Jyväskylän yliopisto

Tyttöjen kilpaurheiluharrastus tuo etuja terveyteen keski-iässä

Jaa

Nuoruudessaan kilpaurheilleet naiset ovat keski-iässä paremmassa kunnossa kuin ne naiset, jotka eivät harrastaneet kilpaurheilua, selviää tuoreesta Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta. Suurempi kehon rasvaton paino ja luuntiheys sekä parempi fyysinen kunto keski-iässä olivat yhteydessä 13–16-vuotiaana harrastettuun kilpaurheiluun. Tutkimuksessa havaittiin lisäksi luuntiheyden olevan pienempi, jos naisen kuukautiset ovat alkaneet vasta 14-vuotiaana tai sen jälkeen.

Nuoruuden kilpaurheilun havaittiin olevan yhteydessä parempaan kuntoon keski-iässä. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Nuoruuden kilpaurheilun havaittiin olevan yhteydessä parempaan kuntoon keski-iässä. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Tutkimustulokset korostavat nuoruudessa harrastetun kilpaurheilun eli yleensä runsaan ja varsin intensiivisen liikunnan yhteyttä kehonkoostumukseen, luuterveyteen ja suorituskykyyn myöhemmin elämässä. 

- Yhteys nuoruuden kilpaurheilun ja keski-iän terveysedun eli kehon vähärasvaisuuden, luun tiheyden ja paremman kunnon välillä havaittiin, vaikka keski-iän liikunta-aktiivisuus huomioitiin analyyseissä, kertoo tohtorikoulutettava Suvi Ravi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

- Selvitimme myös, onko nuoruudessa kilpailleilla enemmän tuki- ja liikuntaelinten ongelmia kuin niillä, jotka eivät kilpailleet nuorena, mutta emme löytäneet viitteitä siitä, Ravi tarkentaa.

Toinen tutkimuksen keskeinen havainto oli se, että naisilla, joiden kuukautiset olivat alkaneet 14-vuotiaana tai sitä vanhempana, oli pienempi luuntiheys kuin naisilla, joiden kuukautiset olivat alkaneet 12-vuotiaana tai sitä nuorempana. Niillä naisilla, jotka eivät vielä olleet ohittaneet vaihdevuosia, tämä yhteys havaittiin, vaikka otettiin huomioon liikunnan määrä sekä nuorena että keski-iässä.


- Näyttää siltä, että myöhäinen kuukautisten alkamisikä on yhteydessä pienempään luun mineraalitiheyteen nuoruuden kilpaurheilusta huolimatta. Tiedetään, että joidenkin urheilijoiden kuukautiset alkavat hyvinkin myöhäisessä iässä, joten on tärkeää puuttua kuukautisten alkamisen viivästymiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Nykykäsityksen mukaan kuukautisten alkaminen on viivästynyt, jos ne eivät ole alkaneet 15 ikävuoteen mennessä, Ravi sanoo.


Tutkimus on osa laajempaa Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksen ja liikuntatieteellisen tiedekunnan Estrogeeni, vaihdevuodet ja toimintakyky- eli ERMA-tutkimusta, jota johtaa akatemiatutkija Eija Laakkonen. Tähän nuoruuden liikunnan sekä kuukautisten alkamisiän ja keski-iän ominaisuuksien yhteyksiä selvittäneeseen osatutkimukseen osallistui 1098 ERMA-tutkimuksessa mukana ollutta 47–55-vuotiasta naista.

Alkuperäisjulkaisu:

Suvi Ravi, Urho M. Kujala, Tuija H. Tammelin, Mirja Hirvensalo, Vuokko Kovanen, Maarit Valtonen, Benjamin Waller, Pauliina Aukee, Sarianna Sipilä & Eija K. Laakkonen 2020. Adolescent Sport Participation and Age at Menarche in Relation to Midlife Body Composition, Bone Mineral Density, Fitness, and Physical Activity. J Clin Med 9(12): 3797. https://doi.org/10.3390/jcm9123797. Online ahead of print.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tohtorikoulutettava Suvi Ravi, suvi.m.ravi@jyu.fi, +358406707282

Kuvat

Nuoruuden kilpaurheilun havaittiin olevan yhteydessä parempaan kuntoon keski-iässä. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Nuoruuden kilpaurheilun havaittiin olevan yhteydessä parempaan kuntoon keski-iässä. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme