Pohjois-Savon ELY-keskus

Työvoimatiekartalla uusia ratkaisuja osaavien tekijöiden saatavuuteen Pohjois-Savossa

Jaa
Työministeri Tuula Haataisen syksyllä 2021 käynnistämässä Työvoimatiekartta-hankkeessa on selvitetty työvoimapulan ja kohtaanto-ongelmien syitä ja etsitty toimia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa koko Suomessa. Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa 17.1.2023 ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Savon tuloksista. Tilaisuudessa kuultiin myös maakunnan edustajien näkemyksiä työvoiman saatavuuden parantamisesta.
Työministeri Tuula Haatainen saapui Kuopioon keskustelemaan työvoiman kohtaanto-ongelmasta. Kuva: Akseli Muraja
Työministeri Tuula Haatainen saapui Kuopioon keskustelemaan työvoiman kohtaanto-ongelmasta. Kuva: Akseli Muraja

Työvoimatiekartta-hankkeella pureudutaan työvoiman saatavuuteen ja siten kestävän talouskasvun turvaamiseen kaikilla toimialoilla koko Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijoiden johtamassa tiekarttatyössä kahdeksan eri työnantaja- ja työntekijäliittojen asiantuntijoista muodostuvaa toimialaryhmää selvitti, miten osaajien löytymistä voitaisiin parantaa. Hankkeen asiantuntijoiden kehittämä tietomalli täsmentää kuvaa työvoiman tarjonnasta ja kysynnästä eri aloilla ja alueilla. Näin syventyi ymmärrys siitä, onko kyse puhtaasta työvoimapulasta, osaamisvajeista vai kohtaanto-ongelmista, sekä siitä, miten paljon työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa Suomi tarvitsee.

Työvoimatiekartta-hankkeen tulokset on koottu raporttiin

Paikkoja auki, etsitään tekijät! -kiertueella TEMin asiantuntijat esittelevät Työvoimatiekartta-hankkeen tärkeimpiä paikallisia tuloksia kullakin 15:sta ELY-keskusalueella. Omia ratkaisujaan pääsevät esittelemään myös maakunnan yritysten, työntekijäliittojen, koulutuslaitosten, kaupunkien ja kuntien, järjestöjen ja hallinnon edustajat.

”Mitä paremmin ymmärrämme työvoimakapeikkojen syitä, sitä paremmin osaamme löytää pulmiin myös ratkaisuja. Olen iloinen, että pääsemme ELY-kiertueella keskustelemaan Työvoimatiekartta-hankkeen tuloksista eri puolilla Suomea ja pohtimaan samalla, mitä kaikkea voisi vielä olla tehtävissä, jotta työnhakijoille löytyisi työtä ja kaikkiin työpaikkoihin löytyisi tekijöitä”, työministeri Tuula Haatainen sanoo.

Miltä työvoimatiekartta näyttää Pohjois-Savossa?

”Pohjois-Savossa rekrytointiongelmat ovat olleet kasvussa vuodesta 2017 ja osaavan työvoiman saatavuudesta on tullut yksi merkittävimmistä kasvun esteistä. On tärkeää tunnistaa, että osaavan työvoiman saatavuus on yksi merkittävimpiä maakunnan hyvinvoinnin ja kasvun tekijöitä. Katseen tulee olla lähitulevaisuudessa ja meidän tulee ratkoa huomisen haasteita entistä paremmin ennakoiden”, johtaja (va) Jan Blomberg nostaa esiin nykytilanteesta.

Työvoimatiekartta-hankkeen tulosten mukaan Pohjois-Savossa työvoimapulaa on erityisesti sote- ja ICT-alan osaajista, kodinhoitajista ja toimisto- ja laitossiivoojista. Kohtaanto-ongelmien, jolloin sekä avoimia paikkoja että työttömiä työnhakijoita on ammatissa tavallista enemmän, kärjestä löytyvät useiden rakennusalan ammattien lisäksi mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat sekä kasvihuoneviljelijät ja -työntekijät. Suurinta osaa kohtaanto-ongelma-ammateista yhdistää epätyypillisten työsuhteiden korkea osuus ja matala ansiotaso. Suurimpia ylitarjonta-ammatteja Pohjois-Savossa ovat myyjät, yleissihteerit ja kuorma-auton kuljettajat. Pohjois-Savossa työttömistä työnhakijoista suurin osa tilastoituu ammatteihin, joissa analyysin perusteella on ylitarjontaa työmarkkinoilla.

Työvoimakapeikkojen syyt ja ratkaisut vaihtelevat alalta ja alueelta toiselle. Työvoiman saatavuutta voisi kuitenkin helpottaa erityisesti toimilla, jotka vauhdittavat työvoimasiirtymiä ylitarjonta-ammateista työvoimapula-ammatteihin ja tukevat kohtaannon parantamista.

Työvoimakapeikkoihin liittyvät ala- ja aluekohtaiset tulokset ja tiekarttatyössä mukana olleiden toimialaryhmän esittämät ratkaisuehdotukset on koottu yhteen Työvoiman saatavuus, työvoimapula ja kohtaanto-ongelmat 2022 -raporttiin, joka julkaistiin 16.1.2023 työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla. Myös hankkeessa kehitetty tietopohja tullaan julkaisemaan sivuilla avoimen datan -periaatteella vapaasti hyödynnettäväksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkija Anu Antikainen, Pohjois-Savon ELY-keskus, anu.antikainen@ely-keskus.fi. p. 0295 043 656
Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen, Työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 474
Erityisasiantuntija Liisa Larja, Työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 036
Johtaja (va) Jan Blomberg, Pohjois-Savon ELY-keskus, jan.blomberg@ely-keskus.fi, p. 0295 026 552

Kuvat

Työministeri Tuula Haatainen saapui Kuopioon keskustelemaan työvoiman kohtaanto-ongelmasta. Kuva: Akseli Muraja
Työministeri Tuula Haatainen saapui Kuopioon keskustelemaan työvoiman kohtaanto-ongelmasta. Kuva: Akseli Muraja
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.3.202330.3.2023 13:48:39 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,05. Nyt taso on 14 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on laskenut 3 cm maaliskuun aikana. Nyt pinnan taso on laskennallisesti 4 cm korkeampi verrattuna siihen tasoon, missä Kallaveden vedenpinta olisi säännöstelemättömässä luonnontilassa. Pohjois-Savon ELY-keskus aloittaa tänään lisäjuoksutuksen Naapuskosken säännöstelypadosta kevättulvan madaltamiseksi, koska Kallaveden säännöstelykäytännön perusideana on kaventaa tulvahuippujen ja alimpien vedenkorkeuksien välistä vaihtelua. Tämän hetken tulvaennuste pinnan nousulle on noin 60 cm. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa kesäkorkeuksissa ja juoksutus on ollut viime viikkoina pientä. Yksittäiset lämpimät päivät eivät vielä ole näkyneet vesistöjen virtaamissa. Nyt maastoon kertynyt lumimäärä näyttää siltä, että Iisalmen reitin säännöstelyluvissa olevat harkinnanvaraiset kevät juoksutukset pintojen alentamiseksi ennen tulvien alkua

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme