Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimavedet puhtaita

Jaa

Tällä viikolla Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut otti uimavesinäytteet Hietarannan, Munkkiniemen, Seurasaaren ja Lauttasaaren uimarannoilta sekä Mustasaaresta. Kaikki tutkitut näytteet olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä. Uimaveden lämpötila vaihteli tutkituilla rannoilla 18–20 asteen välillä.

Tällä viikolla uimavesinäyte otettiin mm. Lauttasaaren uimarannalta. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Miina Pohjolainen
Tällä viikolla uimavesinäyte otettiin mm. Lauttasaaren uimarannalta. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Miina Pohjolainen

Sinilevää havaittiin näytteenottohetkellä ainoastaan Mustasaaren rannalla, jossa sitä oli runsaasti.

Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista. Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, on suositeltavaa välttää uimista ja käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Etenkin lasten tulee välttää uimista, jos vedessä on sinilevää. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä eikä käyttää talous-, kastelu- tai löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä.

Merialueiden sinilevätilanne pysynyt ennallaan

Meriveden lämpötila Helsingin edustalla pysyttelee yhä noin 18–19 asteen tuntumassa.

Näytteet haettiin tällä viikolla läntisiltä ja itäisiltä lahtialueilta sekä rannikon läheisyydestä. Helsingin edustalla sinilevätilanne ei ole viikon aikana merkittävästi muuttunut ja levien runsaus vaihtelee alueesta riippuen.

Sinileväkukinnoissa valtalajeina ovat tällä hetkellä Aphanizomenon- sekä Nodularia-suvun sinilevät, joista jälkimmäinen tuottaa maksalle myrkyllisiä yhdisteitä. Näytteissä havaittiin myös toisinaan myrkyllistä Dolichospermum-suvun sinilevää.

Helppo keino määrittää, ovatko vedessä näkyvät hiput sinilevää, on ottaa vettä läpinäkyvään lasiin. Jos veden pinnalle nousee vihreitä hippuja noin tunnin kuluessa, on vedessä todennäköisesti sinilevää. Veden pintaa voi kokeilla myös kepillä. Mikäli keppiin tarttuu jotain, on kyseessä todennäköisemmin siitepöly tai jokin muu levä.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla www.hel.fi/uimavesi sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä: www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu) meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat:
vs. terveysinsinööri
Arja Heinonen
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 31596
uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue:
tutkimusavustaja
Anni Jylhä-Vuorio
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 040 5732051
anni.jylha-vuorio@hel.fi

Kuvat

Tällä viikolla uimavesinäyte otettiin mm. Lauttasaaren uimarannalta. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Miina Pohjolainen
Tällä viikolla uimavesinäyte otettiin mm. Lauttasaaren uimarannalta. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Miina Pohjolainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki kunnostaa Vanhankaupunginlahden lintuvettä23.8.2019 15:57:20 EESTTiedote

Kaupunkistrategiansa mukaisesti kaupunki vaalii arvokasta luontoaan ja toimii kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Vanhankaupunginlahden lintuvesi Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaa 2015–2024 toteutetaan kunnianhimoisesti nyt käynnissä olevalla valtuustokaudella. Apulaispormestari Anni Sinnemäki puhuu lauantaina 24.8. Viikissä Birdlife Suomen järjestämillä Lintumessuilla alueen hoidosta ja tavoitteista linnuston olosuhteiden parantamiseksi.

Sinilevää uimarannoilla enää vähäisiä määriä23.8.2019 12:47:06 EESTTiedote

Tällä viikolla otettiin uimavesinäytteet kolmeltatoista itäisen Helsingin uimarannalta. Viime viikonlopun ja alkuviikon sateiden huuhtoutumasta johtuen muutaman rannalla (Iso Kallahti, Rastila ja Tuorinniemi) bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden uimarantojen näytteet olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme