Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Ukrainan sota himmentää Pohjois-Pohjanmaan talouden ja työllisyyden näkymiä

Jaa
Pohjois-Pohjanmaan talous ja työllisyys ovat kasvaneet suotuisasti jo toista vuotta. Useilla aloilla myynti, tilaukset ja liikevaihto ovat yhä hyvässä kasvussa ja puretut koronarajoituksessa avaavat yhteiskuntaa. Helmikuussa alkanut Ukrainan sota luo suurta epävarmuutta ja aiheuttaa inhimillistä hätää. Talouden odotetaan jatkossakin kasvavan, mutta kasvuodotukset ovat madaltuneet aiemmasta. Tähän mennessä Ukrainan sodan välilliset vaikutukset ovat olleet suoria vaikutuksia merkittävämpiä Pohjois-Pohjanmaalla, ilmenee tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut maakuntaamme kuvaavan osuuden.

Kohoavat kustannukset, materiaalipula ja logistiset haasteet heikentävät kasvunäkymiä. Jos hinnat nousevat huomattavasti, vähentää se yksityistä kulutusta, heikentää yritysten kannattavuutta ja viivästyttää, ellei jopa ehkäise, jo suunniteltuja investointeja. Isoimmat akuutit haasteet kohdistuvat tänä keväänä maaseutuelinkeinoille. Maatalous on kustannus- ja kannattavuuskriisissä ja näkymät ovat heikentyneet Venäjän toimien seurauksena. Valtionhallinto on reagoinut tilanteeseen rakentamalla maatilojen kriisiavuksi ns. huoltovarmuuspaketin. Huomattava määrä ukrainalaisia on työskennellyt maakunnan tiloilla kausityövoimana. Nyt tilanne on toinen ja korvaavaa työvoimaa on kartoituksessa. Turkis- ja turvealoilla moni yrittäjä suunnittelee lopettamista. Ukrainan sota hidastanee turpeesta luopumista, kun kansallisena intressinä on turvata energiasektorin huoltovarmuus.

Maakunnan teollisuusyritysten kokonaisliikevaihto on kasvussa. Hyvä tilauskanta on lisännyt rekrytointeja ja merkittäviä lisäinvestointeja on tiedossa mm puuteollisuudessa. Huolta herättää raaka-aineiden hintojen nousu esim. metalleissa. Kiertotalouden ja uusiutuvan energian investoinnit vauhdittavat vihreää siirtymää. Huima määrä tuulivoimahankkeita on suunnitteilla ja aurinkovoimaakin kehitetään aktiivisesti. Iso uutinen oli Fennovoima Oy:n päätös irtautua Pyhäjoen ydinvoimalan laitostoimituksesta venäläisen RAOS Projectin kanssa. Päätös keskeyttää työt voimala-alueella. Henkilöstövaikutukset selviävät lähitulevaisuudessa.

Koronan puhkeaminen on näkynyt rakentamisen kokonaisliikevaihdossa vähemmän kuin muilla päätoimialoilla. Rakentamisen kustannukset ovat nousseet huomattavasti. Maakunnassa kuitenkin avataan merkittäviä rakennushankkeita lähiaikoina, isoja kohteita on valmisteilla ja asuntorakentaminen jatkuu vilkkaana varsinkin Oulussa. Myös korjausrakentamisen kysyntä jatkuu suurena.

Rajoitusten purku ja liikkumisen lisäys kasvattavat matkailu- ja ravintola-alojen myyntiodotuksia. Matkailijamäärien odotetaan kasvavan, joskin kustannusten nousu voi hillitä kasvua.Liikematkailu aktivoituu, mutta etäkokouksia- ja tapaamisia pidetään aiempaa enemmän, mikä vähentää työmatkustusta. Kustannusten nousu rasittaa suuresti kuljetusyrityksiä ja -yrittäjiä. ICT-klusteri jatkaa kasvussa. Tilaus- ja projektikanta on useissa yrityksissä hyvällä tasolla ja varsinkin tietoturva korostuu kriisiaikoina. Pohjois-Pohjanmaalla kaupan alojen liikevaihto on kasvanut yhtäjaksoisesti ilman notkahduksia korona-aikanakin. Yksityisten hyvinvointipalvelujen kysyntä kasvaa jatkosakin.

Tähän saakka Ukrainan sodalla ei ole ollut merkittäviä työmarkkinavaikutuksia. Jos sota jatkuu pitkään ja talouskasvu hiipuu huomattavasti, vähentää se tarvetta työllistää viime aikojen tapaan. Alkuvuonna 2022 avoimia työpaikkoja on ollut poikkeuksellisen paljon tarjolla Pohjois-Pohjanmaalla. Työntekijäpula on yhä iso haaste useilla toimialoilla ympäri maakuntaa. Osaajapula on pahentunut viime syksystä.

Eniten työvoimapulaa esiintyy maakunnassa rakentamisen, sosiaali- ja terveyspalveluiden, varhaiskasvatuksen, metalli-, kone-, sähkö- ja elektroniikkateollisuuden, ICT:n, ravitsemisen, kuljetuksen, kone- ja laitekorjauksen, kiinteistöhuollon, myyntityön ja taloushallinnon aloilla. Näillä toimialoilla on runsaasti avoimia paikkoja, mutta tekijöitä ei löydetä tai rekrytoinnit ovat pitkäkestoisia. Mainittujen alojen lisäksi on heterogeeninen joukko tehtäviä, joihin on vaikeuksia löytää tekijöitä. Työvoiman ylitarjonta keskittyy Oulun seudulle. Muilla seuduilla ylitarjontaa ei ole tai ylitarjontaa on yksittäisissä ammattiryhmissä. Oulun seudulla työllistymisen haasteet ja avautuvien paikkojen vähyys koskettaa useita eri ammattiryhmä – isoja toimialatasoisia haasteita ei ole.

”Alueelliset kehitysnäkymät” on Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema raportti elinkeinojen ja työmarkkinoiden tilanteesta ja näkymistä vuoden päähän eri alueilla. Raportti julkaistaan 2 kertaa vuodessa. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa raportin Pohjois-Pohjanmaan osuuden. Valmistelussa hyödynnetään kattavasti eri tilastoja, talous- ja suhdanneraportteja sekä kyselyllä kerättyä asiantuntijatietoa eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Asiantuntija Jarkko Pietilä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 040 673 9472, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Leväseuranta käynnistyi - Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä1.6.2023 15:49:43 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt toukokuun lopussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Pohjois-Pohjanmaalla sinileväseurannassa on 28 havaintopaikkaa eri puolilla maakuntaa. Merialueella on kuusi havaintopaikkaa. Kuusamo-Taivalkoski-Pudasjärvi alueella seurantaa on yhdeksässä järvessä, Oulun seudulla yhdessä ja Vaalassa kahdella järvellä. Rotarien viime kesänä Pohjois-Pohjanmaalla aloittama sinileväseuranta jatkuu kolmella havaintopaikalla.

Pinnoitettuja maanteitä kunnostetaan sorateiksi31.5.2023 10:40:23 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla kunnostetaan vähäliikenteisiä, ohuesti pinnoitettuja (ns. SOP-tie) maanteitä sorateiksi kuluvan kesän aikana. Kunnostettavien teiden yhteispituus on 9 km. Vähäliikenteisten maanteiden päällysteiden ylläpito on tienpidon rahoituksen niukkuudesta johtuen haasteellista. Harvaan liikennöityjä päällystettyjä maanteitä ei pystytä uudelleen päällystämään ja niitä pidetäänkin liikennettä palvelevassa kunnossa paikkauksin. Päällysteen tai pintauksen huonontuessa tilanne voi muuttuu ajan saatossa niin, ettei päällystettä kannata enää ylläpitää. Tällöin päällystetty vähäliikenteinen tie voidaan kunnostaa soratieksi. Huonokuntoisen SOP-tien paikkaaminen ja pitäminen liikennettä tyydyttävässä kunnossa on kallista ja hankalaa. Hyvä soratie on usein käyttäjälle parempi vaihtoehto kuin huonokuntoinen päällystetty tie. Toimenpiteellä voidaan siis parantaa tien turvallisuutta ja ajomukavuutta. Viime vuosina Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on pinnoitettuja maanteitä parannettu sora

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut nähtäville Yli-Iin Tannilan aurinko- ja tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelman, yleisötilaisuus maanantaina 5.6.30.5.2023 11:09:06 EEST | Tiedote

Hanketta koskeva yleisötilaisuus järjestetään maanantaina 5.6.2023 klo 17.00-19.00 Yli-Tannilan toimitalolla (Laaksolantie 11, Tannila) sekä verkkolähetyksenä, jonka linkki tulee saataville hankkeen verkkosivulle. Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Infinergies Finland Oy) ja YVA-konsultin (Sweco Finland Oy) edustajat. Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan ja osallistumaan. Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa koskeva kuulutus on nähtävillä 30.5.–30.6.2023 Oulun ja Pudasjärven kaupunkien sekä Iin kunnan internet-sivujen virallisissa ilmoituksissa. YVA-aineisto on nähtävillä osoitteessa www.ymparisto.fi/tannilantuulivoimaYVA. Paperimuodossa YVA-ohjelmaan voi tutustua Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa, Oulun kaupungin ympäristötalossa, Yli-Iin kirjastossa, Pud

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme