Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uhanalaisella lahokaviosammalella kymmeniä esiintymiä Helsingissä

Jaa

Tänä vuonna tehdyssä selvityksessä löydettiin Helsingistä 20 uutta lahokaviosammalen esiintymää. Lahokaviosammal (Buxbaumia viridis) on maassamme äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltu lehtisammallaji. Se on myös EU:n luontodirektiivin mukaan suojeltava laji sekä luonnonsuojeluasetuksen mukaan erityisesti suojeltava laji. Lajin kasvupaikat on otettava huomioon maankäytön, luonnonhoidon ja luonnonsuojelun suunnittelussa.

Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.
Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.

Kartoituskohteiksi valittiin lajille sopiviksi arvioituja metsäkohteita. Yhdessä aikaisemmin löytyneiden esiintymien kanssa on Helsingistä tehty 54 löytöä 32 erilliseltä alueelta. Helsingin metsät ovat varsin merkittävässä roolissa lajin koko Suomen levinneisyyttä ajatellen. Lahokaviosammalen systemaattista kartoitustyötä ei Suomessa tehty samassa laajuudessa aikaisemmin.

Helsingin kuusivaltaiset vanhat metsät tärkeitä uhanalaiselle metsälajistolle

Lahokaviosammalen lisäksi maastotöissä löydettiin jonkin verran muitakin harvinaisia ja uhanalaisia metsälajeja. Eräistä jäkälistä, sammalista ja lahottajasienistä saatiin merkittävää uutta tietoa. Nämä yhdessä aiemmin teetettyjen luontoselvitysten kanssa vahvistavat käsitystä Helsingin kuusivaltaisten vanhojen metsien suuresta merkityksestä uhanalaiselle metsälajistolle.

Lähde: Olli Manninen, Helsingin lahokaviosammalselvitys 2017. Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön julkaisuja 2017:8.

https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu-08-17.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

luontokartoittaja
Olli Manninen
puh. 050 5940429

ympäristötarkastaja
Raimo Pakarinen
puh. 040 5699793

Kuvat

Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.
Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.
Lataa
Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.
Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme