Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uima-allasveden laatu Helsingissä erittäin hyvä

Jaa

Vuonna 2017 uima-allasvesistä tutkituista näytteistä 99,6 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä ja 88 prosenttia täytti kaikki fysikaalis-kemialliset laatuvaatimukset.

Itäkeskuksen uimahalli. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Merja Huovinen.
Itäkeskuksen uimahalli. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Merja Huovinen.

Helsingissä oli vuonna 2017 yhteensä 59 valvonnan piirissä olevaa allastilaa, joista 12 oli uimahalleja, neljä maauimaloita ja 43 muita yleisiä allastiloja kuten kuntoutuslaitosten, hotellien, liikuntakeskusten ja koulujen uima-altaita. Viime vuonna tutkittiin 1 182 allasvesinäytettä. Uima-allastiloihin tehtiin 34 tarkastusta. 

Allasveden mikrobiologinen veden laatu oli erittäin hyvä: kaikista otetuista näytteistä 99,6 prosenttia oli hyviä. Myös vuosina 2016 ja 2015 hyviä oli yli 99 prosenttia näytteistä. 

Allasveden mikrobiologista veden laatua arvioidaan määrittämällä vesinäytteistä heterotrofiset pesäkeluvut kahdessa eri lämpötilassa (22 °C ja 36 °C) ja Pseudomonas aeruginosa -bakteerin esiintyminen. Heterotrofinen pesäkeluku on uimareista, ympäristöstä ja verkostovedestä allasveteen tulleiden ja desinfioinnin kestäneiden mikrobien kokonaislukumäärä. Pseudomonas aeruginosa -bakteeria ei saa esiintyä edessä lainkaan. 

Heterotrofisten pesäkelukujen raja-arvot ylittyivät viidessä näytteessä, jotka kaikki olivat pienistä kylmä- tai porealtaista. Altaat puhdistettiin ja tehokloorattiin. Puhdistuksen jälkeen otetuista uusintanäytteistä ei ylityksiä enää löytynyt. 

Pseudomonas aeruginosa -bakteeria löytyi vain yhdestä näytteestä, liikuntakeskuksen kylmäaltaasta. Altaan puhdistuksen jälkeen otetusta uusintanäytteestä bakteeria ei enää löytynyt. Bakteeri kuvaa taudinaiheuttajien esiintymistä allasvedessä. Lisäksi sen on todettu olevan eniten allasveden välityksellä sairastumisia aiheuttava bakteeri. Bakteeri voi aiheuttaa esimerkiksi ihottuman tai korvatulehduksen. 

Allasvesien fysikaalinen ja kemiallinen laatu oli hyvä. Kaikki laatuvaatimukset täytti 88 prosenttia näytteistä. Määrällisesti eniten allasveden fysikaalista ja kemiallista laatua heikensivät klooripitopitoisuuden ja veden sameuden poikkeamat. Suurin osa poikkeamista oli kuitenkin pieniä, joista ei ole uimareille haittaa. 

Tasalaatuisinta allasvettä oli uimahalleissa, joiden näytteistä 94 prosenttia täytti kaikki laatuvaatimukset. Huomattava osa uimahallien veden laadun poikkeamista oli pienissä kylmäaltaissa. Myös kuntoutuslaitosten veden laatu oli hyvää ja näytteistä 85 prosenttia täytti kaikki laatuvaatimukset. Eniten poikkeamia oli hotellien ja ravintoloiden uima-altaiden vedessä, joiden näytteistä vain noin puolet täytti kaikki laatuvaatimukset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristötarkastaja
Lotta Kivikoski
Helsingin ympäristöpalvelut
puhelin: 310 31595
lotta.kivikoski@hel.fi

Kuvat

Itäkeskuksen uimahalli. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Merja Huovinen.
Itäkeskuksen uimahalli. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Merja Huovinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.2.201915.2.2019 16:34:22Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-02-15_Ylja_3_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 1.3.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme