Helsingin yliopisto

Tyypin 1 diabetesta sairastavien naisten lisääntymisterveys on kohentunut

Jaa

Raskaudenkeskeytykset, sterilisaatio ja pienempi lapsiluku ovat edelleen tavallisempia tyypin 1 diabetesta sairastavilla naisilla kuin heidän ikätovereillaan. Diabetesta sairastavien ja verrokkiryhmän väliset erot ovat kuitenkin pienemmät nuoremmissa ikäryhmissä.

Helsingin yliopistossa tehdyssä väitöskirjatutkimuksessa on kartoitettu suomalaisten tyypin 1 diabetesta sairastavien naisten lisääntymisterveyttä. Laaja tutkimus käsittää 2 300 naista, joilla on todettu tyypin 1 diabetes alle 18-vuotiaana vuosien 1965–1979 välisenä aikana. Tulokset osoittavat, että tyypin 1 diabetesta sairastavat naiset saavat vähemmän lapsia ja että heille tehdään enemmän raskaudenkeskeytyksiä ja sterilisaatioita kuin verrokkiryhmän naisille. Sitä vastoin vaihdevuosi-ikä ei ole keskimäärin alempi kuin väestössä yleensä.

– Vaihdevuodet alkoivat keskimääräistä aiemmin vain niillä naisilla, joilla oli vaikeita mikrovaskulaarisia komplikaatioita kuten esimerkiksi proliferatiivista retinopatiaa, joka tukkii silmien verkkokalvojen verisuonia ja heikentää verenkiertoa, sanoo terveydenhuollon erikoislääkäri, LT Lena Sjöberg, jonka väitöskirja tarkastettiin huhtikuussa.

Suomessa arvioidaan, että noin 0,6 prosentilla kaikista synnyttäjistä on tyypin 1 diabetes, mikä tarkoittaa noin 300 naista vuodessa.

– Tyypin 1 diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muussa maassa. Tyypin 1 diabetesta sairastavia ei enää nykyään kuitenkaan neuvota välttämään raskauksia; sen sijaan suositellaan, että he suunnittelevat raskautensa hyvin, jotta keskenmenoilta ja epämuodostumilta vältyttäisiin, Sjöberg sanoo.

Tyypin 1 diabetesta sairastaville suositellaan muun muassa foolihapon annostuksen nostamista noin 4–5 milligrammaan päivässä jo kaksi tai kolme kuukautta ennen suunniteltua raskautta.

Vaikka tutkimus vahvistaa, että tyypin 1 diabetesta sairastavien ja verrokkiryhmän välillä on lisääntymisterveyteen liittyviä eroja, se osoittaa myös, että nämä erot ovat ajan mittaan pienentyneet. Nuoremmissa ikäryhmissä erot diabeetikkojen ja verrokkiryhmän välillä eivät ole niin suuria kuin vanhemmissa ikäryhmissä.

– Tyypin 1 diabetesta sairastavien naisten lisääntymisterveys on kohentunut. Tämä johtuu todennäköisesti aiempaa paremmasta diabeteksen hoidosta. Hyvä ja säännöllinen glukoositason seuranta ja paremmat hoitokeinot sekä parempi lääketieteellinen asiantuntemus diabeteksen vaikutuksista lisääntymisterveyteen ovat parantaneet diabeetikoiden mahdollisuuksia hankkia lapsia ilman komplikaatioiden pelkoa, Sjöberg toteaa. 

Lisätietoja:

Terveydenhuollon erikoislääkäri, LT Lena Sjöberg: +358 50 448 4669, lena.sjoberg@helsinki.fi

Väitöskirja on ladattavissa kokonaisuudessaan täällä: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-4154-5.

****************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Entinen ulkoministeri toimi epävirallisena yhteyshenkilönä Suomen ja Eurooppaliikkeen välillä11.4.2019 10:21:07 EESTTiedote

Helsingin yliopiston väitöskirjassa osoitetaan, kuinka Neuvostoliittoa koskeneiden ulkopoliittisten rajoitteiden vuoksi Hjalmar J. Procopén kaltaisen merkittävän yksityishenkilön toiminnalle syntyi sekä tilaisuus että tarve. Omalla toiminnallaan Hjalmar J. Procopé pyrki epävirallisesti turvaamaan Suomen etuja länsi-integraation alkuaikoina. Procopé oli toiminut Suomen ulkoministerinä maailmansotien välisenä aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme