Ukrainasta paenneet näkyvät nyt väestötilastoissa: runsas 2000 ukrainalaista sai maaliskuussa kotikunnan

Jaa
Runsas 2000 Suomessa asuvaa ukrainalaista siirtyi maaliskuussa osaksi Suomen väestöä. Tilapäisen suojelun direktiivin nojalla oleskeluluvan Suomesta saaneet Ukrainan kansalaiset ovat voineet hakea kotikuntaa Suomesta maaliskuusta lähtien.

”Maastaan paenneet ukrainalaiset alkavat nyt näkyä väestön ennakkotilastossa. Tammi-maaliskuun maahanmuutosta 2 446 eli peräti 20 prosenttia oli Ukrainan kansalaisia”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo kertoo. 

Tammi-maaliskuussa nähty maahanmuuton kasvu selittyy lähes täysin ukrainalaisilla: yhteensä maahanmuuttoja oli 2 536 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Ukrainalaisten maahanmuutot suuntautuivat alkuvuonna eniten Helsinkiin (313), Vantaalle (227) ja Tampereelle (169). Edellisvuoden tammi-maaliskuussa ukrainalaisia maahanmuuttajia oli ennakkotietojen mukaan 455 eli 1 991 kuluvaa vuotta vähemmän. 

”Mikäli ukrainalaiset hakevat aktiivisesti kotikuntaa Suomesta, tilastoihin on odotettavissa huhti-toukokuussa vielä suurempia maahanmuuttolukuja”, Rapo sanoo.

Syntyvyyden lasku näyttää maaliskuussa pysähtyneen

Tammi-maaliskuun aikana syntyi 10 412 lasta, mikä on 663 lasta vähemmän kuin vuonna 2022. Elävänä syntyneiden lukumäärä oli vuodesta 1900 alkavan mittaushistorian pienin. Viimeisen 12 kuukauden (huhtikuu 2022–maaliskuu 2023) ennakollinen kokonaishedelmällisyysluku oli 1,29, mikä on samaa tasoa kuin kuukautta aiemmin laskettu vastaava luku.

Kuolleiden määrä oli 14 928, mikä on 1 485 henkeä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Sekä syntyneitä että kuolleita oli nyt vähemmän kuin alkuvuonna 2022.

”Syntyvyyden lasku näyttää maaliskuussa ainakin toistaiseksi pysähtyneen. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, oliko pohjalukema tässä ja lähteekö syntyvyys jälleen nousuun”, yliaktuaari Joonas Toivola sanoo.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme