Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Ukrainan sota himmentää Pohjois-Pohjanmaan talouden ja työllisyyden näkymiä

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan talous ja työllisyys ovat kasvaneet suotuisasti jo toista vuotta. Useilla aloilla myynti, tilaukset ja liikevaihto ovat yhä hyvässä kasvussa ja puretut koronarajoituksessa avaavat yhteiskuntaa. Helmikuussa alkanut Ukrainan sota luo suurta epävarmuutta ja aiheuttaa inhimillistä hätää. Talouden odotetaan jatkossakin kasvavan, mutta kasvuodotukset ovat madaltuneet aiemmasta. Tähän mennessä Ukrainan sodan välilliset vaikutukset ovat olleet suoria vaikutuksia merkittävämpiä Pohjois-Pohjanmaalla, ilmenee tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut maakuntaamme kuvaavan osuuden.

Kohoavat kustannukset, materiaalipula ja logistiset haasteet heikentävät kasvunäkymiä. Jos hinnat nousevat huomattavasti, vähentää se yksityistä kulutusta, heikentää yritysten kannattavuutta ja viivästyttää, ellei jopa ehkäise, jo suunniteltuja investointeja. Isoimmat akuutit haasteet kohdistuvat tänä keväänä maaseutuelinkeinoille. Maatalous on kustannus- ja kannattavuuskriisissä ja näkymät ovat heikentyneet Venäjän toimien seurauksena. Valtionhallinto on reagoinut tilanteeseen rakentamalla maatilojen kriisiavuksi ns. huoltovarmuuspaketin. Huomattava määrä ukrainalaisia on työskennellyt maakunnan tiloilla kausityövoimana. Nyt tilanne on toinen ja korvaavaa työvoimaa on kartoituksessa. Turkis- ja turvealoilla moni yrittäjä suunnittelee lopettamista. Ukrainan sota hidastanee turpeesta luopumista, kun kansallisena intressinä on turvata energiasektorin huoltovarmuus.

Maakunnan teollisuusyritysten kokonaisliikevaihto on kasvussa. Hyvä tilauskanta on lisännyt rekrytointeja ja merkittäviä lisäinvestointeja on tiedossa mm puuteollisuudessa. Huolta herättää raaka-aineiden hintojen nousu esim. metalleissa. Kiertotalouden ja uusiutuvan energian investoinnit vauhdittavat vihreää siirtymää. Huima määrä tuulivoimahankkeita on suunnitteilla ja aurinkovoimaakin kehitetään aktiivisesti. Iso uutinen oli Fennovoima Oy:n päätös irtautua Pyhäjoen ydinvoimalan laitostoimituksesta venäläisen RAOS Projectin kanssa. Päätös keskeyttää työt voimala-alueella. Henkilöstövaikutukset selviävät lähitulevaisuudessa.

Koronan puhkeaminen on näkynyt rakentamisen kokonaisliikevaihdossa vähemmän kuin muilla päätoimialoilla. Rakentamisen kustannukset ovat nousseet huomattavasti. Maakunnassa kuitenkin avataan merkittäviä rakennushankkeita lähiaikoina, isoja kohteita on valmisteilla ja asuntorakentaminen jatkuu vilkkaana varsinkin Oulussa. Myös korjausrakentamisen kysyntä jatkuu suurena.

Rajoitusten purku ja liikkumisen lisäys kasvattavat matkailu- ja ravintola-alojen myyntiodotuksia. Matkailijamäärien odotetaan kasvavan, joskin kustannusten nousu voi hillitä kasvua.Liikematkailu aktivoituu, mutta etäkokouksia- ja tapaamisia pidetään aiempaa enemmän, mikä vähentää työmatkustusta. Kustannusten nousu rasittaa suuresti kuljetusyrityksiä ja -yrittäjiä. ICT-klusteri jatkaa kasvussa. Tilaus- ja projektikanta on useissa yrityksissä hyvällä tasolla ja varsinkin tietoturva korostuu kriisiaikoina. Pohjois-Pohjanmaalla kaupan alojen liikevaihto on kasvanut yhtäjaksoisesti ilman notkahduksia korona-aikanakin. Yksityisten hyvinvointipalvelujen kysyntä kasvaa jatkosakin.

Tähän saakka Ukrainan sodalla ei ole ollut merkittäviä työmarkkinavaikutuksia. Jos sota jatkuu pitkään ja talouskasvu hiipuu huomattavasti, vähentää se tarvetta työllistää viime aikojen tapaan. Alkuvuonna 2022 avoimia työpaikkoja on ollut poikkeuksellisen paljon tarjolla Pohjois-Pohjanmaalla. Työntekijäpula on yhä iso haaste useilla toimialoilla ympäri maakuntaa. Osaajapula on pahentunut viime syksystä.

Eniten työvoimapulaa esiintyy maakunnassa rakentamisen, sosiaali- ja terveyspalveluiden, varhaiskasvatuksen, metalli-, kone-, sähkö- ja elektroniikkateollisuuden, ICT:n, ravitsemisen, kuljetuksen, kone- ja laitekorjauksen, kiinteistöhuollon, myyntityön ja taloushallinnon aloilla. Näillä toimialoilla on runsaasti avoimia paikkoja, mutta tekijöitä ei löydetä tai rekrytoinnit ovat pitkäkestoisia. Mainittujen alojen lisäksi on heterogeeninen joukko tehtäviä, joihin on vaikeuksia löytää tekijöitä. Työvoiman ylitarjonta keskittyy Oulun seudulle. Muilla seuduilla ylitarjontaa ei ole tai ylitarjontaa on yksittäisissä ammattiryhmissä. Oulun seudulla työllistymisen haasteet ja avautuvien paikkojen vähyys koskettaa useita eri ammattiryhmä – isoja toimialatasoisia haasteita ei ole.

”Alueelliset kehitysnäkymät” on Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema raportti elinkeinojen ja työmarkkinoiden tilanteesta ja näkymistä vuoden päähän eri alueilla. Raportti julkaistaan 2 kertaa vuodessa. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa raportin Pohjois-Pohjanmaan osuuden. Valmistelussa hyödynnetään kattavasti eri tilastoja, talous- ja suhdanneraportteja sekä kyselyllä kerättyä asiantuntijatietoa eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Asiantuntija Jarkko Pietilä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 040 673 9472, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa toimijoita selvittämään Fennovoiman ydinvoimalahankkeen alasajon vaikutuksia ja tarvittavia tukitoimia (Pohjois-Pohjanmaa)13.5.2022 11:15:45 EEST | Tiedote

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen alasajolla on merkittäviä suoria ja välillisiä vaikutuksia Pyhäjoen ja lähialueen elinkeinoille ja työllisyydelle. Vaikutukset heijastuvat myös laajemmalle alueelle. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa alueen viranomaisia ja Hanhikivi-hankkeen toimijoita selvittämään tarvittavien tukitoimien laajuutta. Työryhmien tavoitteena on löytää keinoja elinkeinoille ja työvoimalle aiheutuvien vaikutusten lieventämiseksi. Toimintamalli perustuu työ- ja elinkeinoministeriön äkillisten rakennemuutosten hallinnan konseptiin.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antoi lausuntonsa Pyhäjärven Kokkopetäikön tuulivoimapuiston YVA-suunnitelmasta3.5.2022 13:30:18 EEST | Tiedote

Infinergies Finland Oy suunnittelee tuulivoimapuistohanketta Pyhäjärven kaupungin Kokkopetäikön alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään14 voimalan tuulipuistoa, jossa voimaloiden yksikköteho tulisi olemaan noin 6–10 MW. Voimaloiden napakorkeus on noin 200 metriä, roottorin halkaisija noin 200 metriä ja voimaloiden pyyhkäisykorkeuden maksimi 320 metriä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme