Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus CETA astuu voimaan

Jaa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

Tiedote 161/2017
20.9.2017

EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus CETA astuu voimaan

EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen CETA:n (Comprehensive Economic and Trade Agreement) väliaikainen soveltaminen alkaa 21.9.2017. Suomalaisyritykset pääsevät tästä lähtien hyödyntämään sopimusta Kanadan kaupassa.

Sopimus poistaa tullit kaikilta teollisuustuotteilta joko saman tien tai enintään seitsemän vuoden siirtymäajan jälkeen. Muutokset tulevat voimaan välittömästi, kun sopimuksen väliaikainen soveltaminen alkaa. Jotta eurooppalainen viejä voi saada tullietuudet hyväkseen Kanadassa, sen tulee rekisteröityä.

"Suomalaiset yritykset hyötyvät CETA-sopimuksesta konkreettisesti mm tullimaksujen poistumisen ja palvelumarkkinoiden avautumisen myötä. Matkustan lokakuussa suomalaisen bisnesdelegaation kanssa Kanadaan ja odotukset maidemme välisen kaupan edistämisestä ovat korkealla. Lisäksi sopimus antaa tervetulleen viestin vapaakaupan luomista mahdollisuuksista", toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Tuotteiden kaksinkertainen testaaminen EU:n ja Kanadan markkinoille vähenee ja tuo yrityksille merkittäviä kustannussäästöjä. Sopimus laajentaa eurooppalaisten yritysten pääsyä myös Kanadan provinssien ja suurten kaupunkien hankintakilpailuihin.

Sopimus tarjoaa suomalaisyrityksille uusia mahdollisuuksia muun muassa ympäristö- ja liikennepalveluissa. Sopimuksen myötä maahantulo Kanadaan tulee mahdolliseksi ilman tarveharkintaa lukuisilla Suomen vientialoilla, kuten insinööri- ja IT-palveluissa. Investoinnit Kanadaan helpottuvat. Pienemmät investoinnit, arvoltaan alle 1,5 miljardia Kanadan dollaria, vapautetaan Kanadan viranomaisten tarkastelusta.

Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa (VATT) on meneillään tutkimus CETA:n vaikutuksista. VATT:n alustavan arvion mukaan sopimuksen taloudelliset vaikutukset Suomelle ovat jonkin verran suurempia kuin EU-jäsenvaltioille keskimäärin. Sopimus edistäisi alustavien tulosten mukaan erityisesti Suomen palveluvientiä.

Suomi vei Kanadaan vuonna 2016 tavaraa 400 miljoonan euron arvosta ja toi sieltä 435 miljoonalla eurolla. Palveluiden vienti vuonna 2015 Suomesta Kanadaan ylsi 269 miljoonaan euroon, ja Kanada toi palveluja Suomeen 62 miljoonalla eurolla.

Väliaikainen soveltaminen perustuu CETA-sopimuksen ja EU:n perussopimuksen määräyksiin. Kyseessä on tavanomainen järjestely, jonka mukaisesti valtiosopimusta tai sen osaa voidaan soveltaa väliaikaisesti ennen sopimuksen voimaantuloa. Väliaikaisesti voidaan soveltaa kuitenkin vain sopimusmääräyksiä, jotka kuuluvat EU:n toimivaltaan. CETA-sopimuksen investointituomioistuinjärjestelmä jää väliaikaisen soveltamisen ulkopuolelle.

CETA-sopimus voi tulla kokonaisuudessaan voimaan sen jälkeen, kun se on hyväksytty kaikissa EU-jäsenvaltioissa, mukaan lukien Suomen eduskunnassa. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle lokakuussa 2017.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Pasi-Heikki Vaaranmaa, puh. 0295 351 700 ja kaupallinen neuvos Mary-Anne Nojonen, puh. 0295 351 494, kauppapolitiikan yksikkö

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Independent assessment: development financier Finnfund’s work most impactful in agriculture and forestry sector10.12.2018 10:30Tiedote

Development financier Finnfund has succeeded in investing more and more in the world’s poorest countries and most difficult sectors, while also maintaining its commercial viability. The most positive development impacts can be seen in the company’s investments in agriculture and forestry. This information comes from an independent assessment of the company’s activities.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme