SDP EDUSKUNTA

Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Suomen on haettava Nato-jäsenyyttä

Jaa

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valtioneuvoston turvallisuusympäristön muutosta ja Suomen liittymistä Pohjois-Atlantin liittoon käsittelevistä selonteoista. Valiokunnan jäsenten, SDP:n kansanedustajien Erkki Tuomiojan, Kristiina Salosen, Kimmo Kiljusen ja Johannes Koskisen mukaan valiokunta on tehnyt huolellisen arvion toimista Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi.

- On hyvä todeta mietinnössä, ettei Suomella ole tarvetta asettaa hakemukselleen mitään reunaehtoja. Se tarkoittaa sitä että sellaiset kysymykset kuten millaisiin harjoituksiin osallistumme tai vieraiden joukkojen, tukikohtien tai ydinaseiden sijoittaminen Suomeen ovat ja pysyvät omassa kansallisessa harkinnassamme. Ydinenergialaki kieltää jo nyt ydinaseiden tuomisen Suomeen, valiokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja toteaa.

- Aktiivisen ja ennakoivan diplomatian sekä vakautta edistävän ulko- ja turvallisuuspolitiikan jatkaminen myös Naton jäsenenä on tärkeää. Venäjä on jatkossakin naapurimaamme ja keskusteluyhteyttä on pidettävä yllä kaikissa tilanteissa, Tuomioja jatkaa.

- Valiokunta arvioi, että Suomen Nato-jäsenyyden vuotuiset välittömät lisäkustannukset tulisivat olemaan noin 1-1,5 prosenttia Suomen nykyisestä puolustusbudjetista eli noin 60-100 milj. euroa. Nato-jäsenyys toisi samalla mahdollisia positiivia talousvaikutuksia, sillä se vahvistaisi Suomen taloudellisen toimintaympäristön vakautta ja houkuttelevuutta investointikohteena. Vertailun vuoksi: Venäjän aloittaman sodan arvioidaan lisäävän julkisen talouden menoja Suomessa 7000 miljoonalla eurolla viidessä vuodessa, Johannes Koskinen kommentoi.

- Suomen Nato-jäsenyys on nimenomaan Suomen ja suomalaisten turvallisuuden puolesta, ei ketään vastaan. Se ei myöskään muuta aiemmissa selonteoissa vahvistettuja lähtökohtia siitä, miten Suomi YK:n peruskirjan mukaisesti ja kansainvälisiä sopimuksiaan kunnioittaen ei tule sallimaan alueensa käyttöä muihin kuin liittokunnan puolustuksellisiin tarkoituksiin, Kimmo Kiljunen toteaa.

- Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien myötä kaikki Pohjoismaat kattava yhteistyö Naton sisällä tarjoaa mahdollisuuden pohjoismaisen arvopohjan mukaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan edistämiselle Natossa. Tällä on koko Pohjois-Euroopan turvallisuutta vahvistava vaikutus. Pohjoismaisen yhteistyön tulee olla tärkeä osa Suomen Nato-profiilia, Kristiina Salonen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erkki TuomiojaKansanedustaja

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Vammaisten työllisyyden edistäminen tarvitsee oman tiekarttansa4.7.2022 14:55:37 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen vammaisten työllisyyden edistämisen tiekartan valmistelun aloittamisesta. Tiekartan tarkoituksena on luoda selkeä yhtenäinen tavoitetila ja toimenpiteet vammaisten työllisyyden edistämiseksi. Tiekarttaa on aikaisemmin esittänyt muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutettu eduskuntakertomuksessaan.

Kansanedustaja Tuula Väätäinen: SDP:n johtama hallitus on päättäväisesti toteuttanut hallitusohjelmaa4.7.2022 14:53:08 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen toteaa, että Sanna Marinin johtama hallitus on päättäväisesti toteuttanut hallitusohjelmaan kirjattuja linjauksia vaikeina aikoina. Suurimman osan vaalikaudesta hallitus on joutunut työskentelemään hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa vaikeiden asioiden äärellä. Haasteiden edessä hallitus on määrätietoisesti vaalikauden alusta asti saattanut hallitusohjelmakirjauksia toteen. Väätäinen on tyytyväinen, että aikana, jolloin Suomi on joutunut kohtaamaan globaalin pandemian, sodan Euroopassa ja muita vaikeita haasteita, on maatamme johtanut sosialidemokraattien vetämä hallitus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme