Ukrainan sodan odotetaan lisäävän yrittäjien talousneuvonnan tarvetta Suomessa
Yrittäjän talousapu -palvelu neuvoo yrittäjiä talous- ja maksuvaikeuksissa. Palvelua kehitettiin Euroopan komission tukemassa Suomen Early Warning -hankkeessa, joka saatiin tuloksekkaasti päätökseen maaliskuussa. Yrittäjän talousavun toimintamallin käyttöönottoa on tukenut eurooppalainen Early Warning -verkosto, jonka toimintaan Suomi liittyi vuonna 2019. Palvelun kysyntä oli ennätyksellisellä tasolla vuonna 2020 koronan vuoksi ja Ukrainan kriisin odotetaan lisäävään jälleen yrittäjien talousongelmia ja palvelun kysyntää.
Alkuvuonna tullut jo tuhat yhteydenottoa
Alkuvuonna 2022 yhteydenottoja Yrittäjän talousavun neuvontapalveluun on tullut jo 1000 kappaletta. Yhteydenotot ja ohjaukset alueellisiin tukipalveluihin ovat myös kasvaneet viime vuodesta Yrittäjän talousavun toiminnan laajentumisen myötä. ”Euroopan vaikean tilanteen ja Venäjän pakotteiden vuoksi palvelua tullaan testaamaan, kun talousvaikutukset iskevät suomalaisiin yrityksiin.” kertoo hankkeen taustalla toiminut Euroopan komission rakenneuudistusten tuen (DG REFORM) asiantuntija Jaime Ruiz Rocamora.
”Tällä hetkellä Ukrainan ja Venäjän tilanteeseen liittyviä puheluita tulee Yrittäjän talousavun neuvontapalveluun muutaman puhelun päivävauhtia, mutta määrän odotetaan kasvavan. Yhteydenotot ovat liittyneet esimerkiksi sodan seurauksena nousseisiin kustannuksiin kuten polttoaineiden, tarvikkeiden, osien tai raaka-aineiden saatavuuteen ja maksuliikenteeseen.” kehityspäällikkö Jari Leskinen TE-asiakaspalvelukeskuksesta kertoo.
Palvelun taustalla ollut hanke päättyi tuloksekkaana, kansainvälistä yhteistyötä jatketaan
Euroopan komission tukema Implementing Early Warning Tools in Finland -hanke saatiin menestyksekkäästi päätökseen 31.3.2022. Euroopan laajuinen Early Warning -toimintamalli rohkaisee yrittäjiä hakemaan apua ajoissa. Tarkoituksena on varmistaa, että talous- ja maksuvaikeuksiin joutuneille yrittäjille on tarjolla luottamuksellista ja maksutonta apua ja tukea.
”Yrittäjän talousavun toiminta ja yhteistyöverkosto jatkavat laajempana kuin koskaan, vaikka komission tukema hanke päättyy. Suomi on edelleen tiiviisti mukana Early Warning Europe -verkostossa.”, työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Tuija Groop kommentoi.
Toiminnan taustalla on EU:n uudistettu maksukyvyttömyysdirektiivi ja direktiivi ennaltaehkäisevistä uudelleenjärjestelyistä ja veloista vapautumisesta. Jälkimmäinen velvoittaa jäsenmaita ottamaan käyttöön yrittäjien maksukyvyttömyyttä ennaltaehkäiseviä toimia.
Mikä Yrittäjän talousapu?
Yrittäjän talousapu on valtakunnallinen palvelu, joka tarjoaa apua ja neuvontaa talous- ja maksuvaikeuksissa oleville pk-yrittäjille ja yrityksille. Palvelu koostuu valtakunnallisesta puhelin- ja verkkopalvelusta ja niitä tukevista alueellisista palveluista. Yhteydenottoihin vastaavat koulutetut ja kokeneet asiantuntijat ja heidän kanssaan käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.
”Vuodesta 2009 asti toiminut valtakunnallinen Yritys-Suomi Talousapu-puhelinpalvelu, alueellisten tukipalveluiden pilottihankkeet Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa sekä Suomen Yrittäjien ja Suomen Yrityskummien toiminta edelsivät sitä, että Yrittäjän talousavusta kasvoi valtakunnallinen neuvontaverkosto yrittäjille talousvaikeuksissa. Yrittäjän talousavun alueellisia tukipalveluita on nyt saatavilla yhteensä 17 eri palveluntuottajalta ympäri Suomea ja palvelun puitteissa on koulutettu yli 100 asiantuntijaa tukemaan yrittäjiä talous- ja maksuvaikeuksissa. Olemme saaneet paljon aikaiseksi parissa vuodessa. Työryhmämme ja yhteistyökumppanimme ovat tehneet kovan työn ja yhteistyömme jatkuu myös tulevaisuudessa.” kehityspäällikkö Jari Leskinen päättää.
Yrittäjän talousapua koordinoi työ- ja elinkeinoministeriön ohjaama Työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskus. Palvelua kehitetään osana EU:n laajuista Early Warning -toimintamallia.
Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelu:
- suomeksi ma–pe klo 9–16.15 numerossa 0295 024 880 (pvm/mpm)
- ruotsiksi to klo 9–16.15 0295 024 881 (pvm/mpm)
- englanniksi ma–pe 9–16.15 0295 024 882 (pvm/mpm)
- verkossa yrittajantalousapu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa
Jari Leskinen
kehityspäällikkö
TE-asiakaspalvelukeskus
puh. 040 5933 157
jari.s.leskinen@ely-keskus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Sinilevätilanne vaihteleva Saaristomerellä ja Selkämerellä, sisävesissä viime viikkojen kaltainen (Varsinais-Suomi, Satakunta)11.8.2022 11:44:26 EEST | Tiedote
Viime viikonlopun kovien tuulten myötä sinilevät sekoittuivat vesiin ja alkuviikon lämpimän sään seurauksena runsastuivat paikoitellen koko merialueella. Avomerellä sinilevät runsastuivat etenkin Saaristomeren eteläosassa. Sisävesissä sinilevää on tavattu paikoitellen runsaastikin, mutta tilanne on pysynyt pitkälti viime viikkojen kaltaisena.
Lapin ELY-keskus myönsi rahoitusta porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa koskeville tutkimushankkeille (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)11.8.2022 11:07:21 EEST | Tiedote
Vuoden 2022 tutkimushankehaussa tuli vireille määräaikaan mennessä neljä hakemusta, joista kaksi hanketta rahoitettiin. Tukea haettiin yhteensä yli 600 000 euron edestä. Lapin ELY-keskuksella on vuosittain käytössä noin 350 000 euroa porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa edistävien tutkimushankkeiden rahoittamiseen. Hankkeet rahoitetaan maatilatalouden kehittämisrahastosta (Makera).
NTM-centralen i Nyland har under sommaren iståndsatt gång- och cykelvägar11.8.2022 09:30:00 EEST | Tiedote
NTM-centralen i Nyland har förnyat beläggningen på sammanlagt 35 kilometer gång- och cykelvägar.
Uudenmaan ELY-keskus on kunnostanut kuluvana kesänä kävely- ja pyöräväyliä11.8.2022 09:30:00 EEST | Tiedote
Uudenmaan ELY-keskus on uusinut kävely- ja pyöräteiden päällysteitä yhteensä 35 kilometrin alueelta.
Lemissaaren risteyssillan parantaminen alkaa rampilla 21525 Lauttasaaressa10.8.2022 18:01:51 EEST | Tiedote
Urakka aiheuttaa muutoksia liikenteeseen Helsingissä. Työt aloitetaan elokuun puolivälissä valmistelevilla töillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme