Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi Suomea koskevan ratkaisun turvapaikanhakijan palauttamista Irakiin koskevassa asiassa

Jaa

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi 26. syyskuuta Suomea koskevan ratkaisunsa turvapaikanhakijan palauttamista Irakiin koskevassa asiassa.

Valittaja oli hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua vuonna 2015 Irakiin palauttamista vastaan.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi hänen turvapaikkaa ja oleskelulupaa koskevan hakemuksensa ja myös hallinto-oikeus hylkäsi hänen valituksensa.

Valittaja teki Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle valituksen, jossa hän väitti, että hänen palauttaminen Irakiin merkitsisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen 3 artiklan (kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun kielto) ja 2 artiklan (oikeus elämään) loukkaamista. EIT antoi tapauksessa väliaikaismääräyksen, jonka mukaan valittajaa ei saanut palauttaa ennen kuin hänen asiansa EIT:ssä oli käsitelty.

Korkein hallinto-oikeus kumosi 19.12.2018 tekemällään päätöksellä hallinto-oikeuden ja Maahanmuuttoviraston päätökset siltä osin kuin valittajille ei ole myönnetty oleskelulupaa toissijaisen suojelun perusteella sekä käännyttämisen osalta. Se palautti asian käsittelyn Maahanmuuttovirastolle ulkomaalaislain 88 §:n 1 momentissa tarkoitetun oleskeluluvan myöntämiseksi. Ulkomaalaisvirasto myönsi 15.2.2019 valittajalle oleskeluluvan toissijaisen suojelun perusteella neljäksi vuodeksi.

Edellä mainituista syistä EIT katsoi, että valitukseen johtaneet seikat on kansallisesti asianmukaisesti ratkaistu eikä asian käsittelyn jatkaminen ole siten tarpeen. Se poisti myönnetyn väliaikaismääräyksen ja valituksen käsittelyn asialistaltaan.

Ratkaisu on luettavissa EIT:n nettisivuilla osoitteessa: https://hudoc.echr.coe.int/eng#{"fulltext":["27155/18"],"languageisocode":["ENG"],"documentcollectionid2":["JUDGMENTS","DECISIONS"],"itemid":["001-196437"]}

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Päivi Rotola-Pukkila, ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikkö, puh. 0295 351 922.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Project support granted for 2021–2024: Projects by Finnish civil society organisations support civil societies in developing countries2.7.2020 10:00:00 EESTPress release

The Ministry for Foreign Affairs has granted EUR 25 million in project support to Finnish civil society organisations (CSOs), which will conduct development cooperation projects in developing countries in 2021–2024. Project support was granted to 36 CSOs for the implementation of 62 projects in 28 different countries.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme