Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Ukrainan sota näkyy jo tilastoissa: Vienti Venäjälle pudonnut rajusti kaikilla toimialoilla

Jaa

Suomen tavaravienti ja -tuonti kehittyivät alkuvuonna odotusten mukaisesti, käy ilmi Etlan ennusteryhmän julkaisemasta kesäkuun Kuukausiraportista. Tavaraviennin määrä supistui tammi-maaliskuussa 14 prosenttia viime vuoden loppuun verrattuna. Tilastoissa näkyy nyt selvästi myös Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa, vienti Venäjälle putosi maalis-huhtikuussa rajusti lähes kaikissa tavararyhmissä.

Ennakkotietojen mukaan Suomen vienti Venäjälle laski huhtikuussa arvoltaan 58 prosenttia viimevuotisesta, kun samanaikaisesti koko tavaraviennin arvo nousi 23 prosenttia, Etlan Birgitta Berg-Andersson toteaa.
Ennakkotietojen mukaan Suomen vienti Venäjälle laski huhtikuussa arvoltaan 58 prosenttia viimevuotisesta, kun samanaikaisesti koko tavaraviennin arvo nousi 23 prosenttia, Etlan Birgitta Berg-Andersson toteaa.

Kansantalouden tilinpidon mukaan tavaraviennin määrä supistui kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä liki 14 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Supistuminen oli odotettua ja vuoden takaiseen verrattuna laskua kertyi vain 0,3 prosenttia, todetaan Etlan kesäkuussa julkaisemassa Kuukausiraportissa.

Huhtikuussa tavaraviennin määrä jatkoi laskuaan ja vientiä kertyi 8,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (Tullin ilmoittama viennin arvo deflatoitu Tilastokeskuksen vientihintaindeksillä).

Tavaroiden tuonnin määrässä kehitys on ollut niin ikään ensimmäisellä neljänneksellä odotetun kaltaista. Kasvua kertyi viimevuotisesta liki seitsemän prosenttia, mutta edellisestä neljänneksestä tuontimäärä väheni 5,7 prosenttia. Huhtikuussa tavaratuonnin määrä lisääntyi 1,4 prosenttia vuoden takaisesta.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa näkyy nyt selvästi vientitilastoissa, arvioi Etlan tutkija Birgitta Berg-Andersson.

-         Maalis-huhtikuussa lähestulkoon kaikkien tavararyhmien vienti Venäjälle putosi rajusti, kun lukuja vertaa helmikuuhun. Ennakkotietojen mukaan Suomen vienti Venäjälle laski huhtikuussa arvoltaan 58 prosenttia viimevuotisesta, kun samanaikaisesti koko tavaraviennin arvo nousi 23 prosenttia, Berg-Andersson toteaa.

Tavaratuonnissa Venäjältä erityisesti raakaöljyn tuonti on arvoltaan kutistunut.

Hintojen nousu ei osoita rauhoittumisen merkkejä

Useiden toimialojen vientihinnat kohosivat huhtikuussa uusiin ennätyslukemiin, eikä hintakehityksen rauhoittumista ole näköpiirissä. Vientituotteet kallistuivat kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä keskimäärin 25,5 prosenttia viimevuotisesta.

Tavaroiden tuontihinnat kallistuivat tammi-maaliskuussa keskimäärin 25 prosenttia vuoden takaisesta ja 7 prosenttia edellisestä neljänneksestä, käy ilmi kansantalouden neljännesvuositilinpidosta.

Huhtikuussa ulkomailta tuodut energiatuotteet kallistuivat Tilastokeskuksen tuontihintaindeksin mukaan jopa 104 prosenttia viimevuotisesta.

Mikä on Etlan Kuukausiraportti?

Kuukausiraportti täydentää Etlan Suhdanne-ennustetta. Raportti tulkitsee ytimekkäästi tärkeimmät talousluvut sekä kertoo kuukausittain päivitetyn talouden tilan ja lähikuukausien suunnan. Yhdeksän kertaa vuodessa ilmestyvästä Kuukausiraportista saa nopeasti tiedon Suomen talouskehityksen muutoksista.

Kuukausiraportti sisältää tiiviit arviot mm. kansainvälisestä talouskehityksestä, talouspolitiikasta, Suomen ulkomaankaupasta ja tuotannosta toimialoittain. Mukana on myös kooste tunnetuimpien suomalaisten talousennustajien tuoreimmista ennusteista.

Kuukausiraportti on maksullinen, vain tilaajille laadittu julkaisu. Tilaukset ja lisätiedot: https://www.etla.fi/kuukausiraportti/hinnasto/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ennakkotietojen mukaan Suomen vienti Venäjälle laski huhtikuussa arvoltaan 58 prosenttia viimevuotisesta, kun samanaikaisesti koko tavaraviennin arvo nousi 23 prosenttia, Etlan Birgitta Berg-Andersson toteaa.
Ennakkotietojen mukaan Suomen vienti Venäjälle laski huhtikuussa arvoltaan 58 prosenttia viimevuotisesta, kun samanaikaisesti koko tavaraviennin arvo nousi 23 prosenttia, Etlan Birgitta Berg-Andersson toteaa.
Lataa
Tutkija Birgitta Berg-Andersson, Etla.
Tutkija Birgitta Berg-Andersson, Etla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

IMD kilpailukykyvertailu: Suomelle paras sijoitus sitten vuoden 200522.6.2022 06:30:00 EEST | Tiedote

Suomi nousee tänä vuonna 8. sijalle IMD:n kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa. Kaikkiaan 63 maan kilpailukykyvertailussa Suomen sijoitus on paras sitten vuoden 2005. Vertailun kärkeen kiri Tanska ohi viime vuoden kärkimaa Sveitsin, joka sijoittui nyt toiseksi. Kolmatta sijaa pitää Singapore. Suomen sijoitusta kohensi muun muassa yritysten suorituskyky. Sijoitukseen heikentävästi puolestaan vaikutti se, että koronapandemiassa Suomen bkt laski monia muita maita lievemmin, joten palautuminenkin on ollut muita lievempää.

Etla: Kaikki kasvuyritykset eivät ole skaalautuvia yrityksiä20.6.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Kaikki kasvuyritykset eivät ole skaalautuvia yrityksiä, vaikka usein niin väitetään. Digitaalinen liiketoiminta sekä vienti- ja kasvuhakuisuus ovat tärkeimpiä yrityksen skaalautuvuuden ennustajia, todetaan tänään julkaistussa Etla-tutkimuksessa. Myös innovaatiotoiminnalla havaittiin positiivinen yhteys skaalautuvuuteen eli yrityksen liikevaihdon kasvuun ilman, että kulut kasvavat samassa suhteessa. Tutkimuksen mukaan skaalautuvaa liiketoimintaa esiintyy Suomessa eniten ICT-alalla, prosessiteollisuudessa ja kaupan alalla.

Etla on vuoden talousennustaja15.6.2022 12:30:25 EEST | Tiedote

Etla on voittanut vuoden 2021 Talousennustaja-palkinnon. Palkinnon myöntää vuosittain Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Suomen talouden kehityksen parhaiten ennustaneelle taholle. Etlan suhdanneryhmä on lisäksi voittanut Focus Economicsin järjestämän kansainvälisen kilpailun Suomi-sarjan tarkimmista talousennusteista viime vuonna. Aiemmin keväällä Etla voitti myös Concensus Economics -kilpailun euroalueen tarkimmista talousennusteista.

Digibarometri 2022: Suomi kolmatta vuotta putkeen kakkossijalla, teollisuuden digiasteessa myös kärkikahinoissa14.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomi on säilyttänyt toisen sijan jo kolmatta vuotta peräkkäin digitaalisuuden hyödyntämistä mittaavassa maiden välisessä vertailussa, ilmenee vuoden 2022 Digibarometrista. Parhaiten Suomi menestyy julkisen sektorin vertailussa. Heikointa Suomen menestys on yrityssektorin digitalisaation vaikutuksissa, jossa kehitys on ollut laskeva. Parannettavaa löytyy esimerkiksi yritysten t&k-panostusten kohdistumisessa. Barometrin erityisteemana on tänä vuonna teollisuuden digitalisaatio.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme