Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ukrainan kriisi heijastuu suomalaisten tuotantotilojen tilanteeseen ja näkyy myös tilojen valvonnassa

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tilavalvonta- ja lupafoorumi kokosi viranomaisten ja tuottajajärjestöjen edustajia yhteen. Foorumissa vaihdetaan tietoja sekä näkemyksiä ajankohtaisista toimintaan vaikuttavista asioista ja kehitetään tarkastustoimintaa.

Omavaraisuus- ja huoltovarmuusasiat nousevat yhä tärkeämpään asemaan Venäjän hyökkäyssodan ja Ukrainan kriisin vuoksi, todettiin monessa puheenvuorossa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tilavalvonta- ja lupafoorumissa.

”Ukraina on merkittävä viljantuottaja. Tilanteesta saattaa seurata nälänhätää esimerkiksi Pohjois-Afrikkaan”, aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen totesi.

Pukkisen mukaan omavaraisuuteen liittyville elinkeinoille tulee yhä enemmän tilaa Suomessa.

”Jonkinlaista globaalia ja yhteiskunnallista muutosta on varmasti näkyvissä.”

Ukrainalaisten maahantulo lisää potentiaalisen työvoiman saatavuutta tiloilla. Ulkomaisen työn valvonnan tarkoituksena on turvata kaikille samanlaiset työmarkkinat.

Ukrainalaiset, jotka ovat hakeneet tilapäistä suojelua Suomessa, saavat rajoittamattoman työnteko-oikeuden heti sen jälkeen, kun ovat jättäneet hakemuksensa. Poliisi tai rajaviranomainen antaa tilapäisen suojelun hakijoille todistuksen hakemuksen rekisteröinnistä. Sillä he voivat todistaa työnantajille, että heillä on oikeus tehdä töitä.

Tilojen lopettamisesta ei näy toistaiseksi signaaleja

Ukrainan tilanne vaikuttaa suomalaisilla tuotantotiloilla monesta näkökulmasta, muun muassa taloustilanteeseen ja työssäjaksamiseen.

Maaseutuyksikön päällikkö Karin Kainlauri Pohjanmaan ELY-keskuksesta sanoi, että maatalouden kustannuskriisi on pahentunut ja tilanne on erittäin huolestuttava.

”Tuotantohinnat ovat edelleen alhaiset. Vaikeassa tilanteessa ovat esimerkiksi tilat, jotka hankkivat rehunsa tilan ulkopuolelta.”

Kainlaurin mukaan tilanne vaikuttaa viljelijöiden jaksamiseen. Vielä ei ole kuitenkaan sellaisia signaaleja, että tiloja olisi lopettamassa.

”Ruoantuotannon turvaaminen, huoltovarmuus ja varautuminen ovat nyt erittäin tärkeitä. Kriisistä huolimatta tiloilla myös investoidaan esimerkiksi uusiutuvaan energiaan. Näihin investointeihin ELY-keskus voi myöntää tukea.”

MTK-Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi totesi, että Ukrainan kriisi on kiristänyt tuotantotilojen taloutta entisestään. Erityisesti kotieläintuotteiden tuottajahintoihin on ollut vaikea saada markkinoilta kustannusten nousua vastaavia korotuksia. Kysymyksiä herättää, miten korvataan energian ja lannoitteiden tuontiriippuvuus Venäjältä.

”Maatalouden kannattavuuskriisi on syventynyt talouskriisiksi syksystä 2021 alkaen. Tilanne ollut vaikea jo vuodesta 2014, Krimin valtaamisesta lähtien.”

Valkuaisrehun niukkuus vaivaa paikoin

Eläintilojen valvonnassa noin viidesosalla tiloista on ollut jonkinlaisia laiminlyöntejä. Erityisenä piirteenä on noussut esiin valkuaisrehun puute.

”Tiloilla voi alkaa näkyä, että ruokinta on puutteellista. Joissain tapauksissa eläimille ei riitä valkuaisrehua. Se näkyy eläinten olemuksessa”, aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Pekka Jokela sanoi.

MTK:n Yrjö Ojaniemi muistutti, kuinka jokainen varmaan ymmärtää, että vallitsevien olosuhteiden takia uupunut viljelijä on todennäköisin syy myös eläinsuojeluongelmille.

Epävarmuus on lisääntynyt tuotantotiloilla.

”Mikä on taloudellinen mahdollisuus: minkälaisilla eläinmäärillä voidaan jatkaa ja miten eläimillä on turvallista”, aluehallintoviraston Pekka Jokela totesi.

Lisätietoja:

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582

tarkastaja Fredrik Holmlund, p. 0295 018 647

läänineläinlääkäri Pekka Jokela, p. 0295 018 543

etunimi.sukunimi@avi.fi

Pohjanmaan ELY-keskus

maaseutuyksikön päällikkö Karin Kainlauri, p. 0295 028 572

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

MTK-Etelä-Pohjanmaa

toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi, p. 040 520 0258

etunimi.sukunimi@mtk.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme