Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimavesien sinileväesiintymät lisääntyneet

Jaa

Tällä viikolla vesinäytteet haettiin Seurasaaren, Veijarivuoren, Pakilan, Pikkukosken, Tapaninvainion, Mustasaaren, Pihlajasaaren, Suomenlinnan sekä Uunisaaren uimarannoilta. Veijarivuoren uimarannan enterokokkien ja E. coli-bakteerin pitoisuudet olivat kohonneet, lisäksi Pakilan uimarannan E. coli -pitoisuus oli kohonnut. Muilta osin tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Torstaina otetuissa uusintanäytteessä Veijarivuoren ja Pakilan E.coli -pitoisuudet olivat laskeneet normaaleiksi. Veijarivuoren uimarannan enterokokkien tutkimustulokset ovat kesken. Kohonneet bakteeripitoisuudet ovat voineet johtua lintujen ulosteista ja sateiden aiheuttamista pintavalumista rantaveteen.

Veijarivuoren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Veijarivuoren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.

Uimarannoilta mitatut veden lämpötilat vaihtelivat 13–19 asteen välillä. Mustasaaren uimarannalla havaittiin näytteenoton yhteydessä runsas sinileväesiintymä. Seurasaaren, Pihlajasaaren, Suomenlinnan ja Uunisaaren uimarannalla esiintyi pieniä määriä sinilevää.

Vähäinen sinilevämäärä ei estä uimista. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, on hyvä välttää uimista tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Sinilevän tunnistaa vedessä leijailevista pienistä vihreän kellertävistä tikuista ja hipuista.

Merivesi hieman viilentynyt, sinileviä yhä runsaasti

Meriveden lämpötila on tällä viikolla vaihdellut 13–17 asteen välillä. Meriveden viileneminen saattaa kertoa tuulten aiheuttamasta kumpuamisesta rannikolla. Kumpuamisessa tuulet painavat pintavettä rannikolta poispäin, jolloin syvemmältä nousee sen tilalle ravinteikasta ja kylmää vettä.

Merialueen vesinäytteitä on haettu tällä viikolla Laajalahdelta, läntisen Helsingin edustalta, Vanhankaupunginlahdelta, Sipoon saaristosta sekä Porvoon edustalta. Veden pinnalla on näkynyt monin paikoin sinilevien pintakukintoja vihertävinä raitoina.

Kaikissa vesinäytteissä havaittiin Dolichospermum- sekä Aphanizomenon-sukujen sinileviä, joista Dolichospermum-suvun levät saattavat muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Aphanizomenon-suvun ei tiedetä muodostavan myrkyllisiä kantoja Itämeressä. Porvoon edustalta löytyi lisäksi Itämeren olosuhteissa maksamyrkyllistä Nodularia-suvun sinilevärihmaa.

Sinilevien lisäksi vesinäytteissä on tällä viikolla ollut runsaasti nieluleviä (Cryptophyta), jotka ovat yksisoluisia ja yhteyttäviä meri- ja sisävesien lajeja.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta

https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin tekemien veden laadun mittausten tuloksista:

Lisäksi Helsingin kaupungin ja Ilmatieteenlaitoksen tuottamilta meri.hel.fi -sivuilta voi käydä katsomassa ajankohtaisia merisään tietoja, kuten ilman ja veden lämpötilan sekä tuulen nopeuden ja suunnan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat:

- Satu Wahlman, terveysinsinööri, puh. 050 4025992, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue:

- Emil Vahtera, tutkija, puh. 040 153 0388, emil.vahtera@hel.fi
- Anni Korhonen, tutkimusavustaja, puh. 040 535 4583, anni.k.korhonen@hel.fi

Kuvat

Veijarivuoren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Veijarivuoren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.12.201715.12.2017 17:34Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2017/Kymp_2017-12-15_Ylja_11_Pt/index.html Jaoston seuraava kokous on 19.1.2018 klo 15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta ei puolla suunnitteluvarausta moskeijalle ja monitoimikeskukselle12.12.2017 19:24Tiedote

Kaupunkiympäristölautakunta päätti tämän päivän kokouksessaan esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus ei varaa hakijoille aluetta moskeija- ja monitoimikeskus-hankkeen jatkoselvittämistä varten. Päätös hyväksyttiin yksimielisesti puheenjohtaja Anni Sinnemäen (vihr.) tekemän ja varapuheenjohtaja Risto Rautavan (kok.) kannattaman vastaehdotuksen mukaisesti.Lautakunta toteaa päätöksensä perustelussa, että se pitää tärkeänä, että Helsingin muslimiyhteisöjen toiminnan edellytyksistä huolehditaan osana suomalaista yhteiskuntaa sekä osana pääkaupungin roolia mm. asianmukaisten tilojen osalta. Nyt käsittelyssä olevan hankkeen laajuus ja yhä avoimena olevat kysymykset ja epävarmuustekijät, ennen kaikkea rahoituksen alkuperä sekä mahdolliset rahoituslähteiden vaikutukset eivät kuitenkaan ole lautakunnan mukaan kestävä pohja tälle toteuttamisratkaisulle.  Siksi lautakunta katsoo, että tämän hankkeen osalta ei ole etenemismahdollisuuksia. Suunnitteluvarausasiasta päättää lopullisest

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme