Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Evakuoinnit Afganistanista – tilanne

Jaa

Intensiivinen työ suomalaisten ja Suomen valtiolle työskennelleiden afgaanien evakuoimiseksi Afganistanista jatkuu. Kabulista evakuoitiin lauantaina kymmenisen henkeä ja sunnuntain aikana evakuointilennoille on toistaiseksi saatu 52 hengen ryhmä. Evakuoitujen kokonaismäärä on siten tällä hetkellä 110 henkeä. Nämä ovat Suomen kansalaisia tai pysyvästi Suomessa asuvia sekä Suomelle, EU:lle ja Natolle töitä tehneitä henkilöitä perheineen.

Evakuointeja jatketaan hyvässä yhteistyössä puolustusvoimien suojausjoukon, muiden viranomaistahojen sekä Suomen läheisten kumppanimaiden kanssa. Kabulissa olevaa ulkoministeriön avustustiimiä on vahvistettu, kentällä paikan päällä on viisihenkinen avustustiimi.

Puolustusvoimien suojausjoukot saapuivat alueelle lauantaina. Tuen nopealla aloittamisella on ollut merkitystä, sillä evakuointien määrä on merkittävästi kasvanut joukon saapumisen jälkeen. Alueella olevan joukon tehtävä on suojata ulkoministeriön työntekijöitä ja auttaa evakuoinneissa, muun muassa opastamalla evakuoitavia.

Suomen ja kaikkien muidenkin evakuoivien maiden suurimmat vaikeudet liittyvät edelleen siihen miten vaikeaa ja vaarallista on saada ihmiset lentokentälle ja sisään porteista valtavan ihmismassan keskeltä. Paikalla oleva tiimimme tekee jatkuvaa arviota turvallisuustilanteen kehittymisestä, tiiviissä yhteistyössä muiden maiden edustajien kanssa. Näiden tietojen perusteella ohjeistamme evakuoitavia ihmisiä, heidän turvallisuustilanteensa ensisijaisena prioriteettinamme.

Turvallisuussyistä ja evakuoitavien ihmisten yksityisyyttä kunnioittaen, ulkoministeriö ei tule kertomaan yksityiskohtaista tietoa siitä, miten tai milloin evakuoivat ihmiset saapuvat Suomeen. On tärkeää, että Suomeen saapuville avustettaville henkilöille varmistetaan heidän ansaitsemansa rauha ja mahdollisuus lepoon traumaattisten kokemusten jälkeen.

Lisätietoja:

Viestintäpäivystäjä Petra Sarias, ajankohtaisviestinnän yksikkö puh. +358 40 551 6571

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme