Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ennätysmäärä matkustusilmoituksia ulkoministeriölle viime vuonna

Jaa

Suomalaiset tekivät ulkoministeriölle vuonna 2017 ennätysmäärän matkustusilmoituksia, lähes 267 000. Ilmoituksia tehtiin 198 maahan ja alueelle. Ilmoituksia jätettiin lähes 96 000 enemmän kuin edellisvuonna.

Matkustusilmoitus.fi-palvelussa ulkomaille matkustavat voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle hätä- ja kriisitilanteita varten. Vuoden aikana ulkoministeriö lähetti 109:ssä eri puolilla maailmaa tapahtuneessa poikkeustilanteessa tietoja ja toimintaohjeita ilmoituksen tehneille. Tiedotteita lähetettiin niin luonnonmullistuksia kuin terroristi-iskujakin koskien.

Myös Suomen ulkomaanedustustojen ja ulkoministeriön kansalaispalveluiden kysyntä jatkaa kasvuaan. Vuonna 2017 kirjattiin yli 67 400 konsulipalvelutapahtumaa. Vuonna 2016 luku oli 55 000.

Edustustojen velvollisuutena on neuvoa ja auttaa asiakasta edistämään omatoimisesti asiaansa. Edustustot palvelevat myös ulkomailla hätään joutuneita suomalaisia.

Yleisimmin palvelua tarvitaan passin vanhenemisen, katoamisen tai muun matkustusasiakirjoja koskevan ongelman vuoksi.  Useat maat edellyttävät, että passi on voimassa kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Uusia passeja myönnettiin edustustoissa yhteensä 18 795 kappaletta.

Vuonna 2017 edustustoissa ryhdyttiin myöntämään myös henkilökortteja, joita haettiin yhteensä 1 875 kappaletta.

Valtaosassa palvelutilanteista neuvonta riitti asian ratkaisemiseksi. Monia tapauksia ryhdyttiin hoitamaan ulkoministeriön ympärivuorokautisen päivystyskeskuksen kautta, josta tapaus siirrettiin tarvittaessa suurlähetystöjen tai konsulaattien tehtäväksi. Päivystyskeskus hoitaa kaikkien Suomen ulkomaanedustustojen virka-ajan ulkopuolisen hätätilanteiden päivystyksen.

Vuoden 2017 aikana edustustoissa ja ministeriössä käsiteltiin yhteensä 519 kuolemantapausta. Ulkomailla sairastuneista ja onnettomuuteen joutuneista konsuliapua tarvitsi 432 henkilöä. Edustustot avustivat 175:tä rikoksen uhriksi joutunutta matkaajaa. Ulkomailla pidätettyjä tai vangittuja suomalaisia oli 213.

Erilaisia avustustapauksia oli eniten Espanjassa (752), Virossa (211), Thaimaassa (187), Ruotsissa (109) ja Venäjällä (109).

Ulkoministeriön verkkosivujen luetuinta sisältöä ovat julkaisemat matkustustiedotteet, joissa kerrotaan kohdemaan pitkän aikavälin turvallisuustilanteesta. Tiedotetta julkaistaan yli 150 maasta.

Ulkoministeriö suosittelee kaikille ulkomailla matkustaville suomalaisille kattavan matkavakuutuksen ottamista ja vakuutusehtojen tarkistamista ennen matkaa.

Lisätietoja: Konsuliasioiden yksikön päällikkö Juha Savolainen, puh. 0295 295 351508 tai tiiminvetäjä Antti Putkonen, puh. 0295 350126.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme