Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: EU:n ja Japanin väliset vapaakauppaneuvottelut on saatu päätökseen

Jaa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

Tiedote 218/2017
8.12.2017

EU:n ja Japanin väliset vapaakauppaneuvottelut on saatu päätökseen

EU ja Japani ovat 8.12.2017 saaneet päätökseen neuvottelut laaja-alaisesta vapaakauppasopimuksesta. Sopimus on sekä taloudellisesti että poliittisesti merkittävä. EU ja Japani vastaavat yhdessä noin kolmasosasta maailman BKT:stä.

Kauppasopimus kattaa laajalti tavarakaupan, siihen liittyvän sääntelyn ja kaupan esteet, sekä palvelukaupan. Sopimuksen tullessa voimaan tullit poistuvat välittömästi 90 prosentilta EU:n viennistä Japaniin. EU:n palvelutarjoajien pääsy japanilaismarkkinoille helpottuu monilla aloilla. Neuvotteluja investointien suojasta on sen sijaan päätetty jatkaa erillään tästä sopimuksesta.

Kauppa vapautuu heti useissa Suomen viennille tärkeissä tuotteissa, kuten muovi- sekä kemianteollisuuden tuotteissa. Metsäteollisuustuotteiden tullit poistuvat siirtymäaikojen jälkeen. Japanin elintarvikemarkkinoiden avautuminen tuo uusia mahdollisuuksia elintarvikeviejillemme.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen mukaan sopimus on hieno uutinen sekä Suomen että avoimen maailmankaupan kannalta. ”Suomella on hyvä maine Japanissa. Vapaakauppa Japanin kanssa tarjoaa uusia vientimahdollisuuksia, ja on tärkeää, että suomalaisyritykset hyödyntävät näitä tehokkaasti”, toteaa ministeri Mykkänen.

Tavoitteena on, että sopimuksen soveltaminen käynnistyisi ensi vuoden loppupuolella.

Lisätietoja: ministeri Mykkäsen diplomaattiavustaja Tuuli-Maaria Aalto, puh. 040 352 0463 ja kaupallinen neuvos Mia Hurtta, puh. 040 5733 206.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme