Oulun yliopisto

Ultraluja teräs on ympäristöystävällisempi - tutkijat ja yritykset kehittämään uusia sovellustapoja

Jaa

Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmä on käynnistänyt hankkeen, jossa suunnitellaan yhteistyössä metallialan yritysten kanssa ultralujista teräsmateriaaleista rakennettavia teräsrakenteita sekä niille soveltuvia valmistusmenetelmiä. Siirtyminen teräsrakentamisessa 3-4 kertaa nykyistä lujempiin teräsmateriaaleihin mahdollistaa entistä kevyempien ja kestävämpien teräsrakenteiden valmistuksen. Samalla kun terästä tarvitaan vähemmän, voidaan pienentää teräksestä valmistetun tuotteen koko elinkaaren hiilijalanjälkeä.

Ultralujan teräksen käytössä haasteena ovat teräsrakenteen suunnittelu ja työstötekniikka. Teräksen lujuuden kasvaessa sen paino ja kimmokerroin eli jäykkyys pysyvät lähes vakiona. Ultralujaa terästä käytettäessä sitä tarvitaan normaalia teräslaatua huomattavasti vähemmän, jolloin rakenteen paino kevenee ja rakenteet ohenevat. Kevyiden teräsrakenteiden jäykkyys pitää toteuttaa tällöin rakenteen muodolla, mikä tekee teräsrakenteen suunnittelusta aikaisempaa monimutkaisempaa.

Hankkeessa selvitetään lisäksi lasertekniikan optimaalista hyödyntämistä.

Tehokkaat Rakenteet (TeRa) –hankkeessa on mukana seitsemän Pohjois-Pohjanmaan alueella toimivaa metallialan yritystä. Tavoitteena on kasvattaa yritysten kykyä suunnitella ja valmistaa entistä haastavampia, ympäristöystävällisempiä ja kilpailukykyisempiä teräsrakenteita.

Polttoainesäästöjä työkoneille

Pääosin Nivalassa toimiva Tulevaisuuden tuotantotekniikat (FMT) -ryhmä on osa Oulu yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttia ja Terästutkimuskeskus CASR:a. Oulu yliopistossa tutkittavissa seuraavien sukupolvien ultralujissa teräksissä pyrkimyksenä on saada rakenneteräksen myötölujuus yli 2000 Mpa:n eli yli viisinkertaisesti nykyiseen perusteräkseen verrattuna (n. 400 Mpa).

Lujimmat tällä hetkellä markkinoilla saatavilla olevat kuumavalssatut rakenneteräkset ovat myötölujuudeltaan yli 1300 MPa:ta. Tällaista ultralujaa terästä käytetään mm. metsänhakkuukoneen kuormaimessa. Kevyemmän teräksen käyttö merkitsee mm. säästöjä polttoainekuluissa.

Pohjois-Pohjanmaan liiton EU:n EAKR kaksivuotisen rahoituksen saaneen Tehokkaat Rakenteet-hankkeen budjetti on 625 000 euroa. Nivalan ELME Studiossa toteutettavaa hanketta rahoittavat myös Nivala-Haapajärven seutu NIHAK r.y., Nivalan kaupunki ja Nivalan Teollisuuskylä Oy sekä seitsemän Pohjois-Pohjanmaan alueella toimivaa yritystä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusjohtaja Kari Mäntyjärvi, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, Tulevaisuuden tuotantotekniikat (FMT)-tutkimusryhmä, puh. 0400 843050, kari.mantyjarvi@oulu.fi

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kainuun ja Koillismaan kunnissa alkoi hiilineutraaliutta edistävä hanke2.4.2020 13:15:00 EESTTiedote

Kainuussa ja Koillismaalla on maaliskuun alussa alkanut Kainuun ja Koillismaan kunnat hiilineutraaleiksi -hanke (KAHINA), joka kestää kaksi ja puoli vuotta. Hankkeen keskeinen tavoite on edistää hiilineutraaliutta ja energiatehokkuutta siihen osallistuvissa kunnissa, joita ovat Kajaani, Kuusamo, Paltamo, Puolanka, Suomussalmi, Taivalkoski ja Vaala. Niillä on halukkuutta liittyä ilmastonmuutoksen hillitsemisen edelläkävijöiden verkostoon HINKU:un.

Tutkijat: Mikro- ja yksinyrittäjät tarvitsevat nopeasti suoraa tukea ja neuvontaa26.3.2020 15:07:33 EETTiedote

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne koskee taloudellisesti kriittisimmin mikroyrityksiä (alle 10 henkilöä), erityisesti yksinyrittäjiä. Kaikista Suomen yrittäjistä 69% on yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjien yleisin yritysmuoto on toiminimi, joka jää mm. Business Finlandin tarjoaman kriisirahoituksen ulkopuolelle. Hallitus on myös reagoinut yksinyrittäjien ja toiminimien tilanteeseen edistämällä yrittäjien työttömyysturvaa. Sen toimeenpano täytyy tehdä mahdollisimman nopeasti ja lisäksi tarvitaan mikroyrityksille suunnattua suoraa tukea konkurssiaallon välttämiseksi, toteavat Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTREn tutkijat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme