Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: EU:n kauppaministerit kokoontuvat ministeri Skinnarin johdolla Brysselissä

Jaa

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari johtaa puhetta EU:n kauppaministereiden kokouksessa Brysselissä 21. marraskuuta. EU:n kauppaministerit keskustelevat WTO:sta, EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteesta sekä EU:n kauppasopimusten toimeenpanoa koskevasta raportista.

Maailman kauppajärjestö WTO:n tilanteessa ei ole tapahtunut ratkaisevaa muutosta. WTO:n riitojenratkaisujärjestelmä halvaantuu joulukuussa, mikä murentaa monenvälistä kauppajärjestelmää. Ensi vuoden kesäkuussa järjestettävän WTO:n ministerikokouksen näkymät eivät ole kovin lupaavat. Ministeri Ville Skinnari pitääkin tärkeänä, että kauppaministereiden kokouksesta lähtee vahva viesti monenvälisen kauppajärjestelmän ja riitojenratkaisun puolesta.

EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteita leimaavat jännitteet. Ministeri Skinnari toivoo edelleen, ettei Yhdysvallat aseta EU:lle autotulleja tai muita tuonnin rajoituksia. Hän pitää kuitenkin valitettavana, että epävarmuus mahdollisista toimista jatkuu.

”On selvää, ettei eurooppalainen autoteollisuus uhkaa Yhdysvaltojen taloutta, kansallisesta turvallisuudesta puhumattakaan. Transatlanttinen yhteistyö on molempien etu. Toivon, että voimme jatkaa kauppasuhteiden kehittämistä. EU:n ehdotus vaatimustenmukaisuuden arviointia koskevasta sopimuksesta on konkreettinen askel suhteita syventävään suuntaan”, ministeri Skinnari sanoo

EU-puheenjohtajuuskaudellaan Suomi on korostanut vapaakauppasopimusten tehokasta toimeenpanoa, jota koskevan vuosiraportin kauppakomissaari Cecilia Malmström esittelee. Ministerin mielestä on erittäin tärkeää, että EU:n yritykset ja kuluttajat voivat hyödyntää kauppasopimuksia parhaalla mahdollisella tavalla.

Muissa asioissa komissio esittelee kansainvälistä kauppaa käsittelevän Eurobarometri-tutkimuksen, joka julkaistaan kokousta edeltävänä päivänä.

Lounaalla ministerit keskustelevat EU:n kauppasuhteista Kiinaan. Lisäksi kauppakomissaari Malmström antanee tilannekatsauksen EU:n vapaakauppasopimusten neuvottelutilanteesta.

Lisätietoja: kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin diplomaattiavustaja Juha Niemi, puh. +358 50 478 1387 sekä osastopäällikkö Ilkka-Pekka Similä, puh. +358 50 336 3856.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme