Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ukrainan sota ja Suomen Nato-jäsenyys teemana Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunnassa

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 12.5.2022 aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, joka kattaa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Vuoden viidennessä kokouksessaan valmiustoimikunta kävi läpi kenraalimajuri evp. Pekka Toverin ”Ukrainan sota ja Suomen Nato jäsenyys” -asiantuntijaluennon pohjalta. Sattumalta alueellinen valmiustoimikunta käsitteli teemaa samaan aikaan, kun Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin julkistivat omat kantansa Suomen jäsenyyteen puolustusliitto Natossa.

Asiantuntijaluento: ”Ukrainan sota ja Suomen Nato jäsenyys”

Asiantuntijavieraan esitelmä kuultiin kokouksessa Brysselistä, jossa Puolustusvoimien pääesikunnan tiedustelupäällikkönä toiminut, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri on parhaillaan vierailemassa.

Pekka Toverin ajatuksia esityksen teemasta, ”Ukrainan sota ja Suomen Nato jäsenyys”, on saatavissa lisätietoa eri tavoin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, josta voi tavoittaa myös laajempia katsauksia otsikkona olleeseen asiakokonaisuuteen liittyen.

”Maanpuolustustahto ja kansalaisten halu puolustaa omaa maataan on keskeinen voimavara yhteiskunnan puolustuksessa. Onneksi meillä Suomessa tilanne tässä suhteessa on hyvä,” Toveri totesi.

Valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Marko Pukkinen kiitti jo eläkkeellä olevan kenraalimajuria lämpimästi ja totesi, että ”laakereilla ei selvästikään levätä, huippuasiantuntijoita tarvitaan.”

Talouden suunta jatkuu vaisuna

Avauksessaan puheenjohtaja totesi, että talouden suunta pitkällä aikajänteellä on hyvä tiedostaa ja siihenkin pitää kansalaisten osata suhtautua oikein.

”Ei sitä oikeastaan tarvitse ihmetellä, että miksi taloudella nyt menee vähän vaisummin. Me olemme yhteiskuntana valmiita maksamaan sen hinnan Ukrainan, Euroopan, myös oman turvallisuutemme nimissä,” ylijohtaja Pukkinen totesi.
”Länsimaiden pakotteita on määrätietoisesti pikkuhiljaa lisätty: EU:n kuudes pakotepaketti tulollaan. Siitä tullee ensimmäinen, jossa kaikki EU-maat eivät ole yhdessä rintamassa mukana. Sen sijaan G7-maat, siis Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Britannia ja USA, ovat sitoutuneet kieltämään tai asteittain lopettamaan venäläisen öljyn tuonnin,” totesi valmiustoimikunnan puheenjohtaja, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen kokouksen alussa.

Viranomaisten tiedon vaihto toimii hyvin

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt turvallisuudentunnetta kansalaisten keskuudessa. Yleisesti varautumiseen liittyvä tiedon tarve on suurta.

Viranomaisten keskeinen tehtävä on tukea kansalaisten henkistä kriisinkestävyyttä ja luoda vakautta lisäämällä tietoutta siitä, että yhteiskuntamme on varautunut häiriötilanteisiin monella tasolla.

Viranomaisten yhteistyö ja tiedonvaihto toimii erinomaisesti. Valmiustoimikunta kuuli eri viranomaisten tilannekatsaukset Ukrainan sodan heijastevaikutuksista alueella, pakolaisten vastaanottotoiminnasta, alueellisesta huoltovarmuudesta, turvallisuustilanteesta ja COVID19-pandemiasta sekä julkisilla aloilla jatkuvasta työtaistelutilanteesta.

Turvallisuustilanne tällä hetkellä vakaa

Länsi- ja Sisä-Suomen maakunnissa turvallisuustilanne on jatkunut vakaana ja rajatilanne rauhallisena. Yhteistyö turvallisuusviranomaisten välillä toimii hyvin. Viranomaiset jatkavat tilanteen seurantaa ja varautumista tehostetusti. Monet ovat kiinnittäneet huomiota kyberturvallisuuteen ja parantaneet tietoturvaa.

Myös valmiustoimikunnan kokoontumiset ovat osa tätä varautumista. Lisäksi esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan turvallisuusfoorumissa on noussut esille voimakkaasti henkisen kriisinkestävyyden merkitys ja viranomaisten ja kansalaisten keskinäisen viestinnän merkitys sen vahvistamisessa.

Ukrainan tapahtumien heijastevaikutukset näkyvät Suomessa voimakkaasti, yhteiskunnan toimintakyvyn ja varautumisen näkökulmasta kuitenkin ennakoidulla tavalla. Häiriötilanteisiin on voitu vastata suunnitelmien mukaisesti.

Pandemiatilanne varovainen

Ylijohtaja Marko Pukkinen pyysi kokoukseen osallistuneita Länsi- ja Sisä-Suomen alueen sairaanhoitopiirejä kertomaan oman tilannekatsauksensa tavallista laajemmin.

Korona ei ole poistunut vielä vuonna 2022 alkupuoliskollakaan. Koronaan menehtyneiden määrä on edelleen korkea.

Suomessa koronaan on menehtynyt tämän alkuvuoden aikana jo enemmän ihmisiä, kuin kahtena edeltävänä vuotena yhteensä. Sairaalahoidossa on yhä selvästi yli 700 ihmistä, mutta tehohoitopotilaiden määrä on laskenut vähän yli kahteenkymmeneen.


Lisätietoja:

Ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582, marko.pukkinen@avi.fi

Johtaja Tarja Wiikinkoski p. 0295 018 800, etunimi.sukunimi@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomi

Turvallisuus ja varautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme