Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisu ylimääräistä muutoksenhakua koskevassa asiassa

Jaa

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi 17. kesäkuuta 2021 päätöksen, jolla se jätti tutkittavaksi ottamatta Suomea koskevan valituksen katsottuaan, että Euroopan ihmisoikeussopimuksen (EIS) määräykset eivät soveltuneet valitukseen ja että valittaja ei ollut turvautunut kaikkiin kotimaisiin oikeussuojakeinoihin.

Valittaja valitti EIS 6 artiklan nojalla, että hänen lainvoiman saaneen päätöksen purkamista koskeva oikeudenkäyntinsä ei ollut oikeudenmukainen, sillä korkein hallinto-oikeus (KHO) oli hylännyt purkamista koskevan hakemuksen. Valittaja valitti 6 artiklan nojalla myös oikeussuojan saatavuudesta, sillä valittaja ei purkuhakemuksen tultua hylätyksi voinut tehdä vahingonkorvausvaatimusta.

Lähettämättä valitusta hallitukselle vastinetta varten EIT katsoi, että päätöksen purkamista koskeva oikeudenkäynti KHO:ssa ei kuulunut EIS 6 artiklan soveltamisalaan. EIS:n määräykset eivät siten soveltuneet valitukseen. EIT totesi lisäksi, että valittaja ei ollut nostanut käräjäoikeudessa vahingonkorvauskannetta eikä ollut viitteitä siitä, että tämä oikeussuojakeino ei olisi tehokas. Valittaja ei siten ollut käyttänyt kaikkia kansallisia oikeussuojakeinoja. EIT jätti valituksen tutkittavaksi ottamatta.

EIT:n nyt antama ratkaisu liittyy EIT:n saman valittajan niin sanottua ne bis in idem – kieltoa koskeneen valituksen johdosta 27.1.2015 antamaan ratkaisuun.

Ratkaisu on luettavissa EIT:n verkkosivuilla. 

Lisätietoja: Suomen valtionasiamies Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, yksikönpäällikkö Krista Oinonen, ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikkö puh. 0295 351 172.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme