Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Capital of Metal-kampanjen efterlyser världens heavyhuvudstad i Finland

Jaa

Capital of Metal-kampanjen går ut på att ta reda på vilken av städerna i Finland är värd titeln världens metalhuvudstad. Kampanjen lyfter fram Finlands position som metalmusikens globala centrum med det största antalet metalband per invånare.

Utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati, Tuska-festivalen, Sony Music Finland och tio finländska städer samarbetar för att hitta Finlands metalmusikhuvudstad. Capital Of Metal-kampanjen startar i dag på adressen www.capitalofmetal.fi. På webbplatsen kan finländska metalband skriva in sina uppgifter på Finlands karta och hjälpa sin egen hemort att ta hem segern i tävlingen. I kampanjen deltar Helsingfors, Joensuu, Jyväskylä, Kemi, Kuopio, Lahtis, Tammerfors, Uleåborg, Vasa och Villmanstrand, men alla finländska städer kan delta i tävlingen om metalhuvustadstiteln. Vinnare är den stad som har flest metalband i förhållande till invånarantalet. Band kan skrivas in på kartan fram till den 20 juni och vinnaren offentliggörs den 21 juni. Vinnarstaden kommer att presenteras också på Tuska-festivalen i Helsingfors den 29.6–1.7.2018.

Vänner av finländsk metalmusik hela världen över kan delta i kampanjen genom att gilla sina favoritgrupper på webbplatsen Capital of Metal. På webbplatsen kan man också beställa T-shirts med metalinspirerade logotyper för de olika kampanjstäderna. Bland alla band och fans lottas det ut skivpresentkort och alla de som gillat banden deltar i utlottningen av två biljettpaket till Tuska-festivalen, inklusive resor och logi.

Idén om Capital of Metal-kampanjen föddes när Eeka Mäkynen som jobbar med Tuska-festivalen och Tomi Saarinen och Tuomo Saikkonen på Sony Music samlades för att diskutera nuläget inom den finländska metalmusiken. Finland tog i slutet av 1990-talet klivet in bland tungviktarna inom metalmusiken i världen med HIM, Nightwish och Children of Bodom som vägvisare, och vårt internationella rykte visar inga tecken på att blekna när vi snart är inne på 2020-talet.

”Finländska band turnerar flitigt runtom i världen, inspelningarna säljer guld och festivalerna med metalmusik fylls av en entusiastisk publik. Vi konstaterade att vår metalkultur är värd ett rejält lyft”, berättar Saikkonen som också är känd för skivbolaget Sakara Records och bandet Mokoma.

”Inte nog med att det i Finland finns över 50 metalband per 100 000 invånare, metalmusiken har en unik ställning som en del av vår populärkultur. Det är också värt att nämna den sammanhållning som råder inom metalgemenskapen. Till exempel på Tuska-festivalen i fjol sommar fick polisen inte kännedom om ett enda fall av störande av ordning .”

Kampanjens samarbetsparter består av ett stort antal aktörer inom finländsk tung musik. Huvudpartners är Radio Rock, Levykauppa Äx, Musamaailma och Inferno. Under kampanjen presenteras finländska aktörer inom metalmusikfältet även på videor som gjorts om de städer som deltar i tävlingen. I en minidokumentärserie med åtta avsnitt åker Antti Hyyrynen från gruppen Stam1na runt i Finland och intervjuar lokala metalprofiler för att finna metalmusikens kärna i varje stad. Videofilmerna om de olika städerna och andra videor som producerats för kampanjen kan ses på webbplatsen Capital of Metal.

Utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati vill genom kampanjen stödja och hedra de finländska metalgruppernas banbrytande arbete. ”Metallgrupperna är jätteviktiga ambassadörer för Finland. Vi har otaliga exempel på personer som har kommit till Finland för att studera eller tack vare metalmusiken blivit intresserade av något annat i Finland”, berättar Petra Theman, chef för utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati.

”De första föreställningarna om ett land föds vanligen genom kultur och idrott, och då det gäller Finland har metalmusiken redan länge varit en viktig inkörsport till vårt land.”

Mediekontakter och intervjuförfrågningar:

Tuomo Saikkonen
Projektchef, Capital of Metal
+358 400 252 756
info@capitalofmetal.fi

Meira Pappi
Specialist, Finlandsfrämjande, Utrikesministeriet
+358 40 140 8940
meira.pappi@formin.fi

Eeka Mäkynen
Verkställande direktör, Finnish Metal Events Oy
+358 50 344 4780
eeka@fme.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme