Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uhanalaisella lahokaviosammalella kymmeniä esiintymiä Helsingissä

Jaa

Tänä vuonna tehdyssä selvityksessä löydettiin Helsingistä 20 uutta lahokaviosammalen esiintymää. Lahokaviosammal (Buxbaumia viridis) on maassamme äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltu lehtisammallaji. Se on myös EU:n luontodirektiivin mukaan suojeltava laji sekä luonnonsuojeluasetuksen mukaan erityisesti suojeltava laji. Lajin kasvupaikat on otettava huomioon maankäytön, luonnonhoidon ja luonnonsuojelun suunnittelussa.

Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.
Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.

Kartoituskohteiksi valittiin lajille sopiviksi arvioituja metsäkohteita. Yhdessä aikaisemmin löytyneiden esiintymien kanssa on Helsingistä tehty 54 löytöä 32 erilliseltä alueelta. Helsingin metsät ovat varsin merkittävässä roolissa lajin koko Suomen levinneisyyttä ajatellen. Lahokaviosammalen systemaattista kartoitustyötä ei Suomessa tehty samassa laajuudessa aikaisemmin.

Helsingin kuusivaltaiset vanhat metsät tärkeitä uhanalaiselle metsälajistolle

Lahokaviosammalen lisäksi maastotöissä löydettiin jonkin verran muitakin harvinaisia ja uhanalaisia metsälajeja. Eräistä jäkälistä, sammalista ja lahottajasienistä saatiin merkittävää uutta tietoa. Nämä yhdessä aiemmin teetettyjen luontoselvitysten kanssa vahvistavat käsitystä Helsingin kuusivaltaisten vanhojen metsien suuresta merkityksestä uhanalaiselle metsälajistolle.

Lähde: Olli Manninen, Helsingin lahokaviosammalselvitys 2017. Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön julkaisuja 2017:8.

https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu-08-17.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

luontokartoittaja
Olli Manninen
puh. 050 5940429

ympäristötarkastaja
Raimo Pakarinen
puh. 040 5699793

Kuvat

Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.
Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.
Lataa
Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.
Lahokaviosammal. Kuva: Olli Manninen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Asukas- ja yrityspysäköinti käyttöön 1.11.2018 Munkkivuoressa, Niemenmäessä, Kivihaassa ja koko Etelä-Haagassa15.10.2018 19:27Tiedote

Helsingin kantakaupungissa käytössä oleva asukas- ja yrityspysäköinti laajenee marraskuussa Munkkivuoreen, Niemenmäkeen, Kivihakaan ja koko Etelä-Haagaan. Muutos tarkoittaa, että pysäköintiin kadunvarsipaikoilla tarvitaan arkisin kello 8–20 marraskuun alusta alkaen asukas- tai yrityspysäköintitunnus. Ilman pysäköintitunnusta katujen varsilla voi pysäköidä pysäköintikiekkoa käyttäen enintään neljä tuntia arkisin kello 8–20. Pysäköintiä ei ole rajoitettu ilta- ja yöaikaan kello 20–8 eikä viikonloppuisin. Liikkeiden edustoilla säilyy asiointipaikkoja, joilla voi pysäköidä lyhytaikaisesti ilman tunnusta.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 12.10.201812.10.2018 16:23Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-10-12_Ylja_14_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 26.10.2018 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 9.10.20189.10.2018 19:47Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunta/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-10-09_Kylk_27_Pt/index.html Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/kaupunkiymparistolautakunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme