Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimavesien hygieeninen laatu on hyvä, sinilevää jo usealla Helsingin uimarannalla

Jaa

Tällä viikolla vesinäytteet otettiin Itä-Helsingin suurilta ja pieniltä yleisiltä uimarannoilta. Mitatut veden lämpötilat vaihtelevat nyt 12–19 asteen välillä. Kaikki tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Näytteenoton yhteydessä alkuviikosta ei havaittu sinileviä itäisen Helsingin uimarannoilla.

Sinilevien määrän runsastumisen takia ympäristöpalvelut otti ylimääräisiä sinilevänäytteitä Länsi-Helsingin uimarannoilta. Hietarannassa, Seurasaaressa ja Munkkiniemessä sinilevää oli selkeästi aistinvaraisesti havaittavissa. Lauttasaaressa ja Veijarivuoressa sinilevää oli hyvin vähän, vain mikroskoopilla nähtävissä. Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista.

Sinilevätilanteen kehittymiseen vaikuttaa paitsi veden laatu, myös lämpötilat ja tuulet. Uimarannan sinilevätilanne saattaa muuttua tuntien sisällä muun muassa tuulen tai sateen vaikutuksesta. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, on hyvä välttää uimista tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Sinilevien myrkyllisyys riippuu levälajista ja olosuhteista. Samassakin leväesiintymässä osa levämassasta voi olla myrkyllistä ja osa ei, joten sinileväiseen veteen pitää aina suhtautua kuin se olisi myrkyllistä.

Merivesi lämmennyt, sinileviä myös ulommilla merialueilla

Meriveden lämpötila on noussut tällä viikolla noin 17–18 asteeseen rannikolla, mikä on linjassa pitkän ajan keskiarvon kanssa. Sinilevien määrä on kokonaisuudessaan runsastunut Helsingin edustan merialueilla, ja vedessä näkyy sinilevähippuja. Tällä viikolla sinileviä on pääosin havaittu pääkaupunkiseudun merialueen länsiosissa sekä Seurasaarenselällä ja Laajalahdella.

Kaikissa vesinäytteissä havaittiin sinileviä, joista valtalajeina olivat Dolichospermum–suvun sekä Aphanizomenon–suvun sinilevät. Dolichospermum–suvun sinilevät näkyvät vedessä runsaampana ollessaan vihertävinä hippuina ja Aphanizomenon–suvun levät näyttävät pieniltä kellertäviltä tikuilta. Lisäksi näytteissä oli panssarisiimaleviä, joiden ei tiedetä muodostavan myrkyllisiä kukintoja Itämeren alueella.

Sinilevät kykenevät sitomaan typpeä suoraan ilmakehästä ja niiden kasvu on ravinteiden osalta enimmäkseen fosforirajoitteista. Fosforia kulkeutuu vesiin asutuskeskusten hulevesien tai maatalouden lannoitteiden mukana. Lisäksi sisäinen kuormitus vapauttaa hapettomissa olosuhteissa fosforia kiertoon.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta

https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin tekemien veden laadun mittausten tuloksista:

Lisäksi Helsingin kaupungin ja Ilmatieteenlaitoksen tuottamilta meri.hel.fi -sivuilta voi käydä katsomassa ajankohtaisia merisään tietoja, kuten ilman ja veden lämpötilan sekä tuulen nopeuden ja suunnan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat:
Anna Petäjäniemi, vs. terveysinsinööri, puh. 040 5224166, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue:
Emil Vahtera, tutkija, puh. 040 1530388, emil.vahtera@hel.fi
Anni Korhonen, tutkimusavustaja, puh. 040 5354583, anni.k.korhonen@hel.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta ei puolla suunnitteluvarausta moskeijalle ja monitoimikeskukselle12.12.2017 19:24Tiedote

Kaupunkiympäristölautakunta päätti tämän päivän kokouksessaan esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus ei varaa hakijoille aluetta moskeija- ja monitoimikeskus-hankkeen jatkoselvittämistä varten. Päätös hyväksyttiin yksimielisesti puheenjohtaja Anni Sinnemäen (vihr.) tekemän ja varapuheenjohtaja Risto Rautavan (kok.) kannattaman vastaehdotuksen mukaisesti.Lautakunta toteaa päätöksensä perustelussa, että se pitää tärkeänä, että Helsingin muslimiyhteisöjen toiminnan edellytyksistä huolehditaan osana suomalaista yhteiskuntaa sekä osana pääkaupungin roolia mm. asianmukaisten tilojen osalta. Nyt käsittelyssä olevan hankkeen laajuus ja yhä avoimena olevat kysymykset ja epävarmuustekijät, ennen kaikkea rahoituksen alkuperä sekä mahdolliset rahoituslähteiden vaikutukset eivät kuitenkaan ole lautakunnan mukaan kestävä pohja tälle toteuttamisratkaisulle.  Siksi lautakunta katsoo, että tämän hankkeen osalta ei ole etenemismahdollisuuksia. Suunnitteluvarausasiasta päättää lopullisest

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 8.12.20178.12.2017 16:24Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2017/Kymp_2017-12-08_Ylja_10_Pt/index.html Kokouksen pöytäkirja korvaa ilmestyttyään päätöstiedotteen. Pöytäkirjat löytyvät sivulta https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kaupunkiymparistolautakunnan-ymparisto-ja-lupajaosto-poytakirjat Jaoston seuraava kokous on 15.12. klo 15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Östersundomkommittén behandlar de inkomna utlåtandena om det nya generalplaneförslaget den 15 december8.12.2017 13:44Tiedote

Helsingfors, Vanda och Sibbo samt NTM-centralen i Nyland har gett sina utlåtanden om det nya förslaget till generalplan för Östersundom. Därutöver har man fått NTM-centralens, Forststyrelsens och markägarnas utlåtanden om Naturabedömningen i generalplaneförslaget. Östersundomkommittén behandlar utlåtandena och fattar beslut om framläggandet av planförslaget den 15 december.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme