Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: EU:n kauppaministerit keskustelevat WTO:sta, EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteesta sekä EU:n vapaakauppasopimuksista

Jaa

EU:n kauppaministerit kokoontuvat Innsbruckiin epäviralliseen kokoukseen 4.-5.10.2018. Suomea kokouksessa edustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Kokouksessa keskustellaan Maailman kauppajärjestö WTO:n uudistamisesta, jossa EU on ottanut johtoroolin ja pyrkii aktiivisesti löytämään keinoja järjestön toiminnan kehittämiseksi. Monen muun WTO-jäsenen tapaan EU:ssa nähdään tarvetta niin päivittää kaupan sääntöjä, vastata riitojenratkaisujärjestelmän haasteisiin kuin kehittää järjestön säännönmukaista toimintaa.

”Monenkeskisen, sääntöpohjaisen järjestelmän ylläpitäminen protektionististen paineiden keskellä on hyvin tärkeää. Erityisesti WTO:n riitojenratkaisujärjestelmän toimintakyvyn turvaaminen edellyttää pikaisia toimia”, ministeri Anne-Mari Virolainen toteaa.

Kauppaministerit keskustelevat myös EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteesta. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ja presidentti Donald Trumpin heinäkuussa sopima yhteisjulistus oli myönteinen askel transatlanttisissa kauppasuhteissa. Parhaillaan kartoitetaan mahdollisia alueita, joilla suhteita olisi mahdollista kehittää.

Ministeri Virolainen pitää myönteisenä, että EU ja Yhdysvallat pyrkivät yhteistyön avulla löytämään ratkaisuja kauppakysymyksiin. Suomi tukee transatlanttisen kauppasuhteen vahvistamista tasapainoisella, molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla.

Lisäksi komissio antaa kokouksessa tilannekatsauksen EU:n ajankohtaisiin kauppasopimusneuvotteluihin. Ministeri Virolaisen mielestä kauppasopimuksillaan EU antaa vahvan signaalin avoimen, sääntöpohjaisen kaupan puolesta ja protektionismia vastaan.

Lisätietoja: ministerin diplomaattiavustaja Tuuli-Maaria Aalto, puh. 0295 350633 sekä osastopäällikkö Ilkka-Pekka Similä, puh. 0295 350 257.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme