Typpihappo voi vaikuttaa aerosolihiukkasten muodostumiseen ilmakehän yläosissa
Helsingin yliopiston ilmakehätieteilijöiden Nature-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa löydettiin mekanismi, jolla typpihappo, rikkihappo ja ammoniakki voivat yhdessä muodostaa hiukkasia ja jääytimiä huomattavasti tehokkaammin kuin aiemmin tunnetut mekanismit. Mekanismilla arvioidaan olevan merkitystä erityisesti troposfäärin yläosan kylmissä olosuhteissa.

Aerosolihiukkaset vaikuttavat sekä ihmisten terveyteen että ilmastoon. Erityisesti ylempänä ilmakehässä (troposfäärin yläosissa n. 10 km korkeudella) hiukkasten vaikutus ilmastoon on merkittävä, sillä ne toimivat pilvipisaroiden ja jääkristallien ytiminä, ja näin osallistuvat pilvien muodostamiseen. Aiemmin uskottiin, että hiukkasia muodostuu ylätroposfäärissä pääasiassa rikkihaposta ja vedestä. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että kylmissä lämpötiloissa typpihappo, rikkihappo ja ammoniakki voivat muodostaa hiukkasia yhdessä.
– Tämä mekanismi tuottaa hiukkasia jopa 10–1000 kertaa nopeammin kuin rikkihappo ja vesi. Troposfäärin yläosassa muita hiukkaslähteitä on vähän, joten uudella mekanismilla voi olla suuri merkitys hiukkaspitoisuuteen, sanoo apulaisprofessori Katrianne Lehtipalo Helsingin Yliopiston Ilmakehätieteen keskuksesta sekä Ilmatieteen laitokselta.
Aiemmin ei uskottu typpihapon vaikuttavan merkittävästi aerosolihiukkasten muodostumiseen, vaikka typpiyhdisteitä esiintyykin yleisesti isommissa hiukkasissa. Saman ryhmän aiemmassa tutkimuksessa kuitenkin osoitetaan, että kylmässä ilmassa typpihappo voi merkittävästi edistää hiukkasten kasvua, ja alle
-15 celsiusasteen lämpötiloissa jopa muodostaa hiukkasia yhdessä ammoniakin kanssa.
– Tämä on merkittävää, koska typpihappoa ja ammoniakkia on alailmakehässä jopa tuhat kertaa enemmän kuin rikkihappoa, sanoo Lehtipalo.
Typpihappoa syntyy myös ylempänä ilmakehässä salamoinnin seurauksena, kun taas pääosin maataloudesta peräisin olevaa ammoniakkia kulkeutuu sinne ajoittain ilmakehän alemmista kerroksista. Ammoniakin määrä ylätroposfäärissä tunnetaan kuitenkin vielä huonosti.
Tuoreessa tutkimuksessa pystyttiin vahvistamaan mekanismi, jolla rikkihappo, typpihappo ja ammoniakki osallistuvat yhdessä hiukkasmuodostukseen aivan molekyylitasolta saakka. Lisäksi voitiin osoittaa, että näin syntyneet hiukkaset ovat tehokkaita jäänukleaatioytimiä. Mallinnusten avulla arvioitiin, että mekanismi lisää troposfäärin yläosien hiukkaspitoisuutta erityisesti Aasian monsuunialueilla, jossa ammoniakkia pääsee konvektion seurauksena nousemaan ylemmäksi. Syntyneet hiukkaset voivat kuitenkin kulkeutua ilmakehässä pitkiäkin matkoja, vaikuttaen hiukkaspitoisuuteen laajalla alueella.
Tutkimus tehtiin simuloimalla ylemmän troposfäärin olosuhteita laboratoriossa. Euroopan Hiukkastutkimuskeskuksessa CERNissä sijaitsevassa CLOUD-kammiossa on mahdollista tutkia aerosolihiukkasten muodostumista ja kasvua ennennäkemättömällä tarkkuudella. Kammio voidaan jäähdyttää alle -50°C lämpötiloihin ja protonisynkrotronin avulla voidaan simuloida kosmista säteilyä ilmakehän eri kerroksissa. Suomesta tutkimuksessa olivat mukana Helsingin Yliopiston Ilmakehätieteen keskus INAR ja Fysiikan tutkimuslaitos HIP, sekä Ilmatieteen laitos.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa:
Apulaisprofessori Katrianne Lehtipalo, Ilmatieteen laitos ja Helsingin Yliopiston Ilmakehätieteen keskus, katrianne.lehtipalo@helsinki.fi
Akateemikko Markku Kulmala, Helsingin Yliopiston Ilmakehätieteen keskus, markku.kulmala@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yli 11 miljoonaa euroa Helsingin yliopistolle vastinrahakampanjassa – lahjoitusten vaikutus kestää vuosikymmeniä30.6.2022 08:23:26 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto on saanut tänään päättyvällä vastinrahakaudella 2020–2022 yli 11 miljoonaa euroa lahjoituksia. Valtion vastinraha lisää yliopistolle tehtyjen lahjoitusten vaikuttavuutta antamalla lisäkertoimen jokaiselle lahjoitetulle eurolle.
Hedelmöityshoidoilla syntyneillä on kohonnut riski mielenterveysongelmille teini-iässä28.6.2022 10:16:40 EEST | Tiedote
Hedelmöityshoitojen avulla syntyneet lapset voivat aikuisuuden kynnyksellä keskimäärin hyvin, mutta mielenterveysongelmat ovat heillä muita nuoria yleisempiä.
Helsingissä järjestettävä kansainvälinen matematiikan suurtapahtuma lähestyy23.6.2022 10:55:08 EEST | Tiedote
Koko matemaattisen maailman mielenkiinto kääntyy pian Suomeen, kun Pietarista Helsinkiin siirretyn International Congress of Mathematicians 2022 (ICM 2022) -kongressin avajaiset järjestetään Helsingissä 5.7.2022. Juhlallisessa tilaisuudessa jaetaan Nobel-palkintoihin rinnastettavat Fields-mitalit.
Gaia-avaruusteleskooppi järisyttää asteroiditiedettä17.6.2022 18:28:24 EEST | Tiedote
Eurooppalainen Gaia-avaruusluotain on tuottanut massiivisen määrän uutta, parannettua ja yksityiskohtaista tietoa lähes kahdesta miljardista Linnunradan ja sitä ympäröivän kosmoksen kohteesta. Gaian kolmas tiedonjulkistus viime maanantaina mullistaa käsityksemme Aurinkokunnasta ja kotigalaksistamme.
Älypotkupuku kertoo lapsen motorisesta kehityksestä17.6.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Uusi puettava teknologia avaa mahdollisuuksia lapsen liikunnallisen ja neurologisen kehityksen arviointiin ja ennustamiseen. Se on tärkeää, jotta lapsen kehitystä voidaan tukea oikea-aikaisesti ja mahdollisimman vaikuttavasti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme