Aluehallintovirasto

Ulkomaalaislain tilapäinen muutos mahdollistaa turvapaikanhakijoiden työskentelyn kausityössä

Jaa

Ulkomaalaislain väliaikaisella muuttamisella mahdollistetaan kansainvälistä suojelua hakeneen työnteko heti ilman oleskelulupaa alkutuotannossa.

Turvapaikkaa hakeneen työnteko on voinut alkaa ulkomaalaislain mukaisesti vasta kolmen tai kuuden kuukauden Suomessa oleskelun jälkeen. Lainmuutoksella mahdollistetaan poikkeaminen näistä karenssiajoista.

Muutos koskee turvapaikanhakijoita, joilla on lain voimaan tullessa vireillä turvapaikkahakemus. Lakimuutos ei koske henkilöitä, jotka tekevät uuden turvapaikkahakemuksen lain voimaantulon jälkeen. Lainmuutos ei mahdollista sellaisen turvapaikanhakijan työntekoa, jonka työnteko-oikeus on jo päättynyt lain voimaan tullessa.

Tilapäinen muutos koskee työntekoa vain maa-, metsä-, puutarha- ja kalatalouden tehtävissä. Työtehtäviltä ei erikseen edellytetä, että ne olisivat huoltovarmuuden kannalta akuutteja tai kriittisiä. Tarkoitus on lisätä työvoimaa erityisesti mainituilla alkutuotannon aloilla, joissa kausiluonteisten töiden hoitamisen tarve on erityisen suuri.

Työnantajalla velvollisuus varmistaa työnteko-oikeus

Turvapaikanhakija voi jatkaa työntekoaan täytäntöönpanokelpoisesta maastapoistamispäätöksestä huolimatta niin kauan kuin hän saa vastaanottopalveluita.

Työnteko-oikeuden osoittaminen on sekä turvapaikanhakijan että työnantajan vastuulla. Työsuojeluviranomainen valvoo tarkastuksillaan työnantajan velvoitetta varmistautua ulkomaalaisen työntekijän työnteko-oikeudesta.

Turvapaikanhakija saa turvapaikkapäätöksen yhteydessä tietoa työnteko-oikeudesta. Työnteko-oikeuden voi osoittaa esimerkiksi vastaanottokeskuksen asiakaskortilla. Maahanmuuttovirastolta voi pyytää todistusta työnteko-oikeudesta, mutta se kannattaa tehdä vasta kun henkilö on työllistymässä, eikä muilla keinoilla voida luotettavasti osoittaa työnteko-oikeutta.

Poikkeussäännös on voimassa 29.6.–31.10.2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Tarkastaja Merja Laakkonen, puh 029 501 6976, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Tarkastaja Katariina Nysund, puh. 029 501 8704, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme