Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimakausi lähenee loppuaan

Jaa

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla Aurinkolahden, Furuvikin, Hevossalmen, Iso Kallahden, Kallahdenniemen, Kivinokan, Laajasalon, Marjaniemen, Mustikkamaan, Porvariskuninkaanpuiston, Puotilan, Rastilan ja Tuorinniemen uimarannoilta. Laajasalon vesinäytteen hygieeninen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen suolistoperäisten bakteerien vuoksi, muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Laajasalosta haetaan uusintanäyte, jonka tulokset valmistuvat ensi viikolla.

Puotilan uimaranta. Kuva: Satu Wahlman.
Puotilan uimaranta. Kuva: Satu Wahlman.

Virallinen uimakausi päättyy 31.8.2018 eli ensi viikon perjantaina. Viimeiset uimavesinäytteet haetaan ensi viikon alussa.

Uimaveden lämpötila on pysytellyt viime viikon kaltaisena ja mitatut lämpötilat vaihtelivat 16–20 asteen välillä. Lämpimintä oli Puotilassa ja viileintä Furuvikissa.

Näytteenoton yhteydessä havaittiin vähäisiä määriä sinilevää Furuvikin ja Mustikkamaan uimarannoilla. Muilla rannoilla sinileviä ei havaittu. Syksyn tullessa sinilevien määrä kääntyy laskuun meriveden viiletessä, ravinteiden huvetessa ja valon määrän vähetessä. Lisäksi tuulet ovat sekoittaneet sinileviä veteen.

Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista. Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, on suositeltavaa välttää uimista tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä, käyttää talous-, kastelu- eikä löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä.

Merivesi jäähtyy, sinilevät yhä harvemmassa 

Merivesinäytteet haettiin tällä viikolla Vanhankaupunginselältä sekä läntisen ulkosaariston alueelta. Meriveden pintakerrokset ovat jäähtyneet entisestään etenkin avomerellä, jossa veden lämpötila on 12–14 astetta. Rannan läheisyydessä veden lämpötila on noin 15 astetta.

Vesinäytteissä havaittiin vähemmän sinileviä kuin edellisinä viikkoina. Kesällä runsaina esiintyneitä Aphanizomenon- ja Dolichospermum-sukujen sinileviä havaittiin nyt vain melko harvakseltaan.

Vallitsevia leväryhmiä olivat pienisoluiset sinilevät, piilevät sekä nielulevät. Vanhankaupunginlahdella piileviä oli vedessä erittäin runsaasti, sinilevistä taas esiintyi kohtalaisesti vain pienisoluista lajistoa, joka ei muodosta pintakukintoja.

Sinilevien määrästä kertovaa fykosyaniinipigmenttiä havaittiin merialueen vedessä edelleen vähäisessä määrin. Vähäiset sinileväesiintymät eivät ole syksylläkään täysin epätavallisia, vaan levät voivat menestyä niin kauan kuin valoa ja ravinteita on riittävästi. Tuulisuus kuitenkin yleensä estää pintakukintojen syntymistä. 

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta

https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin tekemien veden laadun mittausten tuloksista:

www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)

meri.hel.fi  (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat

- ympäristötarkastaja Lotta Kivikoski, puh. 040 3341614
- vs. terveysinsinööri Anni Korhonen, puh. 050 4025992
- uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue

- tutkimusavustaja Soila Silvonen, puh. 040 1834261, soila.silvonen@hel.fi

Kuvat

Puotilan uimaranta. Kuva: Satu Wahlman.
Puotilan uimaranta. Kuva: Satu Wahlman.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Urhea-kampuksen rakennustyöt alkavat toukokuussa Helsingissä18.4.2019 12:04:57 EESTTiedote

Mäkelänrinteen lukion yhteyteen kohoavan Urhea-kampuksen rakennustyöt käynnistyvät toukokuussa 2019. Valtakunnallisesti merkittävän kampuksen muodostavat uusi monilajisen urheilun harjoitushalli, uusi asuinkerrostalo opiskeleville urheilijoille sekä Mäkelänrinteen lukion rakennus, joka perusparannetaan ja laajennetaan. Kampuksella toimii myös Mäkelänrinteen Uintikeskus, johon suunnitellaan laajennusosaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme