Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimavesien hygieeninen laatu on hyvä, sinilevää jo usealla Helsingin uimarannalla

Jaa

Tällä viikolla vesinäytteet otettiin Itä-Helsingin suurilta ja pieniltä yleisiltä uimarannoilta. Mitatut veden lämpötilat vaihtelevat nyt 12–19 asteen välillä. Kaikki tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Näytteenoton yhteydessä alkuviikosta ei havaittu sinileviä itäisen Helsingin uimarannoilla.

Sinilevien määrän runsastumisen takia ympäristöpalvelut otti ylimääräisiä sinilevänäytteitä Länsi-Helsingin uimarannoilta. Hietarannassa, Seurasaaressa ja Munkkiniemessä sinilevää oli selkeästi aistinvaraisesti havaittavissa. Lauttasaaressa ja Veijarivuoressa sinilevää oli hyvin vähän, vain mikroskoopilla nähtävissä. Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista.

Sinilevätilanteen kehittymiseen vaikuttaa paitsi veden laatu, myös lämpötilat ja tuulet. Uimarannan sinilevätilanne saattaa muuttua tuntien sisällä muun muassa tuulen tai sateen vaikutuksesta. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, on hyvä välttää uimista tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Sinilevien myrkyllisyys riippuu levälajista ja olosuhteista. Samassakin leväesiintymässä osa levämassasta voi olla myrkyllistä ja osa ei, joten sinileväiseen veteen pitää aina suhtautua kuin se olisi myrkyllistä.

Merivesi lämmennyt, sinileviä myös ulommilla merialueilla

Meriveden lämpötila on noussut tällä viikolla noin 17–18 asteeseen rannikolla, mikä on linjassa pitkän ajan keskiarvon kanssa. Sinilevien määrä on kokonaisuudessaan runsastunut Helsingin edustan merialueilla, ja vedessä näkyy sinilevähippuja. Tällä viikolla sinileviä on pääosin havaittu pääkaupunkiseudun merialueen länsiosissa sekä Seurasaarenselällä ja Laajalahdella.

Kaikissa vesinäytteissä havaittiin sinileviä, joista valtalajeina olivat Dolichospermum–suvun sekä Aphanizomenon–suvun sinilevät. Dolichospermum–suvun sinilevät näkyvät vedessä runsaampana ollessaan vihertävinä hippuina ja Aphanizomenon–suvun levät näyttävät pieniltä kellertäviltä tikuilta. Lisäksi näytteissä oli panssarisiimaleviä, joiden ei tiedetä muodostavan myrkyllisiä kukintoja Itämeren alueella.

Sinilevät kykenevät sitomaan typpeä suoraan ilmakehästä ja niiden kasvu on ravinteiden osalta enimmäkseen fosforirajoitteista. Fosforia kulkeutuu vesiin asutuskeskusten hulevesien tai maatalouden lannoitteiden mukana. Lisäksi sisäinen kuormitus vapauttaa hapettomissa olosuhteissa fosforia kiertoon.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta

https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin tekemien veden laadun mittausten tuloksista:

Lisäksi Helsingin kaupungin ja Ilmatieteenlaitoksen tuottamilta meri.hel.fi -sivuilta voi käydä katsomassa ajankohtaisia merisään tietoja, kuten ilman ja veden lämpötilan sekä tuulen nopeuden ja suunnan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat:
Anna Petäjäniemi, vs. terveysinsinööri, puh. 040 5224166, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue:
Emil Vahtera, tutkija, puh. 040 1530388, emil.vahtera@hel.fi
Anni Korhonen, tutkimusavustaja, puh. 040 5354583, anni.k.korhonen@hel.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 16.2.201816.2.2018 17:03Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-02-16_Ylja_3_Pt/index.html Jaosto kokoontuu joka toinen perjantai. Seuraava kokous on 2.3. klo 15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Tietoja rakennusten energian kulutuksesta ja mahdollisuuksista energian säästämiseen nyt avoimena datana14.2.2018 15:11Tiedote

Helsingin älykkäällä 3D-kaupunkitietomallilla toteutettu Energia- ja ilmastoatlas on uusi työkalu ilmastonmuutoksen hillintään ja energiatehokkuuden parantamiseen. Atlaksessa on suuri määrä rakennusten energiatietoja: muun muassa tietoja lämmitystavoista, tehdyistä peruskorjauksista ja energiatodistuksista. Lisäksi siinä on tiedot Heka Oy:n vuokrakerrostalojen kiinteistösähkön, kaukolämmön ja veden kulutuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme