossa (9,4 %). Korkein osuus oli Muonion 17,2 %.

Koronapandemian näkyminen työttömyyden lisääntymisenä vaihteli seutukunnittain ja kunnittain. Myös palautuminen koronapandemiaa edeltäviin vuoden 2019 työttömyyslukuihin etenee eritahtisesti.

Työvoiman kysyntä on jatkunut ennätyksellisen vilkkaana

TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa 3 430 avointa työpaikkaa, mikä on 1 450 (73 %) enemmän kuin viime vuoden elokuussa. Avoimien työpaikkojen määrä oli myös 440 korkeampi kuin viimeksi korkein elokuussa 2019. Työvoiman kysynnässä näkyi aiempien kuukausien tapaan erityisesti rakentamisen ja palvelu- ja hoiva-alan työvoimatarpeet. Rakentamisen avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten Kemi-Tornion ja Rovaniemen seutukunnissa. Palvelu- ja myyntityön työpaikkoja puolestaan oli eniten Rovaniemen ja Tunturi-Lapin seutukunnissa.

Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan rakennusvaiheessa tarvitaan huomattava määrä työntekijöitä erilaisiin työtehtäviin useilla toimialoilla. Lapin TE-palveluihin perustetun projektitiimin tehtävänä on hankkeeseen liittyvien rekrytointitoimeksiantojen hoitaminen, osaamisen kehittämispalveluiden tarjoaminen yhdessä yhteistyökumppanien kanssa sekä yhteistyö erilaisten verkostojen sekä sidosryhmien kanssa. Työtehtävien ammattitaito- tai osaamisvaatimuksiin vastaamiseksi TE-palvelut järjestää mm. kortti-, hitsausluokka- sekä kuljettajan ammattipätevyyskoulutuksia. Lisäksi haussa on tutustumiskoulutuksia eri aloille, osatutkintoon- ja tutkintoon johtavaa koulutusta sekä yhdessä työnantajien kanssa toteutettavia rekrytointikoulutuksia.

Työmarkkinoilla liikehdintää ja myönteistä kehitystä

Työvoiman kysynnän myötä työmarkkinoilla tapahtuu nyt liikehdintää, mikä näkyy myönteisenä kehityksenä monin tavoin. Elokuun aikana lappilaisilla työhakijoilla päättyi lähes 2 800 työttömyysjaksoa ja alkaneita työttömyysjaksoja oli kolmannes vähemmän kuin viime vuoden elokuussa. Lomautettujen määrä on puolittunut vuoden takaiseen verrattuna. Nuorten lisäksi työttömyys on kehittynyt myönteisimmin 50-54 -vuotiailla. Viime kuukausina pitkäaikaistyöttömyyden kasvu on pysähtynyt ja näyttäisi olevan vihdoin taittumassa.

Aktivointiaste ja aktivointiasteeseen laskettaviin palveluihin osallistuvien määrä ovat nousseet viimevuodesta. Yksityissektorin työllistämisen kasvussa näkyy niin starttirahalla yritystoiminnan aloittaneiden kuin yrityksiin työllistettyjen määrän lisääntyminen. Myös valmennuksiin ja työvoimakoulutukseen osallistuneiden sekä kuntiin työllistettyjen ja vuorotteluvapaasijaisten määrä oli korkeampi kuin viime vuoden elokuussa.

Lapin ELY-keskuksen elokuun 2021 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (syyskuu 2021) julkaistaan 26.10.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme