Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

UM: BEAM-ohjelman arviointi kannustaa yhteishankkeisiin

Jaa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

Tiedote 138/2017
18.8.2017

BEAM-ohjelman arviointi kannustaa yhteishankkeisiin

Yritysten innovaatiotoimintaa kehittyvillä markkinoilla tukeva BEAM-ohjelma on saanut liikkeelle hankkeita, jotka eivät olisi muuten käynnistyneet. Kehitysvaikutukset kuitenkin paranisivat lisäämällä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa sekä yritysten, kansalaisjärjestöjen ja tutkimuslaitosten yhteishankkeilla.

Ohjelman kehittävän evaluoinnin väliarvioinnin tulokset on julkaistu tällä viikolla. 

"BEAM-ohjelma on jo tuottanut tulosta esimerkiksi Keniassa. Sähköinen työnvälitys Fuzu on kasvanut voimakkaasti ja käyttäjien määrä ylittää 700 000 henkeä. Tämä avaa merkittävää pullonkaulaa, jonka toimimaton julkinen työnvälitys aiheuttaa. Seuraavan 10 vuoden aikana Afrikan työmarkkinoille tulee yli 120 miljoonaa uutta työnhakijaa", sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen

Arvioinnin ensimmäinen kenttämatka Namibiaan ja Etelä-Afrikkaan osoitti, että hankkeet vastaavat paikallisia tarpeita ja ovat saavuttamassa konkreettisia tavoitteita. Hankkeet tuottavat uusia tuotteita sekä palvelu- ja prosessi-innovaatioita uuteen ympäristöön.

Tehdyn väliarvioinnin mukaan ohjelmaa pidetään tärkeänä mahdollisuutena toimia ympäristössä, johon yrityksen ei muuten tulisi lähdettyä. 

Arviointi antaa eväitä BEAM-ohjelman jatkokehittämiselle. Se suosittelee kehitysvaikutusten analyysien vahvistamista sekä lisäämään yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Evaluointi suosittelee myös toiminnan keskittämistä, jotta suhteellisen pienten yksittäisten hankkeiden asemesta saavutetaan laajempaa vaikuttavuutta ohjelmatasolla.

Business with Impact, BEAM, on Tekesin ja ulkoministeriön viisivuotinen ohjelma, joka käynnistyi vuoden 2015 alussa. Sen suuruus on 50 miljoonaa euroa. Ohjelman tavoitteena on auttaa suomalaisia yrityksiä ja muita toimijoita ratkaisemaan innovaatioiden avulla maailman kehityshaasteita kestävän liiketoiminnan kautta. 

Ohjelma tukee suomalaisten yritysten, kansalaisjärjestöjen, tutkimusorganisaatioiden, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen innovaatioiden kehittämistä ja kokeilua. Se pyrkii edistämään sekä kehittyvien maiden hyvinvointia että tuomaan kansainvälistä liiketoimintaa suomalaisyrityksille.

Nyt julkaistu BEAM-ohjelman arviointi eroaa perinteisestä hanke-evaluoinnista. Arvioinnin väliraporttiin on koottu tulokset, joita ohjelman rinnalla tehtävä jatkuva arviointiprosessi on tuottanut. Tällainen, niin sanottu kehittävä evaluointi, antaa jatkuvaa palautetta toimivista lähestymistavoista. Siten se osaltaan tukee innovaatioiden tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta sekä riskien hallintaa.

Lisätietoja:
BEAM-ohjelma: ylitarkastaja Oskar Kass, kehitysrahoituslaitosten yksikkö, puh. 0295 351 943
Evaluointi: ylitarkastaja Riitta Oksanen, kehitysyhteistyön evaluointi, puh 0295 351 432

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme