Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ukrainan sotatilanteen vuoksi tarvittavia toimenpiteitä koordinoidaan Suomen kuuden suurimman kaupungin kesken

Jaa

Ukrainan sotatilanteeseen liittyvän kriisin vuoksi Suomen kuusi suurinta kaupunkia tiivistävät yhteistyötään yhteisen tilannekuvan muodostamiseksi ja keskeisten yhteisten periaatteiden sopimiseksi. Tarkoituksena on tehostaa vuorovaikutusta myös valtionhallinnon toimijoihin.

Kuuden suurimman kaupungin kaupunginjohtajat päättivät 29. maaliskuuta 2022 säännöllisistä koordinaatiokokouksista Ukrainan sotatilanteen johdosta. Kaupunginjohtajilla on säännönmukaiset keskinäiset kokoukset jo entuudestaan, mutta nyt kokoonpanoa laajennetaan. Tiiviimpi ja laajempi yhteistyö alkaa heti huhtikuun alusta. Yhteisen tilannekuvan ylläpito sekä yhteisistä linjauksista ja periaatteista sopiminen esimerkiksi maahantulon tai maahantulijoille tarjottavien palvelujen, varautumisen ja humanitaarisen avun sekä asiaan liittyvän edunvalvonnan osalta tulee osaksi kokousten vakioagendaa. Koordinaatiokokoukset järjestetään kuukausittain ja niiden puheenjohtajana toimii pormestari Juhana Vartiainen.

Kuuden suurimman kaupungin koordinaatiokokousten kokoonpano:

• Helsingin, Tampereen ja Turun pormestarit, Espoon, Vantaan ja Oulun kaupunginjohtajat
• kaupunkien nimeämät sosiaali- ja terveystoimialan, maahanmuuton, valmiuden ja turvallisuuden sekä kasvatuksen ja koulutuksen asiantuntijat.

Koordinaatiokokouksiin kutsutaan maahanmuuttoviraston, sisäministeriön ja poliisin sekä tarvittaessa muiden organisaatioiden edustajat. Lisäksi koordinaatiokokouksiin osallistuu viestinnän edustaja.

Vallitseva ja valitettava kriisi tulee aiheuttamaan moninaisia vaikutuksia kuntakentälle. Valmius- ja varautumistoimet, maahantulijoiden vastaanotto, neuvonta ja majoitus sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja kasvatus- ja koulutuspalveluiden järjestäminen tulee aiheuttamaan kunnille myös kustannuksia. Kuusi suurinta kaupunkia pitää tärkeänä, että hallitus tekee kehysriihen yhteydessä selkeän päätöksen siitä, että kustannukset tullaan kompensoimaan kunnille täysimääräisesti, aiheutuneiden menolisäysten tai mahdollisten tulomenetysten suhteessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pormestari Juhana Vartiaisen erityisavustaja Mira Keränen, puh. 040 194 7101, s-posti: mira.keranen@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki valmistelee palvelustrategiaa − asukaskysely sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista20.5.2022 14:10:48 EEST | Tiedote

Valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen myötä myös Helsingin sosiaali- ja terveystoimi uudistuu. Uusi sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala kokoaa vuoden 2023 alussa Helsingin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen yhteen. Helsinki valmistelee palvelustrategiaa ohjaamaan uuden toimialan toimintaa. Valmistelun tueksi kysymme helsinkiläisten näkemyksiä palveluista ja siitä, miten he haluaisivat osallistua palvelujen kehittämiseen.

Hernesaaren rakentaminen viivästyy – korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaupungin valituksen koskien alueen asemakaavaa19.5.2022 10:21:32 EEST | Tiedote

Helsingin hallinto-oikeus kumosi huhtikuussa 2021 Helsingin kaupunginvaltuuston hyväksymän Hernesaaren asemakaavan. Hallinto-oikeus oli saanut kaavasta kaksi valitusta, joissa oli kyse muun muassa kaavan aiheuttamista vaikutuksista kaava-alueen ja lähialueiden liikenteeseen ja sen toimivuuteen. Kaupunki valitti päätöksestä ja jätti vastaselityksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen syksyllä 2021. Korkein hallinto-oikeus piti hallinto-oikeuden päätöksen voimassa ja kumosi asemakaavan 19.5.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme