Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: EU:n kauppaministerit keskustelevat WTO:sta, vapaakauppasopimuksista ja kauppasuhteesta Yhdysvaltoihin

Jaa

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu kauppaministerien johdolla 22. toukokuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Neuvostossa keskustellaan Maailman kauppajärjestö WTO:n jatkotyöstä ja vaihdetaan näkemyksiä EU:n ajankohtaisista kauppasopimuksista. Viime vuonna pidetyn WTO:n ministerikokouksen jäätyä tuloksiltaan laihaksi EU:n kauppaministerit keskustelevat linjauksista järjestön jatkotyön kehittämiseksi.

”Suomi pitää tärkeänä, että WTO kykenisi jatkamaan monenkeskistä neuvottelutyötään tehokkaasti ja että sen riitojenratkaisujärjestelmän toimintakyky turvataan”, ministeri Anne-Mari Virolainen toteaa.

Kauppaministerit keskustelevat EU:n ja Japanin sekä EU:n ja Singaporen sopimuksista, jotka ovat parhaillaan jäsenmaiden tutkittavina.

”Toivon, että sopimukset saadaan voimaan mahdollisimman pian. On tärkeää, että yrityksemme pääsevät hyödyntämään sopimusten tuomia markkinoillepääsymahdollisuuksia ja kilpailuetua”, Virolainen toteaa.

Lisäksi Virolainen pitää tärkeänä, että vapaakauppaneuvottelut Australian ja Uuden-Seelannin kanssa päästäisiin aloittamaan mahdollisimman pian. Näitä maita koskevat neuvottelumandaatit on tarkoitus hyväksyä kokouksessa.

Komissio selostaa myös lyhyesti ajankohtaista tilannetta muissa kauppaneuvotteluissa. Meksikon kanssa on päästy poliittisen tason yhteisymmärrykseen, Mercosurin kanssa neuvotteluja jatketaan.

Ministeri Virolainen painottaa, että kauppasopimuksillaan EU antaa vahvan signaalin vapaan kaupan puolesta ja protektionismia vastaan.

Lounaalla ministerit keskustelevat EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteesta.

Lisätietoja: ministerin diplomaattiavustaja Tuuli-Maaria Aalto, puh. 0295 350 633 ja osastopäällikkö Ilkka-Pekka Similä, puh. 0295 350 257.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme