Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: EU:s utrikesministrar diskuterar Ukraina och Etiopien

Dela

När EU:s utrikesministrar sammanträder den 19 april är huvudtemat läget i Etiopien och Ukraina. Vid det informella videomötet representeras Finland av utrikesminister Pekka Haavisto. Utrikesministrarna för också en diskussion med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

I samband med diskussionen om Etiopien får utrikesministrarna en rapport om utrikesminister Haavistos andra resa som EU:s representant. I början av april reste han till Etiopien, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Utrikesminister Haavistos insatser är en viktig del av EU:s påverkansarbete för att få ett slut på våldet och krigshandlingarna i den etiopiska regionen Tigray. EU bör därtill fortsätta stödja arbetet för fredliga lösningar på regional nivå i förhandlingarna om Stora etiopiska renässansdammen och i gränstvisten mellan Etiopien och Sudan.

Diskussionen om Ukraina fokuserar på den senaste tidens spänningar till följd av Rysslands ökade militära närvaro i närheten av konfliktområdet i östra Ukraina och på den illegalt annekterade Krimhalvön. Finland vill stärka EU:s samstämmiga stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet inom landets internationellt erkända gränser. EU bör också stödja insatserna för att minska de militära spänningarna i regionen. Under mötet diskuteras också reformprocessen i Ukraina. EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Josep Borrell har bjudit in Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba till en diskussion i samband med mötet.

Under utrikesrådets möte behandlas även andra aktuella frågor, bland annat gällande Moçambique, Vitryssland, Myanmar, Georgien, relationerna mellan EU och Indien och läget för Irans kärnvapenavtal JCPOA.

Ytterligare information:

Turo Mattila, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 613
Matti Nissinen, Europakorrespondent, tfn  +358 295 351 780
Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum