Insinööriliitto IL ry

Tyttöjen panosta tekniikan kehitykseen haetaan Kuopiossa

Jaa

Suomalaiset tytöt pärjäävät kansainvälisten mittausten mukaan matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa erinomaisesti. Insinööriliitto on huolissaan siitä, että harva tyttö hakeutuu opiskelemaan ja työskentelemään tekniikan alalle.

Insinööriliitto, Kuopion kaupunki ja Savonia-ammattikorkeakoulu järjestävät ”Tytöt ja tekniikka – miksi tekniikan alalle hakeutuu vain poikia?” -tilaisuuden keskiviikkona 6.11. Savonia-ammattikorkeakoulun Opistotien kampuksella Kuopiossa. Tilaisuuden tarkoitus on pohtia syitä nykytilalle ja etsiä ratkaisuja tilanteen parantamiseen.

Seminaarin keskustelijoina toimivat aiheeseen perehtyneet asiantuntijat koulutuksen, työelämän ja yhteiskunnallisen toiminnan eri sektoreilta.

– Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen tutkitusti auttaa merkittävästi työllistymään, ja se on suomalaisilla nuorilla maailman huippua. Tytöt eivät siltikään hakeudu Suomessa tekniikan aloille erinomaisesta osaamisestaan huolimatta, ja ero poikiin on jopa verrokkimaihin verrattuna huolestuttava, sanoo Insinööriliiton erityisasiantuntija Miihkali Härkönen.

Suomessa tytöt ovat vuoden 2015 Pisa-tutkimuksen perusteella selvästi parempia kuin pojat sekä luonnontieteiden että matematiikan osaamisessa.

Syytä naisten pienelle osuudelle tekniikan alalla ei ole tarkkaan tutkittu. Härkönen muistuttaa, ettei ole mitään syytä, miksi ala ei sopisi tytöille. Naiset valmistuvat tekniikan alalla ja etenkin ict-alalla selvästi miehiä useammin tavoiteajassa.

– Suomessa on kulttuuri, jossa koulutus periytyy ja niin myös helposti uravalintojen suunta. Esimerkiksi äidin epätyypillinen ammatti edistää myös tyttären epätyypilliselle alalle hakeutumista, mutta sama toimii myös toisin päin, jolloin muutos ei tapahdu helposti, Härkönen toteaa.

Naisia on vain kuudesosa

Viime vuonna tekniikan alalla amk-tutkintoa opiskelevista oli naisia 17 prosenttia. Tietojenkäsittelyä ja tietoliikennettä eli ict-alaa opiskelevista oli naisia vajaat 18 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi opetushallinnon tilastopalvelusta Vipusesta.

Tilanne ei ole tasoittunut useisiin vuosiin. Vuonna 2014 naisten osuus tekniikan alalla oli 16 prosenttia, ja vuonna 2010 se oli 17 prosenttia.

Muutosta ei näytä tapahtuvan lähivuosina. Vuonna 2016 tehty Nuorisobarometri selvitti nuorten toiveammatteja, ja jakauma heijasteli nykytilannetta.

– Nuorten toiveammatit ovat yllättävän sukupuolittuneita. Tästäkin syystä on tärkeää, että teknisten alojen mahdollisuuksista, monipuolisuudesta ja tärkeydestä viestitään jo opintojen alusta asti ja myöhemmin esimerkiksi opinto-ohjauksessa, Härkönen muistuttaa.

Ongelma näkyy koko yhteiskunnassa

Tekniikan alan tilanne heijastelee muuta suomalaista yhteiskuntaa. Ammatit ovat Suomessa vahvasti jakautuneet sukupuolten mukaan.

– Suomi on poikkeuksellisen sukupuolittunut maa työelämän osalta. Tämä on ongelma esimerkiksi palkkatasa-arvon ja muiden yhteiskunnallisten ongelmien takia ja yrityksetkin pyrkivät lisäämään monimuotoisuuttaan, sillä se on heille selkeä vahvuus, Härkönen jatkaa.

Nykytilanteen korjaamiseksi etsitään keinoja keskiviikon seminaarissa. Kuopion tilaisuus on osa Insinööriliiton 100-vuotisjuhlavuoden valtakunnallista Tytöt ja tekniikka -seminaarisarjaa.

– Seminaarilla haluamme nostaa aiheen yleiseen keskusteluun, etsiä ratkaisuja siihen ja sitoutua niihin. Keväällä järjestetyissä seminaareissa käytiin jo hyvää keskustelua siitä, miten nuorten uratoiveisiin voidaan vaikuttaa ja miten tuoda tekniikan koulutuksen monipuolisuutta paremmin esiin. Tekniikka ei ole mikään ’poikien juttu’, Härkönen summaa.

Tilaisuus on avoin Insinööriliiton jäsenille ja aiheesta kiinnostuneille. Lisätietoja voi kysyä erityisasiantuntija Miihkali Härköseltä, osoitteesta miihkali.harkonen(a)ilry.fi tai puhelimella 050 307 5587.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Miihkali Härkönen, p. 050 307 5587

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme