SDP EDUSKUNTA

Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Suomen Afrikka-strategia luo hyvän perustan Suomen ja Afrikan maiden yhteistyön kehittämiselle

Jaa

Suomen Afrikka-strategian julkistamistilaisuus pidettiin tänään torstaina. Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat katsovat, että Afrikka-strategia mahdollistaa Suomen Afrikka-politiikan laaja-alaisen tarkastelun ja luo hyvän perustan Suomen ja Afrikan maiden yhteistyön kehittämiselle.

Valtioneuvoston hyväksymässä Afrikka-strategiassa linjataan Suomen Afrikka-politiikkaa kokonaisvaltaisesta näkökulmasta. Strategiassa korostuu kumppanuuteen pohjautuva yhteistyö, ja sillä laajennetaan kehitysyhteistyöhön rakentuvaa näkökulmaa Afrikan säilyessä jatkossakin Suomen kehityspolitiikan maantieteellisenä painopisteenä. Strategiassa painottuu erityisesti poliittinen ja taloudellinen kumppanuus.

Kansainvälinen kiinnostus Afrikkaa kohtaan on kasvanut. Yli 1,3 miljardin asukkaan ja 54 valtion Afrikan manner on monimuotoinen ja kullakin maalla on omat erityispiirteensä. Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja väestönkasvuun vastaaminen ovat Afrikan keskeisiä haasteita.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja pitää tärkeänä, että yhteistyö Afrikan maiden kanssa perustuu tasavertaiseen kumppanuuteen.

- YK:n Agenda 2030 -tavoitteet edellyttävät toimia maailmaanlaajuisesti ja kestävän kehityksen ohjelma luo myös puitteet Afrikka-yhteistyölle. Afrikan maiden omia kapasiteetteja vastata taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästä kehityksestä tulee tukea. Keskinäisriippuvaisuuden vuoksi Afrikan maiden kehitys ja se, miten Afrikka pystyy vastaamaan kehityshaasteisiin, on merkityksellinen myös Euroopalle, Tuomioja toteaa.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja kriisinhallinnan parlamentaarisen komitean jäsenenä toiminut Kimmo Kiljunen katsoo tärkeäksi, että strategiassa on huomioitu myös rauhaan ja turvallisuuteen liittyvät kysymykset.

- Pitkittyneet konfliktit murentavat yhteiskuntia ja hidastavat kehitystä. Vakaus ja rauha ovat edellytys ja perusta kehitykselle. Kriisinhallinta, humanitaarinen apu, rauhanvälitys ja kehitysyhteistyö tulee nähdä toisiaan täydentävänä kokonaisuutena. Afrikka-kysymyksissä täytyy myös muistaa EU:n Afrikka-politiikka, johon Suomi unionin jäsenenä voi vaikuttaa, Kiljunen huomioi.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen nostaa esille Suomen ja Afrikan maiden taloudellisen ja kaupallisen yhteistyön.

- Taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä kehitys edellyttää uudenlaista ajattelua globaalisti siitä, miten talouksia kehitetään ja talouskasvua vahvistetaan. Ihmisarvoisten työpaikkojen luominen ja vihreä talous ovat keskeisiä tulevaisuuden kysymyksiä Afrikassa. Maanosa tarjoaa suomalaisille yrityksille mahdollisuuksia kestävän kehityksen ratkaisujen viennille sekä kaupallisen yhteistyön tiivistämiselle ja näitä mahdollisuuksia tulee hyödyntää, Koskinen korostaa.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Kristiina Salonen kiinnittää huomiota väestönkasvuun ja nostaa esille strategiasta huomionarvoisena, että Afrikan 1,3 miljardista asukkaasta 70 prosenttia on alle 30-vuotiaita ja nopeasta väestönkasvusta johtuen nuorten määrä tulee edelleen kasvamaan.

- Se, miten hyvin Afrikka pystyy luomaan uusia, kestäviä työpaikkoja ja tarjoamaan tulevaisuuden mahdollisuuksia nuorille, on aivan keskeisessä asemassa ei yksin Afrikan kannalta, mutta myös laajemmin ja erityisesti nuorten oman elämän näkökulmasta, Salonen painottaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erkki TuomiojaKansanedustaja

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Korona on osoittanut julkisen hallinnon kehittämistarpeet 9.4.2021 12:14:23 EEST | Tiedote

Vahva ja laaja julkinen hallinto on tärkeä osa pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Vaikka meillä Suomessa on monilla mittareilla mitattuna erittäin hyvä julkinen hallinto, on koronakriisi kuitenkin osoittanut siinä kipukohtia. SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen näkee, että julkisen hallinnon tulee toimia tulevaisuudessa entistä saumattomammin yhteistyössä, kansalaisten hyväksi. - Nykytilanteessa julkisen hallinnon hajanaisuus ja siilomaisuus haittaa eri toimijoiden avointa yhteistyötä ja yhteisten päämäärien laatimista. Kun rakenteet ovat tällaiset, on myös kansalaisten vaikea saada parasta mahdollista palvelua, Viljanen sanoo. Viljanen toteaakin, että julkisen hallinnon kokonaisvaltainen kehittäminen on tärkeä teko tulevaisuuden hyvien palvelujen turvaamiseksi. Hyvä julkinen hallinto on parhaimmillaan, kun se toimii saumattomasti yhteen ja pystyy toimimaan myös kriisiaikoina vaikuttavasti ja tehokkaasti. Koronan myötä myös etäratkaisujen tarve on tullut näkyväksi. Digitalisaatio eteni

VR:n palvelutaso turvattava myös Itä- ja Kaakkois-Suomessa9.4.2021 10:38:00 EEST | Tiedote

- VR käyttää koronakriisiä tekosyynä keskittäessään johdonmukaisesti palveluitaan pääkaupunkiseudulle. Heikennykset koskevat erityisesti junahenkilöstöä ja nyt YT-menettelyn kohteena ovat konduktöörit. Supistamistoimet kohdentuvat pääosin Itä- ja Kaakkois-Suomeen, sanovat liikenne- ja viestintävaliokunnan SDP:n kansanedustajat Paula Werning ja Seppo Eskelinen. Jo aiemmin tehdyillä päätöksillä rautatieliikenteen ohjaus Joensuussa ja Vainikkalassa lopetettiin ja henkilöstölle annettiin mahdollisuus siirtyä Kouvolaan. Myös Kouvolan ohjauskeskuksen toimintaa suunniteltiin keskitettäväksi pääkaupunkiseudulle. Uusimpana toimenpiteenä yhtiö ilmoitti käynnistävänsä YT-neuvottelut konduktöörien Kouvolan työpisteen lakkauttamisesta. Esitys koskettaa 27 työntekijää ja eipä yllättäisi sekään, jos seuraava siirto koskisi Joensuun 13 työntekijän työpistettä. Neuvottelujen tavoitteena on työntekijöiden siirto Etelä-Suomeen lähiliikenteen palveluihin. - Näillä toimilla heikennetään huomattavasti junal

SDP:n Kvarnström: Kierrätettävyyden lisääminen tärkeää uudessa jätelaissa9.4.2021 07:53:00 EEST | Tiedote

Eduskunta alkaa tällä viikolla käsittelemään ehdotusta uudeksi jätehuoltoa koskevaksi lainsäädännöksi. Myös ympäristövaliokunnassa aloitetaan tänään alan asiantuntijoiden kuulemiset. Kansanedustaja Johan Kvarnströmin pitää ehdotusta on kompromissina, jota voi olla tarpeen vielä viimeistellä. Kvarnström on kuitenkin tyytyväinen muutoksiin, jotka parantavat jätteiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.

SDP:n Kymäläinen: Taksilain korjaussarja pian voimaan8.4.2021 13:57:21 EEST | Tiedote

Tasavallan presidentin on huomenna perjantaina tarkoitus vahvistaa taksialaa koskevan lainsäädännön niin kutsuttu korjaussarja. Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) pitää erinomaisena, että lakimuutokset saadaan pian voimaan. - Näillä lakimuutoksilla puututaan hallitusohjelman mukaisesti viime kaudella toteutetun taksiuudistuksen epäkohtiin. Jo oppositiossa ollessamme toimme monien asiantuntijoiden ohella esiin paljon uudistukseen liittyviä uhkia, joiden käytännössä kaikkien on huomattu jälkikäteen toteutuneen. Taksiuudistuksessa mentiin liian pitkälle, joten nyt lakiin lisätään sääntelyä muun muassa taksinkuljettajan kokeesta, yrittäjäkoulutuksesta, vapaaehtoisesta erityisryhmien kuljettajakoulutuksesta sekä hinnoittelusta. Muutoksilla pyritään ennen kaikkea taksitoiminnan turvallisuuden edistämiseen, harmaan talouden torjuntaan ja hinnoittelun läpinäkyvyyden parantamiseen, Kymäläinen muistuttaa. Eduskunta hyväksyi taksilainsäädännön ko

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme